Μας πίεζαν να πολεοδομηθεί το σύμπαν - Στο Μάτι έχτισαν την παραλία


Πολλά και σοβαρά αποκάλυψε στο αέρα του Ραδιοφώνου 247 η πρώην ειδική γραμματέας επιθεωρητών περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη η οποία έκανε λόγο για πιέσεις έτσι ώστε "να χτιστούν τα πάντα".

Η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και από τα όσα αποκάλυψε μπορούσε να καταλάβει κανείς πως προέκυψε το δράμα της Αττικής.

Μεταξύ άλλων, η κ. Καραβασίλη τόνισε:

"Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς τώρα που υπάρχει αυτή η τραγωδία. Δεν ήμουν εκεί αλλά ξέρω τι σημαίνει πυρκαγιά. Η περιοχή ήταν προβληματική μιας και είχε πυκνοκατοικηθεί χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, υποδομές και δρόμοι μιας και δεν είχε υπαχθεί ποτέ στο σχέδιο".

"Μας πίεζαν για να πολεοδομηθεί το σύμπαν. Είχα κι εγώ πιέσεις που ήταν αδύνατο να δεχθώ. Αργότερα, στις τροποποιήσεις που έγιναν υπήρξαν εντάξεις για να συμπληρωθεί ο σχεδιασμός με δασικές εκτάσεις που αποχαρακτηρίστηκαν σε αγροτική γη κλπ".

"Στο Μάτι οι δρόμοι δεν επαρκούσαν. Υπήρχε το ζήτημα ότι όλη η ζώνη αιγιαλού-παραλίας είχε αποκλειστεί από ξενοδοχεία, κτίρια και μάντρες παρότι η νομοθεσία προβλέπει πως πρέπει τα κτίρια να είναι 100 μέτρα από την παραλία".
"Είναι ένα ζήτημα πολιτικό με π κεφαλαίο. Έχει να κάνει με την πολιτική για να προστατεύσεις τον φυσικό πλούτο αλλά κυρίως τους πολίτες, αν τους αφήνεις να χτίζουν μέσα σε ρέματα και δάση, δεν τους φροντίζεις. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν γιατί δεν βρήκαν δρόμους διαφυγής".
"Φτάνουμε να έχουμε πολυτελή ξενοδοχεία χωρίς ύδρευση, χωρίς αποχέτευση που φεύγουν όλα στη θάλασσα. Υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι οικισμοί που κινδυνεύουν οι άνθρωποι. Έχτισαν κάποιοι πάνω στην παραλία και έβαλαν μάντρες γιατί τις ήθελαν τις παραλίες ιδιωτικές".
"Αυτή τη στιγμή και μετά από ένα σωρό νομοθεσίες που έδωσαν δικαιώματα σε αυθαιρετούχους, πρέπει ο σχεδιασμός μας να είναι φιλικός προς τον άνθρωπο και τη φύση, να δούμε την αρμονική συμβίωση και εν προκειμένω, όταν είναι όλα χτισμένα δεν μπορείς να γκρεμίσεις. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο διαφυγής με υποδομές. Παράλληλα πρέπει να διασφαλιστούν τα δάση και να αποφασιστούν κατεδαφίσεις όπου είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν. Πρέπει να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός άμεσα, εδώ και τώρα. Και να ολοκληρωθούν επιτέλους οι δασικοί χάρτες, να τελειώνει αυτό το πράγμα πια".

"Τώρα πρέπει να γίνει καταγραφή, κατεδαφίσεις από μάντρες και αυλές και να διανοίξουν οι δρόμοι. Κυρίως όμως πρέπει να απεγκλωβιστεί η παραλία. Φτάνει κανείς στην Αργυρή Ακτή και τα αυτοκίνητα έπρεπε να παρκάρουν το ένα πάνω στο άλλο. Να σταματήσει πια η αυθαίρετη δόμηση. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να γίνεται αυτό το πράγμα".

Σχόλια