Δημιουργία Κινήματος Ανασυγκρότησης της ΔΕΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ

Ένα νέο Κίνημα Ανασυγκρότησης της ΔΕΕΕΜ - "ΟΜΟΝΟΙΑ" αναμένεται να εμφανισθεί στις 12 Μαΐου στην πόλη των Αγίων Σαράντα όπου θα γίνει και η πρώτη συνεδρίαση. Σύμφωνα με την προκήρυξη που εξασφαλίσαμε και σας την παρουσιαζουμε αποκλειστικά στο himara.gr, φαίνεται πως οι δημιουργοί του κινήματος αυτού είναι ιδρυτικά μέλη της μειονοτικής οργάνωσης οπως ο πρώην πρόεδρος της "ΟΜΟΝΟΙΑ" Σωτήρης Κυριαζάτης και ο Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Σας παραθέτουμε παρακάτω ολόκληρη την προκήρυξη η οποία είχε σταλεί σε μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Μετά από διαβουλεύσεις, συναντήσεις με διάφορα πρόσωπα, ηγετικά, διπλωματικά, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την δύσκολη πορεία της ανασυγκρότησης της Ομόνοιας. Ένα εγχείρημα που ζητά την κατανόηση και την βούληση όλων. Ξεκινώντας από την δική σας βούληση. Αν συμφωνείτε, με την ανασυγκρότηση, να στείλετε τις ιδέες, απόψεις και προτάσεις σας μέχρι την 15η Μαρτίου τηλεφωνικώς ή ηλεκτρονικά στα παρακάτω ή σ’ αυτό το e-mail που στέλνουμε τα υλικά.

ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ

Προς όλα τα τέκνα αυτού του τόπου και σκόρπια απανταχού

Απευθυνόμαστε σε όλους, για να σας ανακοινώσουμε:

Αποφασίσαμε και ξεκινάμε μια δύσκολη πορεία για την ανασυγκρότηση της Ομόνοιας. Είναι αναγκαιότητα.

Για μια νέα ανανεωμένη, ενιαία Ομόνοια, αναγέννησης και ανάπτυξης. Που να συμπεριλαμβάνει και να συσπειρώνει τα τέκνα αυτού του τόπου και σκόρπια παντού. Με μέλη και ταυτότητες μελών. Και την προσφορά όλων, κατά προαίρεση και δυνατότητα, για την νέα της πορεία.

Μια Οργάνωση με δυνατό στερέωμα. Με ένα Καταστατικό - Σύνταγμα, υποχρεωτικό για όλους. Που ν’ ανταποκρίνεται στον καιρό και ν’ αντέχει στο χρόνο.

Μια ανανεωμένη Οργάνωση με πολιτικό - κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Δίνοντας έμφαση σε κάθε πτυχή ανάλογα με την στρατηγική και τους στόχους. Με μια πολυδιάστατη πολιτική, βάση του τριγώνου: Τίρανα-Αθήνα-Στρασβούργο, κόσμος. Με κύριο μέλημα και αντικείμενο την αναγέννηση και ανάπτυξη αυτού του τόπου και κόσμου.

Μια ανασυγκροτημένη Ομόνοια με φωνή, κύρος και ανάστημα. Που να παλεύει και να κερδίζει. Που να διεκδικεί τα δίκαια αιτήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Τα δικαιώματά της. Νόμιμα. Ειρηνικά. Να απαιτεί κι όχι να επαιτεί. Με διάλογο. Υπεράνω κομμάτων. Αφέντρα κι όχι υπηρέτης κανενός. Να καθοδηγεί. Να συντονίζει. Να κυβερνά τον τόπο.

Μια ενιαία Ομόνοια που να ενδιαφέρεται για όλους και όλοι να φροντίζουν γι’ αυτήν. Όλοι να ’χουν κάποια πόρτα που να χτυπούν και ν’ ανοίγει. Να τους ακούει κάποιος. Να επικοινωνούν. Να λύνει και όχι να συσσωρεύει προβλήματα. Μια δημοκρατική, ανοιχτή Οργάνωση με φίλους και οπαδούς. Υποστηριχτές παντού.

Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια Ομόνοια και να την ανυψώσουμε παραπάνω απ’ ότι έχει φτάσει στο διάβα της, στην ιστορία της, στην πορεία της.

Γι’ αυτήν την ανανεωμένη, ενιαία Ομόνοια, αναγέννησης και ανάπτυξης, μαζί με την ομάδα πρωτοβουλίας και όλους τους ενδιαφερόμενους – Εσάς – προσφέρομαι, για μια περίοδο όχι παραπάνω από ένα χρόνο, να συνεισφέρω και να πάμε τέρμα την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησής της.

Γι’ αυτήν την Οργάνωση, τέκνα αυτού του τόπου και σκόρπια απανταχού, διανοούμενοι, επιχειρηματίες, ταλέντα και προσωπικότητες… όλοι μπορούμε και πρέπει να συστρατευτούμε. Να δώσουμε το παρόν. Να συμβάλλουμε στην εξέλιξη και προκοπή αυτού του τόπου και κόσμου.

