Ν. Κοτζιάς: Η Κύπρος παραμένει υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή


Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, στις 20 Ιουλίου του 1974, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και την ακρωτηρίασαν εδαφικά, διαιρώντας στα δύο τόσο το ίδιο το νησί όσο και τον κυπριακό λαό. Άφησαν πίσω τους πολυάριθμα θύματα και αγνοούμενους, καθώς και σωρεία παραβιάσεων των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Χιλιάδες Κυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η καταστροφική μανία του εισβολέα δεν σεβάστηκε ούτε τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Πολλά ήσαν τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που γνώριτσαν τη βαρβαρότητά του. Θύματα της τουρκικής εισβολής ήσαν, βεβαίως, και οι ίδιοι οι Τουρκο-κύπριοι.

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει στην Κύπρο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και να περιφρονεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ακόμα υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών.

Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος της Κύπρου ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, προς όφελος της ευημερίας όλου του κυπριακού λαού. Ένα κράτος με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και μονομερείς δυνατότητες επέμβασης τρίτων χωρών στα εσωτερικά του.

Αυτές οι προϋποθέσεις αποτυπώθηκαν και στις προτάσεις που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Crans Montana της Ελβετίας. Προτάσεις εποικοδομητικές, με τις οποίες διαφώνησαν μόνον η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα που επιμένουν στις αναχρονιστικές και αδιάλλακτες θέσεις τους για διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και του «δικαιώματος» μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου.

Ελπίζουμε ότι ο πρόσφατος διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Ελλάδα παραμείνει αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, με σκοπό την επανένωσή του σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος.

Σχόλια