Αναστάσιος Αλβανίας – Κύριλλος Μόσχας: η συνάντηση δύο παλιών φίλων


Ολοκληρώθηκε η πρώτη, ειρηνική, επίσημη επίσκεψη του προκαθημένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε σε συλλείτουργο με τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο ιεράρχες είχαν συνομιλίες σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και συζήτησαν τόσο θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, όσο και άλλα ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Κατά την υποδοχή του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε: «Έρχεστε, αυτή τη φορά, στην πρώτη επίσκεψή Σας ως Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσίας, η οποία τον προηγούμενο αιώνα διήλθε διά πυρός και ύδατος και ο Κύριος εξήγαγε αυτήν εις αναψυχήν, σε νέα περίοδο αναπτύξεως (…). Με αισθήματα ολοψύχου αδελφικής αγάπης και βαθυτάτης τιμής, Σας υποδεχόμεθα σήμερα, Άγιε Αδελφέ, Πατριάρχα Μόσχας και πασών Ρωσιών κ.κ.Κύριλλε. Και εκ βαθέων ευχόμεθα, με τις πρεσβείες και την έμπνευση του Αγίου Κυρίλλου, το όνομα του οποίου φέρετε, να συνεχίσετε την εκκλησιαστική Σας προσφορά με τη θεοκίνητη σοφία και τους ανοικτούς οραματισμούς εκείνου».

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε: «Θα ήθελα, Μακαριώτατε να ευχαριστήσω Εσάς και την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την εγκάρδια πρόσκληση να επισκεφτώ την αλβανική γη και για τα όμορφα λόγια υποδοχής. (…) Η άφιξή μου εδώ συνοδεύεται με αισθήματα λαμπρά. Χαίρομαι, που μου δίνεται η δυνατότητα να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά του Αγίου Πάσχα, «τοῦτο δέ ἐστι συμπαρακληθῆναι ἐν ὑμῖν διὰ τῆς ἐν ἀλλήλοις πίστεως ὑμῶν τε καὶ ἐμοῦ.» (Ρωμ. 1:12) και να προσκυνήσω στα ιερά μέρη της Αλβανίας. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού η Ειρηνική Επίσκεψή μου να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο τοπικών Ορθοδόξων Αδελφών Εκκλησιών».

Η φιλία

Οι δύο προκαθήμενοι, συνδέονται με μακρά φιλία, η οποία ξεκινάει από το 1968, όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο 1968 σε μία Συνέλευση του Παγκοσμίου Οργανισμού Ορθοδόξου Νεολαίας «Σύνδεσμος» στη Σουηδία, όπου ο Κύριλλος είχε συμμετάσχει ως λαϊκός Θεολόγος και πρώτος αντιπρόσωπος της Ορθοδόξου νεολαίας της Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πατριάρχη Κύριλλου, έγινε και η παρουσίαση του βιβλίου του αρχιεπισκόπου Αναστασίου «Έως εσχάτου επί της γης» που κυκλοφόρησε στα ρωσικά με φροντίδα του Πατριαρχείου της Μόσχας. Οι δύο προκαθήμενοι παρακολούθησαν εορταστική συναυλία προς τιμή του Πατριάρχη, ενώ επισκέφτηκαν την Θεολογική Ακαδημία «Η Ανάσταση του Κυρίου» στο Δυρράχιο.

Ο Πατριάρχης Κύριλλος είχε, επίσης, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμμα και τον πρόεδρο της χώρας Ιλλύρ Μέτα.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

athina984.gr

Σχόλια