Κοτζιάς: Με κατηγορούν για μια συμφωνία με την Αλβανία που δεν έχει τελειώσει και δεν έχουν δει


Καλεσμένος το Σάββατο το πρωί στην εκπομπή «Πολιτικά Παραλειπόμενα» του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ο Νίκος Κοτζιάς έκρινε ότι διανύουμε μια περίοδο «που κάνει την εξωτερική πολιτική και πάλι ενδιαφέρουσα, αν και οι διαστρεβλώσεις και τα fake news συνοδεύουν αυτό το γεγονός», προσθέτοντας ότι «διαβάζω για κάποια ανύπαρκτα γεγονότα, για τα οποία κατηγορούμαι…».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα έλεγα ότι είναι μία περίοδος που κάνει την εξωτερική πολιτική και πάλι ενδιαφέρουσα, αν και οι διαστρεβλώσεις και τα fake news συνοδεύουν αυτό το γεγονός

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε με αυτό; τα fake news;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαβάζω για κάποια ανύπαρκτα γεγονότα, για τα οποία κατηγορούμαι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ότι έχω παραδώσει όλο το Ιόνιο στους Αλβανούς...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, το παραδώσατε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: ...για γκρίζες ζώνες λένε οι Νεοδημοκράτες. Για μια συμφωνία που δεν έχει τελειώσει ακόμη, που δεν την έχουνε δει. Από τη μια μεριά με κατηγορούν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για το τι γίνεται σε αυτές τις διαδικασίες, από την άλλη με κατηγορούν για το περιεχόμενο αυτών των διαδικασιών. Ελπίζω να επιλέξουν κάποια στιγμή τι ακριβώς θέλουν να μου προσάψουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το διευκρινίσουμε για τον κόσμο που μας ακούει, ότι μιλάτε για τη συμφωνία με την Αλβανία, έτσι δεν είναι;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, η οποία, όπως ξέρετε, και ιδιαίτερα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, είμαστε στη φάση όπου ο Πρόεδρος της Αλβανίας πρέπει να δώσει την εξουσιοδότηση σε μια διαπραγματευτική ομάδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας να διαπραγματευτεί μαζί μας. Και ενώ υπάρχει ακόμη μία θεσμική διαδικασία στην Αλβανία, ήδη κατηγορούμαι για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας που θα διαπραγματευτούμε για τις λεπτομέρειές της μετά την άδεια του Προέδρου της Αλβανίας. Βέβαια έχουμε διαπραγματευθεί ήδη και όσα λέγονται για ότι έχει χαθεί είναι στη φαντασία και την ελπίδα να βρουν ένα αντικείμενο προκειμένου να κατηγορήσουν την εξωτερική πολιτική, παρά στην πραγματικότητα. Αλλά, αυτό είναι χαρακτηριστικό. Νομίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα από εξωτερική πολιτική και ασχολούνται με αυτήν. Είχα, ας πούμε, ένα ερώτημα από τον κύριο Κικίλια, ο οποίος με ρώτησε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετοιμαζόμουν να σας το πω, με πήγατε λίγο ανάποδα, αλλά πείτε το..
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αν διατηρώ την επιρροή των νήσων που είναι πάνω από την Κέρκυρα στη συμφωνία με την Αλβανία. Και επειδή "επιρροή" δεν υπάρχει, του απάντησα ότι, όταν μου κάνει ερωτήσεις για σοβαρά θέματα και επειδή δεν είμαστε καφενείο, καλό είναι να κάνει σωστές ερωτήσεις. Υποθέτω ότι ρωτάει για την "επήρεια".

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είδα την απάντηση που δώσατε.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δηλαδή, τι ποσοστά ΑΟΖ παίρνει μια νησίδα, μια νήσος ή βραχονησίδα. Και μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι έχουμε μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την Κόστα Ρίκα και τη Νικαράγουα που, στα τρία από τα τέσσερα σημεία της, διευκολύνει και επιβεβαιώνει τις θέσεις της ελληνικής Πολιτείας. Πρέπει να παρακολουθούμε κάθε φορά το πώς σκέφτεται το Διεθνές Δικαστήριο σε αυτά τα θέματα.

Σχόλια