Λεηλατούν σπίτια Ελληνοβλάχων στην Κορυτσά


Μάστιγα έχει μετατραπεί για τους κατοίκους Ελληνοβλάχικης καταγωγής σε χωριά πέριξ της Κορυτσάς οι κλοπές σε σπίτια οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται προσωρινά ή περισσότερο χρόνο εργαζόμενοι στην Ελλάδα.

Γνωστό είναι ότι όλοι τους στις κοινότητες της Μπόρια, Ντρενόβα, Μπομποστίτσα, Δεσνίτσα και αλλού, στην ουσία προάστεια της Κορυτσάς και σχεδόν συνέχεια της έχουν επισκευάσει τα πατρικά τους ή έχουν κτίσει καινούργια αξιοπρεπή σπίτια.

Εδώ και μήνες όμως έχουν μετατραπεί σε στόχο οργανωμένων ομάδων. Μαζί με τις απώλειες οικιακού εξοπλισμού οι κατοικίες παθαίνουν φθορές που απαιτούν οικονομικά μέσα για αποκατάσταση ενώ επηρεάζουν αρνητικά την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους για διακοπές ή μόνιμη εγκατάσταση. Πανικός προκύπτει και στους μόνιμους κατοίκους ειδικά διαπιστώνοντας την πλήρη αδιαφορία των οργάνων της δημόσιας τάξης.

Σήμερα τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία εστιάζουν στις μαζικές λεηλασίες των τελευταίων ημερών στην κωμόπολη της Μπομποστίτσας. Αφού δηλητηριάζουν τους σκύλους των γειτονικών με το στόχο σπιτιών εισβάλουν σ αυτά αφαιρώντας κυριολεκτικά ότι δύναται μεταφερθεί. Τυπικά τα ΜΜΕ αναφέρουν την οικία του Δ. Γιάνκου την οικοσκευή της οποίας φόρτωσαν κυριολεκτικά σε νταλίκα!!!

Άλλη υπερήλικας γυναίκα δείχνει σπίτι γειτονικό στο οποίο δεν είχαν αφήσει παρά τις πλάκες διάστρωσης των δαπέδων.

Οι κάτοικοι με έκδηλο τον πανικό στα πρόσωπα τους ομολογούν ότι η κατάσταση έχει απ τον Μάη που συνεχίζεται πότε στο ένα και πότε στο άλλο σπίτι. Προχθές άδειασαν τέσσερα σπίτια οικογενειών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ένταση κρουσμάτων κλοπών και λεηλασίας αυξάνει το Πάσχα και τώρα για της Παναγίας που υπάρχει και η πρόθεση οι οικογένειες να μαζευτούν στα πάτρια χωριά τους.

Η αδυναμία των αστυνομικών αρχών να διαλευκάνει έστω και μια απ τις πολυάριθμες περιπτώσεις έχει αποθρασύνει τις ομάδες κακοποιών.


http://tachydromos.org

Σχόλια