Bushati: Η Ρωσία δεν θέλει διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια

«Η Ρωσία αντιτίθεται στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων και επιδιώκει τον εκτροχιασμό των μεταρρυθμίσεων που ζητάει η ΕΕ», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσχάτι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα EUObserver.

Η Μόσχα «δεν αφήνει τίποτα ανεκμετάλλευτο», όταν πρόκειται για περιφερειακά προβλήματα, συμπληρώνει. Η Δύση θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να έχει το νου της για ρωσικές παρεμβάσεις στις χώρες που προπορεύονται για ένταξη στην ΕΕ, ήτοι σε π.Γ.Δ.Μ., Σερβία και Μαυροβούνιο, σημειώνοντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προκαλέσει εθνικιστικές εντάσεις με στόχο την παρεμπόδιση της διαδικασίας προόδου. «Οι εθνικισμοί τροφοδοτούνται από τρίτες χώρες (Ρωσία), τα συμφέροντα των οποίων μπορεί να προκρίνουν την αστάθεια έναντι της σταθερότητας. Πρόκειται για μία επικίνδυνη αρχή, την οποία θέλουν να εκμεταλλευτούν», προειδοποίησε

Ειδικά δε όσον αφορά την π.Γ.Δ.Μ., ο Μπουσχάτι επισημαίνει ότι «η Ρωσία έχει προβεί σε περισσότερες δημόσιες δηλώσεις για γεγονότα στη χώρα απ' όσες έχουν κάνει συνολικά η ΕΕ και οι γειτονικές της π.Γ.Δ.Μ. χώρες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και πάντα σπεύδει πρώτο να κάνει σχόλιο», αναφερόμενος σε πολιτικές συγκρούσεις στη χώρα κατά το περασμένο έτος.

Σε επίπεδο επενδύσεων, η ρωσική Gazprom επεκτείνεται στη Σερβία για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων, επισημαίνει ο Αλβανός πολιτικός προσθέτοντας ότι ακόμη και το Μαυροβούνιο, το οποίο είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπήρξε κάποτε «πεδίο δράσης της ρωσικής ολιγαρχίας», συνεχίζει να είναι ευάλωτο στις πολιτικές παρεμβάσεις από Μόσχα. «Ακόμη και στην Αλβανία, που είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, και παρά το ότι θεωρήσαμε ότι έχουμε αποκτήσει ανοσία στις παρεμβάσεις της Ρωσίας…διεξάγεται έρευνα επί τη βάσει ισχυρισμών ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έλαβαν (ρωσική) οικονομική βοήθεια κατά παράβαση της νομοθεσίας», αποκαλύπτει.

Διπλωμάτης της ΕΕ επισημαίνει στη EUObserver ότι «η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ είναι πεπεισμένες ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα στο Μαυροβούνιο το 2016». Το Μαυροβούνιο δεν αποτελεί πλέον «πρωτεύοντα στόχο» για τη Μόσχα, υποστηρίζει, αλλά «η Ρωσία έχει σίγουρα την ικανότητα να προβεί σε άλλες δράσεις στην περιοχή». Δεδομένης της άνευ προηγουμένου «τόλμης» του Κρεμλίνου απέναντι στη Δύση, ο διπλωμάτης προειδοποιεί ότι σε περίπτωση «σοβαρής» αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια, τα κράτη της ΕΕ ενδέχεται να εμφανιστούν διχασμένα σε ό,τι αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί: «Προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια καθιστούν τις χώρες αυτές λιγότερο ελκυστικές σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, όταν μιλάμε για τις προοπτικές ένταξής τους στην ΕΕ».

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ υποστηρίζει τέλος ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ βοήθησε μικρές χώρες να προστατευτούν από «βρώμικα κόλπα»: «Το ΝΑΤΟ είναι πηγή στρατηγικά ζωτικών πληροφοριών, τις οποίες οι μικρές μας χώρες δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από μόνες τους», παραδέχεται. Ενδεικτικό της αξίας της συμμετοχής στο «δυτικό μπλοκ» ήταν, κατά την άποψή του, η αλληλεγγύη και η στήριξη που επέδειξαν οι σύμμαχοι στη Βρετανία με αφορμή την επίθεση με χημικά κατά Ρώσου πράκτορα στην επικράτειά της. «Η νέα πραγματικότητα απαιτεί σαφήνεια σχετικά με τον προσανατολισμό μας», υπογραμμίζει. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει, τέλος, ότι «όσο περισσότερο ενισχύεται η συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στον ευρω-ατλαντικό χώρο, τόσο περισσότερη ειρήνη και σταθερότητα θα υπάρχει για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια