Στα χνάρια της πολιτιστικής παράδοσης

Στα χνάρια της πολιτιστικής παράδοσης  ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κρανιά Δήμου Φοινίκης Αγίων Σαράντα, την ημέρα του Αγίου Γεωργίου.

Η ιδέα της εκδήλωσης  ήταν της Διεύθυνσης  Προγράμματος –Ανάπτυξης- Τουρισμού και Σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με διευθύνων τον  Γιώργο Μάνο, με έδρα τον Δήμο Φοινίκης, σε συνεργασία με την Ολομέλεια της Κοινότητας Κρανιάς, με πρόεδρο τον Ηρακλή Κίτσιο και το Εννιάχρονο σχολείο Μεσοποτάμου.

Γιόρταζε το χωριό  τον πολιούχο του τον Άγιο Γεώργιο, μια νεόκτιστη πελεκητή εκκλησία που υψώνεται  στην ανακαινισμένη πλατεία του κέντρου, δώρο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριότατου Αναστασίου. Μετά τη Θεία Λειτουργία από τους ιερείς Χαράλαμπο Νταή και Γεώργιο Γκιάτα, οι ντόπιοι πιστοί και πάρα πολλοί από  άλλα χωριά, ακόμα και από την πόλη των Αγίων Σαράντα, έπιασαν θέση στα στρωμένα τραπέζια γύρω γύρω της πλατείας, αφήνοντας θέση στη μέση για τους χορευτές.

Σε μια άκρη   της πλατείας  είχαν πιάσει θέση οι καλές Κρανιώτισσες νοικοκυρές, με τα δικά τους μαγειρικά προϊόντα, που με υπερηφάνεια ήρθαν  να «συναγωνιστούν» και να εκλαϊκεύουν την δική τους μαγειρική, την δική τους τέχνη.

Η εκδήλωση άρχισε με το κλαρίνο του Μπένη, την αηδονίστικη φωνή της Βαλεντίνης Μήτση, για ν’ ακολουθήσει ο γνωστός  χορευτικός όμιλος του εννιάχρονου σχολείου Μεσοποτάμου με διευθύνων τον διευθυντή  Λευτέρη Τζώλο.

Ακολούθησε η μεστή διάλεξη του συνταξιούχου  δάσκαλου και συγγραφέα Γρηγόρη Αναγνώστη για τις παραδόσεις του χωριού, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράδοση των Κρανιωτών στο τραγούδι και τον χορό, τα τρικούβερτα πανηγύρια και τις ονομαστικές εορτές που διοργάνωναν, για ένα χωριό που αποσπούσε πάρα πολλές φορές την πρώτη θέση σε λαογραφικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Η Λίνα Χαρίση καλωσόρισε τις «διαγωνιζόμενες» μαγείρισσες και τις χρυσοχέρες κεντήστρες αναφέροντας το είδος της μαγειρικής με το οποίο εκπροσωπούνταν στο κοινό τραπέζι.

 Σειρά είχε η δασκάλα από την Κρανιά Μαριγώ Καΐση για ν’ απαγγείλει δικό της ποίημα αφιερωμένο στο χωριό.

Χαιρέτησαν την πρωτοβουλία αυτή ο Δήμαρχος Φοινίκης Λεωνίδας Χρήστος, ο πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ, Χρήστος Κίτσιος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βουθρωτό», με έδρα την Αθήνα, Αλέξανδρος Νταγιάκας.

Οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν τα παραδοσιακά φαγητά των καλών μαγείρων, συνοδευόμενο με τον οίνο του Νταβέλα, με την ευχή την επόμενη χρονιά η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη  και να τους μιμηθούν και οι άλλες κοινότητες.

Το λαϊκό γλέντι συνέχισε μέχρι αργά το απόγευμα, για ν’ αφήσει ένα καλό άρωμα της πολιτισμικής μας παράδοσης.

(του Β. Παπαχρήστου)

sfeva.gr


Σχόλια