Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού στο Πωγώνι


Στο ακριτικό Πωγώνι, στο χωριό Κτίσματα, πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πολυφωνίας, δηλαδή πολυφωνικού τραγουδιού, που συνιστά ταυτότητα της Ηπείρου και «κτίζει» γέφυρες φιλίας των λαών.

Τα Κτίσματα βρίσκονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα και στο φεστιβάλ συμμετείχαν μουσικοί σύλλογοι από την Αλβανία, τα Ιωάννινα και άλλες περιοχές.

Στόχος, του Συλλόγου Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ, είναι η εκδήλωση να καταστεί θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη, «το πολυφωνικό τραγούδι γεννήθηκε στο Πωγώνι», γι' αυτό μέσω δύο προγραμμάτων, θα υποστηριχθεί η πολιτιστική παράδοση της περιοχής.

«Το δημοτικό τραγούδι του Πωγωνίου, παρουσιάζει δύο αξιοπρόσεχτα στοιχεία. Την πολυφωνική αντίληψη κι τη μουσική περιγραφή», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ερευνητή της ελληνικής μουσικής παράδοσης Σπύρο Περιστέρη, το πολυφωνικό τραγούδισμα της περιοχής περιέχει στοιχεία του λεγόμενου οριζόντιου μουσικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο δύο ή περισσότερες φωνές αποτελούν ανεξάρτητα ηχητικά σύνολα, που στην πορεία τους δημιουργούν κάθετες ηχητικές στήλες και μας δίνουν έτσι την αρμονική αντίληψη.

Τα πολυφωνικά άσματα, τραγουδιούνται από ομάδες ανδρών ηή γυναικών ή και μεικτές. Ο αριθμός των ατόμων που αποτελούν την ομάδα ποικίλλει. Κατώτατο όριο είναι τα τέσσερα άτομα και τα τραγούδια έχουν απλή μελωδία η οποία συνοδεύεται από δύο-τρεις άλλες βοηθητικές.

Το πολιτιστικό δρώμενο στο Πωγώνι υποστήριξε η Περιφέρεια Ηπείρου με γνώμονα την ανάδειξη της μοναδικότητα του πολυφωνικού τραγουδιού, τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης και την τουριστική προβολή του τόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια