Η περίπτωση του Κώσταρι δεν είναι μοναδική, ακολουθούν Βραχογοραντζη και Ραντάτι


Του Παναγιώτη Μπάρκα

Πιστεύω ότι όλοι έχουμε ακούσει για το Βράχο της Νύφης στη Βραχογοραντζή. Είναι ένας από τους πολλούς μύθους και θρύλους της ελληνικότητας του τόπου μας. Λίγο πιο πέρα οι τρεις περικαλλείς βυζαντινοί ναοί που έγιναν τεκές...

Ο Βράχος της Νύφης αποτελούσε μέχρι πρότινος το γεωγραφικό όριο της Βραχογοραντζής, εφόσον μέχρι εκεί εκτείνονταν τα όρια του γεωργικού συνεταιρισμού της Κάτω Δρόπολης και με το νόμο 7501 ανήκουν στο χωριό αυτό..

Τώρα όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Κάποιοι "ισχυροί" από την Νεπράβιστα, απόχτησαν μόνοι τους ένα χαρτί με το οποίο έχουν "κατακτήσει" μια τεράστια επιφάνεια πρώην αγροκτημάτων, συμπεριλαμβάνοντας ακόμα και το θρυλικό Βράχο της Νύφης.

Σε περίπτωση που οι Βράχογοραντζινοί πάνε με το νόμο να διεκδικήσουν τα χωράφια τους, εκείνοι τους βγάζουν το δικό τους χαρτί....!!!! Και ντε φάκτο τα χωράφια αυτά τα έχουν πάρει κείνοι.

Πάνω από το χωριό Λιμποχοβινοί με πλαστά χαρτιά έχουν πάρει όλο το βουνό μέχρι τη Γλύνα. Στη Βραχογοραντζή μένουν τώρα περίπου 25 άτομα, ενώ έχουν χτιστεί κάτι σπίτια που προκαλούν με την ομορφιά τους.....!!!

Να λοιπόν που η περίπτωση του Κώσταρι δεν είναι μοναχική, ταιριάζουν και στο γεγονός ότι στις δύο περιπτώσεις έχουμε από πίσω θαυματουργούς ναούς και μοναστήρια....

Να πάμε και λίγο πιο πέρα, προς τα σύνορα με την Ελλάδα.

Με τον ίδιο τρόπο πάρθηκαν και διαχειρίζονται ντε φάκτο, από Αλβανούς μεγάλες εκτάσεις αγροκτημάτων στο Ραντάτι, οι οποίες εκτάσεις με το νόμο 7501 ανήκουν στους Ραντατινούς.... και όμως!
Και οι εκτάσεις αυτές είναι δίπλα σε έναν ιστορικό ναό.... αυτόν της Παναγιάς που τον αφήνουμε να πέσει...!!!!

Για να μη πάμε στο Πωγώνι!...


16 Απριλίου 2018


Πηγή

Σχόλια