Ο Ναός της Παναγιάς στην Επισκοπή βιώνει καθημερινά την κατάρρευση [ΦΩΤΟ]

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Η κατάρρευση του καθολικού του μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου στη Λεσινίτσα, πριν περίπου ένα χρόνο, προκάλεσε τη βουβή κατακραυγή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών , χωρίς βέβαια κάποιος υπεύθυνος να ακούσει και να αντιδράσει, παρά το γεγονός ότι η εκκλησιαστική μνήμη και η ιστορία του τόπου μας δέχτηκαν τότε ένα βαρύ πλήγμα. Όπως όλη η διαχρονική ελληνική παρουσία στην θρησκευτική παράδοση των ορθοδόξων στην Αλβανία !!!
Κανείς δεν νοιάζεται γι΄αυτό το ιστορικό γεγονός με αδιαπραγμάτευτο ελληνικό ενδιαφέρον και συμφέρον.
Ενώ πρόκειται για θεσμούς πάνω στους οποίους στήριξε την αντοχή στους αιώνες ο Ελληνισμός, για θεσμούς μέσα από το φως των οποίων ατενίζαμε την ελευθερία και την πρόοδο!

Μεταξύ των πολλών τέτοιων μνημείων που κινδυνεύουν να σωριαστούν, ο Ναός της Παναγιάς στην Άνω Επισκοπή, δείχνει πλέον τις μετρημένες μέρες του.

Μια επιγραφή αναφέρει ότι "Ο ναός εγέρθηκε εκ βάθρων επί βασιλείας Αλέξιου Κομνηνού" (ΧΙ αιώνας). Τι πιο αρχαίο.
Ωστόσο το πέτρινο σύνθρονο, οι κίονες και πολλά άλλα υλικά προχριστιανικού αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ο μύθος, το έτος 619 που συναντούμε στην ίδια επιγραφή, το ιστορικό γεγονός ότι η Επισκοπή υπήρξε το δεύτερο κέντρο της επισκοπής της Δρυϊνοπόλεως για περισσότερους από πέντε αιώνες, (Ιδού και το όνομα "Επισκοπή") μηνύουν ότι ο ετοιμόρροπος σήμερα Ναός της Παναγιάς κουβαλάει στις πλάτες του μια ολόκληρη ιστορία, αιώνια θρησκευτική και πολιτιστική παράδοση. των ΕΛΛΗΝΩΝ.

Η τελευταία επισκευή του Ναού έγινε το 1943, που σημαίνει ότι εν καιρό πολέμου εμείς χτίζαμε τους ναούς μας!!!

Το κομμουνιστικό καθεστώς λόγω των σπάνιων αξιών του, κήρυξε το Ναό πολιτιστικό μνημείο πρώτης κατηγορίας και ας ήταν σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά σύνορα (δεν έκανε κάτι τέτοιο για το μοναστήρι της Παναγιάς στην Κατούνα).

Εμείς, στην ελευθερία μας, το αφήνουμε να πέσει, Ενσυνείδητα!!

Τι συναντήσαμε στο Ναό της Παναγιάς, λίγες μέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, το μαρτυρούν οι φωτογραφίες.... Η δεξιά πτέρυγα στη νοτιοδυτική πλευρά, έχει υποχωρήσει επιτρέποντας τον Ήλιο να φωτίζει τους σκοτεινούς και υγρούς εσωτερικούς χώρους του Ναού. (Κάποιος έχει βάλει παλιούρια για να εμποδίσει τη διαπίστωση των ερειπίων.) Παντού, παντού οι ρωγμές στα τοιχώματα χάσκουν και σε φοβίζουν. Και αν δεν ήταν ιερός χώρος, αν δεν πιστεύεις στο Θεό, δεν θα μπορούσες να καθίσεις για πολύ στα εντός του Ναού.

Στην απορία μας, μας είπαν ότι κάποιες γριές άσπρισαν το Ναό, ελπίζοντας στο Μέγα θαύμα για τη σωτηρία του. Κάποιος πιστός είχε πάει προσφάτως το τάμα του.
Ωστόσο, στη δεξιά πλευρά του ιερού κάποιοι μόλις είχαν σκάψει εκ΄νέου μια τεράστια γούρνα αναζητώντας θησαυρούς!!!

Εμείς επιτρέπουμε την απώλεια ενός ασήκωτου θησαυρού μας...
Τα γράφω αυτά... ενώ γνωρίζω ότι "πιστοί" θαυμαστές των νέων χτισμάτων που κόπτονται να δείξουν την πίστη τους μέσα από θρησκευτικές τυπικότητες δε θα μου πουν καλημέρα !!! Αλλά τη σημασία έχει....!





















14 Απριλίου 2018

Πηγή

Σχόλια