Ο Μέτα θωρακίζει την Ελλάδα στο θέμα της ΑΟΖ

Δεν μπορώ να πω ότι το έκανε ενσυνείδητα και ούτε νομίζω ότι έχει σημασία. Σημασία έχει ότι με την απόφασή του ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας θωρακίζει την Ελλάδα σε ότι αφορά τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ.

Και η λογική είναι απλή.
Η αλβανική πλευρά "αγνοώντας" το προηγούμενο της Συμφωνίας του 2009, την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε αντισυνταγματική διότι η αλβανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν είχε λάβει πληρεξούσια εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατία, είχε προχωρήσει και τώρα σε διαπραγματεύσεις χωρίς Προεδρική εντολή.

Ευλογώ τα γένια μου αλλά θα πρέπει να το κάνω, διότι μόλις έγραψα προσωπικά στον αλβανικό τύπο και το κατήγγειλα σε τηλεοπτική εκπομπή στα Τίρανα, ότι επαναλαμβάνεται η ίδια παγίδα και για τη νέα συμφωνία, αντέδρασε προσωπικά ο Ράμα σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι θα ζητηθεί στο άμεσο μέλλον η εντολή εξουσιοδότησης της επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Έγινε τις αμέσως επόμενες μέρες, 12.02.2018, Όμως , όποιος διάβασε το αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταλαβαίνει αμέσως ότι σε περίπτωση που ο Μέτα θα έδινε την εξουσιοδότηση σε τέτοιες συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι η διαπραγματεύσεις και συμφωνία θα ήταν παγιδευμένα.

Διότι η αντισυνταγματικότητα στο αίτημα του ΥΠΕΞ ήταν τέτοια που οποιοσδήποτε αύριο θα μπορούσε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο και εκείνο, λόγο της προηγούμενης απόφασής του, θα ακύρωνε εκ΄νέου την απόφαση.

Η ταχτική αυτή, διαφαίνεται ανοιχτά ότι συνέφερνε την αλβανική πλευρά, διότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν καλά στο τερέν (στις λεπτομέρειες και τελευταία ο Μπουσιάτι έδειχνε αρκετά ανήσυχος σχετικά), τότε η νέα αυτή αντισυνταγματικότητα θα χρησίμευε ως άσος στο μανίκι για πιέσεις, από αλβανικής πλευράς. ....

Να μη λησμονούμε ότι ο αυτουργός της συμφωνίας του 2009 Σ. Μπερίσια, μίλησε χθες εκ΄νέου για τουρκικό δάχτυλο στην όλη υπόθεση


Παναγιώτης Μπάρκας
21 Φεβρουαρίου 2018

Σχόλια