Είναι η στιγμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έργο. Πιο μεγάλο επίτευγμα για μας. Για τη γενιά μας. Για όλους. Για να φτάσουμε στην επικοινωνία, συνεννόηση και αποφασιστικότητα για την ενότητα. Έχουμε χρέος γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο. Γεννηθήκαμε σ’ αυτόν. Μας κουνάρησε. Μας μεγάλωσε. Μας σπούδασε. Είμαστε και πρέπει να είμαστε ευγνώμονες. Γι’ αυτό όλοι πρέπει ν’ ανταποκριθούμε. Είναι αναγκαιότητα.

Όταν, πριν χρόνια, βρισκόμασταν ερμητικά κλεισμένοι στα συρματοπλέγματα, λέγαμε: «Αν θα ‘ρθει η ώρα της λευτεριάς, θα μας δείτε!». Και όσα τέκνα του τόπου αυτού βρίσκονταν μακριά στα ξένα, λέγανε: «Αν θ’ ανοίξουν τα σύνορα, θα μας δείτε!». Τώρα, από καιρό, η στιγμή, η ώρα αυτή, ήρθε για όλους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Τώρα δοκιμαζόμαστε.

Καλείστε και καλούμαστε ν’ απαντήσουμε: Συμφωνούμε με την ανασυγκρότηση; Ναι ή όχι; Αν ναι, τότε: Να σταλούν ιδέες, απόψεις, προτάσεις… Για την Ομόνοια που χρειαζόμαστε και θέλουμε.

Προτάσεις και ιδέες για την οργανωτική δομή και την λειτουργία της Οργάνωσης. Προτάσεις για τα ηγετικά στελέχη από τη βάση και μέχρι την κορυφή. Τον Γενικό Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Ελεγκτικής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου, για το Καταστατικό - Σύνταγμα κ. ά.

Προτάσεις και απόψεις, ακόμα και για το αν και τί μπορεί κάποιος να προσφέρει στις Επιτροπές Εργασίας που θα συγκροτηθούν. Όπως η Επιτροπή για το Καταστατικό – Σύνταγμα. Όπως επίσης η Επιτροπή που θα αφορά την σύνταξη της «προσθήκης» - συνημμένης στο υπάρχον Ψήφισμα της Ομόνοιας του 93 - για τα δικαιώματα τη Ε. Ε. Μειονότητας. Η συγκεκριμένη «προσθήκη» θα πρέπει να εμπεριέχει: τί κερδίσαμε; (πολλά, αλλά όχι όλα), τί μας ανήκει ακόμα και τί επιπλέον προτείνουμε. Βάσει των Διεθνών Συμβάσεων, των νόμων του κράτους, του Νόμο για τις Μειονότητες και του Συντάγματος.

Σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για το καλό όλων. Εύχομαι καλύτερη χρονιά το 2018, για όλους. Να ‘ναι και δική μας.

Εκ μέρους του Συμβουλίου Πρωτοβουλίας για την ανασυγκρότηση.

Πρώην Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας
Σωτήρης Κυριαζάτης

Διαδικασία- χρονοδιάγραμμα- προτάσεις για την ανασυγκρότηση

1.Συγκρότηση Επιτροπών Εργασίας

Α)Επιτροπή Εργασίας για το Καταστατικό-Σύνταγμα της

ανασυγκροτημένης Ομόνοιας.

Βάσει του Καταστατικού που κατατέθηκε και εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Τιράνων κι όλα τα υπάρχοντα Καταστατικά.

Κανονισμών λειτουργίας των Οργάνων από τη βάση μέχρι την κορυφή.

Καθήκοντα –υποχρεώσεις και αρμοδιότητες.

Σχέσεις κομμάτων, βουλευτών και Οργάνωσης.

Σχέσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Β)Επιτροπή Εργασίας -Εφορευτική –Ελεγκτική Επιτροπή.

Για την οργάνωση και την διεξαγωγή των εκλογών σε όλα τα όργανά της.

Διαδικασία, Χρονοδιάγραμμα.


Γ)Επιτροπή εργασίας για το κείμενο.

Προσθήκη στο υπάρχον «Ψήφισμα» της Ομόνοιας 1993.

Τί κερδίσαμε;

Τί μας ανήκει ακόμα;

Τί επιπλέον προτείνουμε;

Όλα αυτά βάσει των Διεθνών Συμβάσεων, νόμων του κράτους για τις Μειονότητες και του Συντάγματος.


Δ)Επιτροπή εργασίας, για την λειτουργία της Οργάνωσης από τη βάση.

Εγγραφή μελών. Μητρώα σε κάθε χωριό (συμπεριλαμβανόμενα και τα σκόρπια τέκνα αυτού του τόπου, απανταχού).

Στοιχεία - δεδομένα. Καταστάσεις μελών σε κάθε πόλη. Έκδοση ταυτοτήτων μελών. Οικονομική συμβολή, κατά προαίρεση και δυνατότητα, για την εγγραφή και ταυτότητα.


Ε) Επιτροπή εργασίας Παιδείας, Θρησκείας, Πολιτισμού.


