Εποικοδομητικός ο πρώτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδος-Αλβανίας


Ολοκληρώθηκε σήμερα Δευτέρα, στα Τίρανα, ο πρώτος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, οι συζητήσεις έγιναν σε «εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας».

Τυχόν συμφωνία επί των θαλάσσιων ζωνών αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια, όπως έχει πράξει προ πολλού η Αλβανία.

Σε αυτή την βάση θα μπορεί να κηρυχθεί και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που αποτελεί επιδίωξη της Αθήνας. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει τον Ιανουάριο πως οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την ΑΟΖ, όμως η διαδικασία εκτροχιάστηκε λόγω αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, και την κυβέρνηση Ράμα όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την χώρα μας.

Οι επαφές με την Αλβανία αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε πριν δύο εβδομάδες ότι Αθήνα και Τίρανα θα έχουν λύσει πρακτικά το σύνολο των διαφορών τους έως τα τέλη Μαΐου.

Ο κ. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές πως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης δεν έχει τεθεί θέμα «τσάμηδων», καθότι η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχεται. Η μοναδική συζήτηση που γίνεται σχετικά με περιουσίες αφορά το περίφημο «εμπόλεμο» με την Αλβανία και την μεσεγγύηση.

Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, Ελλάδα και Αλβανία παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση κι αυτό έχει θέσει στον «πάγο» το καθεστώς αλβανικών περιουσιών για τις οποίες έδωσε εγγυήσεις το Βασίλειο της Ελλάδος όταν η Ιταλία και η Αλβανία της κήρυξαν τον πόλεμο, το 1940.

Θεωρητικά η χώρα μας έπρεπε να έχει αποδώσει τα εν λόγω ακίνητα, λίγες εκατοντάδες τον αριθμό, στους αλβανούς ιδιοκτήτες τους μετά το τέλος των εχθροπραξιών, όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.


Σχόλια