Αυστηρό μήνυμα της Ευρώπης σε Άγκυρα για τις προκλήσεις


Την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο, εξέφρασαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να στέλνει αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως μόνο υπ΄ αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα και προς την πΓΔΜ λέγοντας ότι ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική και την εμπέδωση της σταθερότητας περνάει από την Αθήνα και αν πιστεύει ότι περνάει από την Άγκυρα κάνει λάθος.

O Αλέξης Τσίπρας και o Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσαν τον Ντόναλντ Τουσκ, για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αλλά και την κυπριακή ΑΟΖ.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», τόνισε ο Τουσκ.

«Η προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την Ε.Ε.»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προστασία κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την Ε.Ε. διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας ή του διεθνούς ρόλου της Ένωσης.


Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το θέμα των προκλητικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι ενημέρωσε και για το «πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια» αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών». «Το επόμενο διάστημα η ‘Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Στήριξη και από Μέρκελ

Κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν νωρίτερα ότι ο πρωθυπουργός έλαβε στήριξη για το εν λόγω θέμα και από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια τετραμερούς συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο, τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης απαιτεί να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο, με την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει την απόλυτη στήριξή της στο ζήτημα αυτό.

Μάλιστα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ότι η στήριξη αυτή είναι σαφής και δεδομένη.

Και οι τέσσερις παρευρισκόμενοι, άλλωστε, υπογράμμισαν ότι η ευρωτουρκική συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού είναι αποτελεσματική και πρέπει να διαφυλαχθεί.

Τη στήριξή της σε Ελλάδα και Κύπρο για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που τόνισε ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους-μέλους και του διεθνούς δικαίου.


Σχόλια