Υποχείρια του Τζόρτζ Σόρος η Αλβανία, τα Σκόπια και τα διεφθαρμένα πολιτικά τους συστήματα


Γράφει η Έρντα Πρέντσι*

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεσπάσει μια έντονη αντιπαράθεση στην Αλβανία ύστερα από τις αποκαλύψεις  που εμπλέκουν την κυβέρνηση του Ράμα, τον οργανισμό “Open Society Foundation” του δισεκατομμυριούχου George Soros και την αμερικανική πρεσβεία στην Αλβανία σε ένα πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχε στενή συνεργασία  των παραγόντων αυτών υπέρ του Ράμα.

Πιο αναλυτικά, τον Μάιο 2017, ο οργανισμός Judical Watch, κατέθεσε μήνυση κατά του State Department και του USAID (United States Agency for International Development) για παράνομη χρηματοδότηση από την τότε κυβέρνηση του Ομπάμα της οργάνωσης του George Soros στην Αλβανία. Δόθηκαν 9 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων πολιτών, αφενός για την υιοθέτηση αριστερών πολιτικών στη χώρα φιλικά προσκείμενες στην Αμερική  και αφετέρου για να δρομολογηθεί η αμφιλεγόμενη δικαστική «μεταρρύθμιση» στη μαστιζόμενη από τη διαφθορά Αλβανία. Το υπέρογκο ποσό διοχετεύθηκε το 2016 για την προώθηση του προγράμματος «Δικαιοσύνη για όλους» μέσω της κρατικής υπηρεσίας USAID στην ΜΚΟ του Soros.

Πρωταρχικό τους μέλημα  ήταν να εδραιωθεί η κυριαρχία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Ράμα μέσω της εξυγίανσης του δικαστικού κλάδου καθότι η πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών της χώρας ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του δημοκρατικού κόμματος το οποίο εικάζεται πως έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Ρωσία. Επιπλέον, εγείρει ερωτηματικά  το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία, Donald Lu, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή των αντιπολιτευόμενων κομμάτων. Τη δήλωση του πρεσβευτή επικρότησε και η Romana Vlahutin, πρεσβευτής της ΕΕ στην Αλβανία.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017, είχε κατατεθεί η πρώτη μήνυση που υποδείκνυε την εμπλοκή του οργανισμού του George Soros στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων σε συνεργασία με Αμερικανούς διπλωμάτες έχοντας στόχο να πλήξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας παρέχοντας στήριξη στην αλβανική κοινότητα της χώρας.

Η  έκθεση του Judical Watch  περιγράφει  λεπτομερώς στις 32 σελίδες της τον τρόπο που λάμβανε χώρα η χρηματοδότηση καθώς και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Donald Lu, διέψευσε κάθε είδους παράνομη χρηματοδότηση του οργανισμού του δισεκατομμυριούχου. Τόνισε δε ότι ο οργανισμός του Soros χρηματοδότησε μέρος του εγχειρήματος της δικαστικής μεταρρύθμισης και οι κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ουδέποτε χρημάτισαν μια οργάνωση που ανήκει σε ιδιώτη.

Εν κατακλείδι, διαφαίνεται ότι οι μικρές χώρες των Βαλκανίων είναι υποχείρια των ξένων  συμφερόντων. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί διευκολύνουν τις προσπάθειες αυτών που αγωνίζονται για την επιβολή της δικής τους επιρροής.

*Διεθνολόγος, εθελόντρια στο ΔΕΛΤΑ

Πηγή: hellasjournal.com

Σχόλια