2η Σύσκεψη Εθνικού Συμβουλίου ΕΕΜΜ-ΜΕΓΚΑ


Στη Δίβρη διεξήχθη την Κυριακή  η δεύτερη ανοιχτή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος των Ελλήνων  προς εφαρμογή του προγράμματος: « Πολιτική για τον πολίτη- άμεση και καθημερινή  συνδρομή στην επίλυση των προβλημάτων του».

Στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, συμμετείχαν δημογέροντες από τα περισσότερα χωριά του Δήμου Φοινικαίων, πρόεδροι των  οργανώσεων της περιοχής και απλοί πολίτες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κύριος  Ηλίας Καλυβιώτης, αφού ανήγγειλε την ημερήσια διάταξη, υπογράμμισε ότι, ευρισκόμενοι κοντά στον πολίτη, κοντά στα προβλήματά του, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε καλύτερα το πρόγραμμα του κόμματός μας που το μοναδικό στόχο έχει την εξυπηρέτηση των καθημερινών και διαχρονικών προβλημάτων του Ελληνισμού στην Αλβανία. Θα είμαστε ανοιχτοί προς κάθε πολίτη να συμμετέχει σ’ αυτό το πρόγραμμα και από κοινού να δώσουμε κάποια ανάσα στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο μας.

Ο πρόεδρος του Κόμματος κύριος  Χρήστος Κίτσος, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους  για την πρόσφατη παρουσία  και τις θέσεις του κόμματος στη συζήτηση με τους εκπροσώπους όλων των μειονοτήτων στα Τίρανα σχετικά με τις ενστάσεις για το νόμο «Περί μειονοτήτων», υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο για τα εθνικά μας θέματα να καταρτίσουμε και εφαρμόσουμε κοινή στρατηγική την οποία μπορούμε να στηρίξουμε παραμερίζοντας τα μικροκομματικά συμφέροντα. Η θέση του κόμματός μας σχετικά με τα σημαντικά γεγονότα είναι ξεκάθαρη: συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε συστηματικά και επίμονα. Δε συμφωνούμε με την αποχή  και τις πρακτικές υπεκφυγής που εφάρμοσαν στην απογραφή του πληθυσμού ή και σε άλλα γεγονότα άλλοι πολιτικοί φορείς που υποτίθετο ότι  υπερασπίζονται τα συμφέροντα της μειονότητας. Το νομοσχέδιο «Περί μειονοτήτων», ήταν υπό συζήτηση  εδώ και δύο χρόνια και εμείς είχαμε καταθέσει τις επιφυλάξεις μας για αυτά που σήμερα είναι κοινές ενστάσεις όλων των μειονοτήτων. Στην εισήγησή μου στην Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσα το ΚΕΑΔ και τους άλλους φορείς  των μειονοτήτων να συνταχτούμε στην προσπάθεια ώστε ο νόμος «Περί μειονοτήτων» να συζητηθεί άρθρο προς άρθρο και οι απαιτήσεις μας προς τον νομοθέτη να είναι τεκμηριωμένες. Το Κόμμα των Ελλήνων  επρόκειτο  το Γενάρη του 2018 να οργανώσει ημερίδα  με νομικούς και πολιτικούς παράγοντες  για τη βελτίωση του νόμου, αλλά και  για την πρακτική εφαρμογή του.

Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο θέμα της αναβάθμισης της Ομόνοιας, τονίζοντας ότι  εμείς στηρίζουμε την Ομόνοια για όλους τους Έλληνες και  την εκλογή των ηγετικών και συλλογικών οργάνων από τη βάση με διαφανείς και κανονικές διαδικασίες.

Ο δημογέροντας της Δρόβιανης Παύλος Τάτσης, στήριξε αυτή την άποψη τονίζοντας ότι ο ηγέτης του Ελληνισμού πρέπει  να βγει από τη βάση και πρέπει να φτάσουμε στην  Ένωση.

Σε συνέχεια η συζήτηση επικεντρώθηκε στους προβληματισμούς  που ανάφεραν οι δημογέροντες σχετικά κυρίως με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες.  «Στο χωριό Καισαράτι, τόνισε ο δημογέροντάς του Ζήσος Διαμάντης, ο ποταμός Παύλα κατέστρεψε τα χωράφια μας και χρειάζεται άμεση επέμβαση από το Δήμο ή από το κράτος». «Ο δρόμος προς τη Γριάσδανη, Σμίνετση και Καρρόκι αποκόπηκε στην Κλεισούρα και καταστράφηκε στο Μύλο του Μέρκου, τόνισε ο δημογέροντας της  Σμίνετσης κ. Ηλίας Μπούρος. Πότε θα βάλει χέρι το κράτος να διευκολύνει έστω και λίγο τη ζωή μας στα ορεινά χωριά;»

«320 στρέμματα γης μας πήραν από τις δικές μας εκτάσεις οι Μπαλίληδες, ένα χρόνο χωρίς νερό το χωριό μου», είπε ο δημογέροντας του Μαυρόπουλου.

« Πρέπει να δυναμώσουμε περισσότερο το κόμμα μας, για να ακουστεί περισσότερο η φωνή μας και να μπορέσουμε να λύσουμε και κανένα πρόβλημα. Χωριό το χωριό, σπίτι το σπίτι και να μιλάμε με την απλή γλώσσα στον κόσμο. Χρειάζονται περισσότερη ψυχολογική συμπαράσταση από μας», είπε ο δημογέροντας της Γέρμας Τιμολέον Παππάς.

Τις τοποθετήσεις τους για όλο το φάσμα των προβλημάτων έκαναν και οι   Νίκος Κούρης, Ζήσος Λούτσης, Φώτος Θανάσης, Βασίλης Σταύρος, Φίλιππας Τσαβίδης, Γρηγόρης Ζαφείρης,  Λευτέρης Τόλης, Λευτέρης Γιάννης κ. ά.

Η επόμενη συνεδρίαση αποφασίστηκε να συγκριθεί στη Λιβαδειά πριν την Πρωτογρανιά, η οποία θα έχει και εορταστικό χαρακτήρα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια