ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Πογκρόμ εις βάρος της ΕΕΜ από την αλβανική αστυνομία


Τελέστηκε σήμερα στον ι. Ναό του Αγίου Αθανασίου στους Βουλιαράτες το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο για τον εκτελεσθέντα απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις Κωνσταντίνο Κατσίφα. Τη Θεία Λειτουργία και τις άλλες ακολουθίες τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημήτριος και άλλοι ιερείς της Μητροπόλεως. Η οικογένεια και δεκάδες άλλοι πιστοί απ’ τους Βουλιαράτες, τα άλλα χωριά και την Ελλάδα συμμετείχαν στην κοινή προσευχή υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Κωνσταντίνου. Στο πνευματικό κέντρο της Ενορίας προσφέρθηκε κατά το σύνηθες καφές από το Ενοριακό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο. Συμμετείχαν επίσης βουλευτές απ’ το Ελληνικό και Αλβανικό κοινοβούλιο καθώς και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

***

Ωστόσο δεκάδες άλλοι πιστοί, μέλη της ΕΕΜ που προσωρινά ζουν στην Ελλάδα, αλλά και εξ Ελλάδος από χθες το βράδυ παρεμποδίστηκαν στα σύνορα για την προσέλευση τους στο Μνημόσυνο. Οι ενισχυμένες με ειδικές δυνάμεις που είχαν έρθει απ’ τα Τίρανα στο μεθοριακό σταθμό Κακκαβιάς και Κιάφε Μπότα (Μαυρομάτι) δεν επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό πολίτες χωρίς ουσιαστικό λόγο να εισέλθουν στην Αλβανία. Οι λόγοι δεν έχουν νομική βάση ενώ η συμπεριφορά στα γραφεία των μεθοριακών σταθμών έχει όλα τα χαρακτηριστικά ανάκρισης και εν πολλοίς παραβιάζουν τα δικαιώματα του πολίτη, ειδικά αυτών της ΕΕ που είναι κατοχυρωμένα ως προς την ελεύθερη διακίνηση.

Ειδικά καταγγέλλουμε ότι η παρεμπόδιση και επιστροφή μελών της ΕΕΜ που έχουν και Αλβανική υπηκοότητα αποτελεί βάναυση παραβίαση θεμελιωδών και απολύτως κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Πρώτα αυτό της ελεύθερης πρόσβασης και επίσκεψης στα χωριά καταγωγής τους και δεύτερο αυτό της άνευ προσκομμάτων άσκησης των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως αυτό της απόδοσης τιμής στη μνήμη κεκοιμημένων.

Ακόμη πολιτικά πρόσωπα απ’ την Ελλάδα, άτομα του δημοσίου βίου και κορυφαίοι επιστήμονες, μαζί και δημοσιογράφοι υπέστησαν στα σύνορα διαδικασίες που εάν δεν υπήρχε η ουσιαστική θέληση να βρεθούν στον πόνο της οικογένειας του εκλιπόντος θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν εντελώς διαφορετικά και εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τις πρακτικές των κρατικών αρχών.

Καταγγέλλοντας τις αρχές της αλβανικής πολιτείας για την πράξη αυτή ουσιαστικής καταπίεσης, καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση όπως ειδικά λάβει υπόψη τα γεγονότα και αντιδράσει με γνώμονα την προστασία του γηγενούς Ελληνισμού της ΕΕΜ.

Η σκοπιμότητα όλης αυτής της τρομοκράτησης είναι εύκολο να την αντιληφθεί κανείς και έχει να κάνει όχι απλά με τη χειραγώγηση της ΕΕΜ αλλά με την ουσιαστική αποκοπή της απ’ τα πάτρια εδάφη με στόχο τον σταδιακό αφανισμό της.

Επί το πλείστον και παράλληλα με την παρεμπόδιση στα σύνορα έγιναν πολυάριθμες προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, στελεχών της Οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και απλών μελών της ΕΕΜ. Την ώρα που συντάσσεται η παρούσα οι αστυνομικές αρχές παρακρατούν στα γραφεία τους πολλούς έλληνες χωρίς στην ουσία να εξηγούν προς τι.

Η ΕΕΜ βρίσκεται στην ουσία υπό πολιορκία ημερών και καθεστώς έντονης αστυνόμευσης την οποία μάλιστα συντονίζει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ενδεικτικό τούτο του βαθμού τρομοκράτησης και εκφοβισμού.

Κι ενώ στους Βουλιαράτες τελούνταν το Μνημόσυνο στο Αργυρόκαστρο, στίφη ακραίων εθνικιστών διαδήλωναν εντείνοντας έτσι τους φόβους και την ανησυχία για το μέλλον και την προοπτική της ΕΕΜ.

Η όλη υπόθεση προφανώς θα τεθεί υπόψη του διεθνούς παράγοντα όπως προβεί άμεσα σε ενέργειες ώστε να αναγκαστεί η αλβανική κυβέρνηση να διακόψει τις πρακτικές αυτές που θυμίζουν έντονα εποχές απομόνωσης και επικίνδυνο διολίσθημα σε καταστάσεις σιωπηλής και σταδιακής γενοκτονίας. 


Αγ. Σαράντα στις 8 Δεκεμβρίου 2018
Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας 

Σχόλια