Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν δέχτηκα να κουβεντιάσουμε ποτέ θέμα «τσαμικό»

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο ραδιοφωνικό σταθμό “News 24/7” και στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Α. Σπανού (Αθήνα, 28.06.2018). Αναφορά έγινε στα ανοικτά θέματα εξωτερικής πολιτικής, σας παραθέτουμε το κόμματι εκείνο της εκπομπής που αφορά τα ζητήματα με την Αλβανία

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Θέμα Αλβανία. Συμφωνία. Πρώτο ερώτημα. Να πάμε στην εξειδίκευση. Θέμα «Τσάμηδων» υπάρχει;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν κουβεντιάσαμε ποτέ και ούτε δέχτηκα να κουβεντιάσουμε ποτέ σε αυτή τη συμφωνία πακέτο το «τσαμικό». Να είμαστε σαφείς.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεν υπάρχει θέμα ούτε περιουσιών, ούτε άλλα θέματα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να είμαστε σαφείς. Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων και άλλο πράγμα οι «περιουσίες των Τσάμηδων».

Οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων είναι ως εξής: με την κήρυξη του πολέμου από την ιταλική αλβανική μοναρχία, γιατί όπως θα ξέρετε, η Αλβανία είχε συμπεριληφθεί στην ιταλική υπό την κυριαρχία του Ιταλού μονάρχη. Με την κήρυξη του πολέμου η χώρα μας προχώρησε στη μεσεγγύηση των ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών.

Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο, αυτές, μετά από δικαστικές αποφάσεις μπορεί αλλά και μπορεί και όχι, να επιστραφούν.

Αυτές είναι ιδιοκτησίες που τέθηκαν υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους προσωρινά, μεταβατικά, ενόψει του πολέμου. Είναι πριν από τον πόλεμο. Δηλαδή την ημέρα που ξεσπάει ο πόλεμος.

Οι «τσαμικές περιουσίες» είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, γιατί πάρα πολλοί τα μπερδεύουν ή θέλουν να τα μπερδέψουν.

Είναι άλλο πράγμα που το ελληνικό κράτος είπε «αυτή η αλβανική περιουσία, αφού είμαστε σε πόλεμο τίθεται υπό τη δική μου εγγύηση και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει ο εχθρός κι άμα τελειώσει ο πόλεμος θα δούμε πώς θα την αποδώσουμε ή όχι στον εχθρό και είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες που έγινε κατάσχεση για συνεργασία με τον εχθρό, δηλαδή με το γερμανικό ναζισμό και ιταλικό φασισμό, από την ηγετική ομάδα των «Τσάμηδων»,  κυρία στη Θεσπρωτία.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Και με την ΑΟΖ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Συγνώμη, για να καταλάβετε, μου λένε το εξής εκπληκτικό οι Βουλευτές μας από την Ήπειρο, ότι διαδίδουν στελέχη, μεσαία ελπίζω να είναι κι όχι παραπάνω, της Νέας Δημοκρατίας, ότι στη συμφωνία που κάνουμε με τους Αλβανούς θα τους παραδώσουμε τη Θεσπρωτία για να γίνει «Τσαμουριά» κτλ. Μιλάμε για παραλογισμούς. Αυτή είναι η ρητορεία του μίσους και του παραλογισμού. Και πρέπει να την κόψουν κάποιοι. Διότι δεν εξυπηρετεί τη χώρα παρά μόνο τα ηλίθια στενά συμφέροντά τους.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Για την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχει μια παλιά διαπραγμάτευση, υπάρχει μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας για μη σωστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου, υπήρξαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα και είμαστε στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Εμείς τί επιδιώκουμε κ. Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σε τί απ’ όλα;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Σ’ αυτό το θέμα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των νήσων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ’ όλα των Οθωνών. Το λέω αυτό διότι, προσέξτε, στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση: Ότι στη συμφωνία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το  1977 για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η επήρεια που έδινε ο ίδιος ο Καραμανλής στους Οθωνούς ήταν 70%. Άρα εκεί υπάρχει μια νομική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι θα την υπερβούμε και θα την τακτοποιήσουμε στο μέγιστο.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Πάντως στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία απ’ ό,τι καταλαβαίνω, βάση είναι τα 12 μίλια.

N. KOTZIAΣ: Ναι, εννοούμε βάση για την Αιγιαλίτιδα ζώνη. Γιατί ξέρετε, η ΑΟΖ  δε μας δίνει κυρίαρχα δικαιώματα, δεν είναι κυριαρχία, δεν είναι σαν έδαφος, ενώ ή Αιγιαλίτιδα Ζώνη είναι σαν το έδαφος, είναι κυρίαρχα δικαιώματα, είναι επέκταση της Ελλάδος και η επέκταση της Ελλάδος είναι μια πράξη που θα την κάνουμε και  θα είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα μετά από δεκαετίες θα επεκτείνει το χωρικό της ορίζοντα.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Είναι κάποια χιλιάδες χιλιόμετρα αυτή η προέκταση αν θυμάμαι καλά; Θυμάστε τον αριθμό κ. Υπουργέ να μας τον πείτε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για ποιο πράγμα λέτε τώρα;

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Για την περιοχή της Αδριατικής.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης είναι ο διπλασιασμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας.

Β. ΣΚΟΥΡΗΣ: Τί αριθμός θα είναι τα χιλιόμετρα, αυτό να μας πείτε.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δε σας το λέω διότι θα την επεκτείνουμε σταδιακά και άρα θα σας μαρτυρήσω με ποιον τρόπο.

Α. ΣΠΑΝΟΥ: Αυτό μπορεί να επηρεάσει κάπως την προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά;

N. KOTZIAΣ: Θα ξεκινήσουμε από την Αλβανία που έχουμε την οριοθέτηση με την ΑΟΖ και ελπίζω να μην έχουμε παρανοήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, διότι θα το προχωρήσουμε σιγά-σιγά.


Σχόλια