Ζ) Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης

Απαρτίζεται από τους πρόεδρους των επιτροπών εργασίας κι άλλα αξιότιμα πρόσωπα. Υπηρεσιακή, μεταβατική για την ανασυγκρότηση της Ομόνοιας.

2. Χρονοδιάγραμμα

Α),Προκήρυξη (Δημοψήφισμα) προς όλα τα τέκνα αυτού του τόπου και σκόρπια απανταχού.

-Συμφωνούν, ναι ή όχι με την ανασυγκρότηση.

-Ιδέες, προτάσεις, προσφορά για την ανασυγκρότηση.

-Προτάσεις για τα ηγετικά στελέχη. Γεν. Πρόεδρο. Πρόεδρο Εφορευτικού-Εκλεκτικού Συμβούλιου και Πρόεδρο Γ. Συμβουλίου.

Συγκέντρωση όλων των πληροφοριών στο κεντρικό γραφείο της Οργάνωσης.


Β).Εκστρατεια ενημέρωσης - συσπείρωσης και οργάνωσης στην επικράτεια (αλβανική, ελληνική, κόσμος).


Γ).Οργανωτική-συνταγματική Συνδιάσκεψη.

Έγκριση Καταστατικού-Συντάγματος και κανονισμών λειτουργίας της οργάνωσης.


Δ).Γενική Συνδιάσκεψη.

Προγραμματικό Συνέδριο. Η πορεία της Οργάνωσης.

Σημείωση: Να εξεταστεί η αναγκαιότητα και δυνατότητα αιτημάτων.

Τί μας ανήκει και ζητούμε, προς Αθήνα, Στρασβούργο, κόσμος. Ειδική επιτροπή εργασίας.

Καθήκον και χρέος μας να βρούμε και ν’ αναδείξουμε άτομα ικανά να μας κυβερνήσουν.

Θέματα για συζήτηση και αιτήματα για την πιθανότητα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών :

Πρώτον. Στρατηγική της Αθήνας για τον χώρο αυτόν.

Γι’ αυτόν τον τόπο και κόσμο. Τι ζητάει η Αθήνα απ’ την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Από μας.

Κίνητρα να γεμίζει ο τόπος και όχι ν’ αδειάζει. Απαράδεκτος, για να μην χαρακτηριστεί χειρότερα, ο όρος παραμονής (μακροχρόνιος ή και μόνιμος), για να δοθεί επίδομα. Αντί να δίνεται πρώτα εδώ, για να μην κλείνουν οι πόρτες απ’ έξω και αδειάζει ο τόπος.

Κίνητρα γι’ αυτούς που έρχονται να επενδύουν και να ζουν σ’ αυτόν τον τόπο. Καλώς αν εφαρμόζεται αυτή η στρατηγική για την Ίμβρο και Τένεδο.

Δεύτερον. Στήριξη της πρωτοβουλίας ανασυγκρότησης της Ελληνικής Κοινότητας και της οργάνωσής της, εφ’ όλης της ύλης, τουλάχιστον στα πρώτα βήματά της (Γραφεία, εξοπλισμό, έξοδα κινήσεως, τύπο κ.α.).

Τρίτον. Στήριξη για μια στενή συνεργασία των όμορων περιοχών.

Για μια ενιαία και όχι ενωμένη Ήπειρο. Μέσα στα επιτρεπτά πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης και των σχέσεων των δύο χωρών. Να φύγει το χάσμα που δημιούργησαν οι καιροί μεταξύ του Νοτίου και Βορείου τμήματος της Ηπείρου. Και να σβήσουν τα ακραία φαινόμενα υπερπατριωτών εκατέρωθεν, για να εκμεταλλεύονται και να κερδίζουν.

Τέταρτον. Στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για μια «14η περιφερειακή ανάπτυξη». Στα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά πλαίσια και σχέσεων των δυο χωρών. Ενίσχυση υποδομών. Κάθε κοινότητα να’ χει τη δυνατότητα οδικής πρόσβασης με τα κέντρα της περιφέρειας. Κάθετοι δρόμοι. Ύδρευση. Παραγωγικές μονάδες. Και επεξεργασία προϊόντων κ. ά.

Πέμπτον. Στήριξη Παιδείας. Υγείας. Πολιτισμού.

Δυνατόν τα βιβλία να τυπώνονται στην Ελλάδα, για να μιλάνε ελληνικά. Εξοπλισμός σχολείων. Προετοιμασία και επιμόρφωση διδασκαλικού προσωπικού. Σεμινάρια βάση ειδικοτήτων κ. ά.

Εξοπλισμό, δυνατόν, και στα κέντρα υγείας. Προετοιμασία και επιμόρφωση ιατρικού προσωπικού. Κοινές εκδηλώσεις για την συγκρότηση και εξέλιξη των κοινών παραδόσεων. Ακόμα και εκσκαφές σε σημεία όπου υπάρχουν ενδείξεις για αρχαία μνημεία κ. ά.

Πρώην Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας
και νυν προεδρεύων του Κινήματος
Σωτήρης Κυριαζάτης

e-mail: nkyriazatis@gmail.com
vpapachristo@yahoo.com


Πηγή: Himara.gr 

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών