Κοτζιάς: Ζητήσαμε από την αλβανική πλευρά να απαλείψει τη λέξη Τσαμουριά από τα σχολικά κείμενα


Η Ελλάδα, όχι μόνο δεν αποδέχεται την ύπαρξη τσάμικου προβλήματος αλλά αποβλέπει την απάλειψη της λέξης Τσαμουριά κι από τα βιβλία και τους σχολικούς χάρτες της Αλβανίας. Πρόκειται για δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά στο Κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Στον Έλληνα ΥΠΕΞ ζητήθηκαν εξηγήσεις για τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ αναφορικά με τους εθνικιστικούς όρους στα σχολικά κείμενα αυτών των χωρών, από τον βουλευτή Χ. Θεοχάρη. Ο Κοτζιάς απάντησε στην ακροαματική διαδικασία με έγγραφη επιστολή που μεταβιβάστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο πρώτο μέρος αυτής της επιστολής όπου αναφέρονταν στην Αλβανία, ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά κατά τις συνομιλίες στη διμερή επιτροπή κατέστησε σαφές στην αλβανική πλευρά ότι οι όροι: ««αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα» και το τοπονύμιο «Τσαμουριά» για εδάφη που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια θα πρέπει να απαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας».

«Κατά την τελευταία συνάντηση της Μικτής Επιτροπής των Ελληνο—Αλβανών Εμπειρογνωμόνων, η ελληνική πλευρά επέμεινε στην αφαίρεση από τα σχολικά κείμενα των απαράδεκτων και προσβλητικών για την οντότητα της χώρας μας (της Ελλάδας) εκφράσεων, όπως: «αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα».

Αλλά και οι εκφράσεις και οι χάρτες, όπου η γεωγραφική ελληνική περιοχή εμφανίζεται υπό την επωνυμία «Τσαμουριά», οι οποίες, δυστυχώς, επιδεικνύουν αναχρονιστική εθνικιστική ρητορική και στάση μεγαλοϊδέας, επιζήμιες κι επικίνδυνες, κατά πρώτο λόγο, για την ίδια την Αλβανία», αναφέρεται στην απάντηση του Κοτζιά προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Κοτζιάς έχει τονίσει ότι για την ελληνική πλευρά αποτελεί απαράβατο όρο η απάλειψη αυτών των εκφράσεων από τα αλβανικά σχολικά κείμενα. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρει ρητά ότι: «Η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στην αλβανική πλευρά ότι το εν λόγω πρόβλημα είναι απαράδεκτη να είναι στα σχολικά κείμενα, απ’ όποια οπτική γωνία το εξετάσεις, και θα πρέπει να απαλειφθούν κατά τον ταχύτερο δυνατό τρόπο». 

Ο Κοτζιάς αναφέρει επίσης ότι αυτό το θέμα θα επιλυθεί πολύ γρήγορα εντός του τρέχοντος μηνός , όταν η διμερή επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάσει ξανά στην Αθήνα. «Μετά από μακρά επιμονή της ελληνικής πλευράς για την επίλυση των θεμάτων εντός εξακριβωμένου χρονοδιαγράμματος, η αλβανική πλευρά συμφώνησε ώστε η μελλοντική συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ελληνο –Αλβανών Εμπειρογνωμόνων να γίνει στην Αθήνα¨, δήλωσε ο Κοτζιάς.

Από την επιμονή της ελληνικής πλευράς για την εκ νέου συνάντηση της επιτροπής εντός του Φεβρουαρίου, διαφαίνεται ότι μέχρι στιγμής η αλβανική πλευρά δεν έκανε δεκτό το αίτημα αυτό, γι αυτό και η Ελλάδα ασκεί πίεση.

Στους ελληνικούς χάρτες η περιοχή που εκτείνεται η Τσαμουριά φέρει την επωνυμία Θεσπρωτία και Ετωλο-Ακαρνανία. Πρόκειται για τα ονόματα δύο επίσημων περιφερειών που χρησιμοποιούν οι Έλληνες για την περιοχή της Τσαμουριάς. Δεν πρέπει να αποφευχθούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Κοτζιά στην ελληνική κρατική τηλεόραση ότι δεν υφίσταται τσάμικο θέμα. Άρα, μετά από την άρνηση της τσάμικης γενοκτονίας από την Ελλάδα, απαιτείται και η απάλειψή τους και από το χάρτη.

Για τους Έλληνες δεν υπάρχει τσάμικος πληθυσμός, ούτε τσάμικη περιοχή, διότι υπάρχει Θεσπρωτία και Ετωλο –Ακαρνανία, αλλά τσάμικος χορός είτε «τσάμικος» όπως τον αποκαλούν αυτοί υπάρχει και πρόκειται για έναν χορό για τον οποίο οι βόρειοι έλληνες καυχιούνται. Λίγο βαλκανικός παραλογισμός. Ένας λαός, ο οποίος σύμφωνα με τους Έλληνες υπάρχει μόνο στην επωνυμία ενός χορού.


Από το Lapsi.al
Μετάφραση tachydromos.org

Σχόλια