Σελλοί - Ελλοί - Έλληνες [ΦΩΤΟ]


Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως οι Σελλοί ήταν κάτοικοι της αρχαίας Ελλάδας (οι αρχαίοι των αρχαίων), οι οποίοι βρισκόταν στην περιοχή της Δωδώνης και σύμφωνα με τον ίδιο από αυτούς προέρχεται η ονομασία Έλληνες

Σύμφωνα με κάποιες δημοσιεύσεις, οι Σελλοί αναφέρονται και στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως ερμηνευτές - « υποφήται » - των εντολών του Δία. Τους χαρακτηρίζει «ανιπτόποδες χαμαιεύναι».

Δεν έπλεναν τα πόδια τους (ανιπτόποδες) και κοιμόνταν καταγής (χαμαιεύναι ), για να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με τη γη , απ’ όπου αντλούσαν τη μαντική τους δύναμη.

Στο χωριό Σελλειό της Αν Δερόπολης του Αργυροκάστρου υπάρχουν ερείπια αρχαίων τειχών, με κάποιους ντόπιους μελετητές να θέλουν το κέντρο των Σελλών ή Ελλών στο Σελλειό και όχι στη Δωδώνη, στην κοιλάδα των Ιωαννίνων και στις πηγές του Αχέροντα που τοποθετεί η βιβλιογραφία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι δίπλα από τα ερείπια του Σελλειού υπάρχει μια τεράστια κατολίσθηση όπου στη μάζα της υπάρχουν λαξευμένες πέτρες και βράχια, ενισχύοντας αυτή την άποψη καθώς αναφέρεται ότι οι Σελλιοί σκόρπισαν μετά από έναν μεγάλο κατακλυσμό.

Το χωριό Σελλειο βρίσκεται (σε ευθεία γραμμή) 50 χλμ βόρεια του Μαντείου της Δωδώνης και 30 χλμ νότια του Αργυροκάστρου, κοντά στο σύνορα.


Λεωνίδας Παππάς
Γενικός πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ















Σχόλια