Μια είδηση που δεν έπαιξε στην ελληνική επικαιρότητα αλλά λέει πολλά

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Ο Αλβανός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, προσκεκλημένος στην εκπομπή OPEN της 15ης Νοεμβρίου, στο τηλεοπτικό κανάλι News 24 των Τιράνων, αναφέρθηκε και στο επεισόδιο στις Βουλιαράτες, όπου στις 28 Οκτωβρίου έχασε τη ζωή του από τα πυρά των επίλεκτων δυνάμεων της Αλβανίας, ο Κωσταντίνος Κατσίφας. Ο Μέτα έκρινε ότι το επεισόδιο προκλήθηκε και «οι λόγοι θα πρέπει να διερευνηθούν» όπως χαρακτηριστικά είπε. Πρόσθεσε ότι «οι επίλεκτες δυνάμεις έπραξαν το καθήκον τους χωρίς να ήθελαν την εκτέλεσή του». 

Ο Αλβανός πρόεδρος της Δημοκρατίας απεύθυνε ωστόσο έκκληση για πλήρη ανάλυση και διαχείριση της κατάστασης. Όπως είπε χαρακτηριστικά θα πρέπει «να προετοιμάστουμε και για άλλες προκλήσεις, διότι υπάρχουν συνεχιζόμενες προσπάθειες για να δημιουργηθούν ανύπαρκτες καταστάσεις στην υπηρεσία διαφόρων σκοπών που δεν υπηρετούν την ειρήνη στην περιοχή» 
Και υπογράμμισε «έχω προειδοποιήσει προ πολλού τις υπηρεσίες μας να προσέξουν ιδιαίτερα τέτοιου είδους καταστάσεις οι οποίες δεν είναι σποραδικές» «Πρόκειται για εσκεμμένη πρόκληση και προσπάθειες για την κλιμάκωση της έντασης», Είπε με έμφαση ο Ιλίρ Μέτα.

Ο Αλβανός πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεάσει το γεγονός στους Βουλιαράτες τις παρούσες ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι «πρέπει να παραμείνει ένα μεμονωμένο γεγονός». Εμφανίστηκε όμως πεπεισμένος ότι «οι προσπάθειες όξυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα συνεχιστούν…». 

Ο κύριος Μέτα απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εκπομπής αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά σχετικά με την άρνηση του ελληνικού στρατού να αναγνωρίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα, λέγοντας ότι «Θα επιθυμούσα να ήταν fake news. Σε περίπτωση που αληθεύει δεν θα συγκλονιζόμουν ιδιαίτερα … οι ένοπλες δυνάμεις μας γνωρίζουν τα σύνορα»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει να ξέρει πολλά εφόσον λέει τόσο λίγα, αλλά ιδιαίτερα σημαντικά, τα οποία δεν λέγονται δημοσίως και από έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, προηγήθηκε δημοσίευμα από άνθρωπο κοντά στο Μέτα που ανοίγει περισσότερο τα χαρτιά του. Εντάσσει το γεγονός στους Βουλιαράτες με τη γενικότερη σκακιέρα πολιτικών εξελίξεων και προσπαθειών κατ΄αυτόν, αλλαγής των συνόρων στη Βαλκανική, όπου κατατάσσει την Ελλάδα στο στρατόπεδο των χωρών κατά των αλβανικών συμφερόντων. Ο αρθρογράφος θυμίζει γι΄αυτό το επεισόδιο της Επισκοπής του 1994. Ο ιδιαίτερα προσεκτικός αρθρογράφος στην αναφορά των παραγόντων και παραμέτρων στη δυναμική αυτή αλλαγής συνόρων κατ΄αυτόν, δεν αναφέρει τίποτε για το ρόλο και τις θέσεις των ΗΠΑ από την μία και των Τουρκίας και Ιταλίας από την άλλη. Επίσης, στην ανάλυση που κάνει για το 1994 του "ξεφύγει" το σχετικό πόρισμα της αμερικανικής CIA περί αυτού, που λέει ότι σε περίπτωση που οι Βορειοηπειρώτες έδειχναν περισσότερη επιμονή και πυγμή πιθανόν να βαδίζαμε προς αλλαγή συνόρων (!!!)

Στην Επισκοπή το 1994 όμως είχαμε ένα γεγονός ελεγχόμενο πλήρως από το κράτος του Μπερίσα. Μάλιστα και στην ελληνική ομάδα κρούσης στην Επισκοπή το 1994, ο Μπερίσα, ο οποίος κατά παράβαση του νόμου είχε οδηγήσει το άοπλο συνοριακό τμήμα στο φυλάκιο στην Επισκοπή, είχε τους "Έλληνες" ανθρώπους του. Επίσης, οι άνθρωποι του Μπερίσα στην ΟΜΟΝΟΙΑ και εκτός αυτής, πράκτορες των υπηρεσιών του, είχαν αναφέρει στα "επαναστατικά" κέντρα αλλαγής συνόρων, ότι ένας ολόκληρος στρατός σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο πέρα από τον Αώο ποταμό (οπλισμένος με δίκαννα !!!) ήταν έτοιμος για την εξέγερση !!!!

Η εξέλιξη γνωστή ! Ο Ελληνισμός της Αλβανίας αιφνιδιασμένος, ακέφαλος, προδομένος και χωρίς να γνωρίζει γιατί, τράπηκε στην πιο μαζική φυγή προς Ελλάδα μέχρι σήμερα.... Ο αρθρογράφος στον οποίο αναφερόμαστε πιθανόν να έχει δίκιο που συγκρίνει την Επισκοπή με τους Βουλιαράτες. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας αφήνει να εννοηθεί ότι γνωρίζει πολλά, αλλά καλεί τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας για περισσότερη επαγρύπνηση... Στην εθνική ελληνική μειονότητα ο φόβος είναι έκδηλος. Διαφορετικά από το 1994 που ο Ελληνισμός είχε δίπλα του τον αλβανικό λαό σήμερα αυτό δε υφίσταται. Άτομα από τη δική μας κοινότητα αναμεμιγμένα στην Επισκοπή γυροφέρνουν ξανά χωρίς να είναι γνωστόν ποιον εξυπηρετούν....... !


*Ο Παναγιώτης Μπάρκας είναι δημοσιογράφος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.

πηγή: www.facebook.com/panibar2011/

Σχόλια