Διεθνής κοινότητα: Η δημοκρατία στην Αλβανία δεν πρέπει να παρεμποδίζεται!


Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Αλβανία. Ανώτατοι αξιωματούχοι ζήτησαν από την αντιπολίτευση της χώρας να μην εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της και να αποστασιοποιηθεί από τη βία. Έτσι, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, ο Mathew Palmet, πραγματοποίησε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, Basha και Kryemadhi.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αξιωματούχος των ΗΠΑ ζήτησε να συμμετάσχουν εποικοδομητικά σε δημοκρατικές διαδικασίες, τονίζοντας ταυτόχρονα τον ζωτικό ρόλο που παίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε μια δημοκρατική κοινωνία. Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι ο Palmer «έχει συμβουλεύσει» τους δύο ηγέτες εναντίον συντονισμένων παραιτήσεων βουλευτών της αντιπολίτευσης από το κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα έβλαπτε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και ένα σημαντικό όργανο για τη δημοκρατία, όπως είναι το κοινοβούλιο.


Εν τω μεταξύ, η απόφαση που έλαβε η αλβανική αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές τους έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων στις Βρυξέλλες. Αυτό έδειξε σαφώς η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland, ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές να μην εγκαταλείψουν το κοινοβούλιο. "Σε μια δημοκρατία, οι νομοθέτες είναι η πλατφόρμα στην οποία πρέπει να συζητούνται πολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν ολόκληρη τη χώρα και να αναζητούνται λύσεις. Η αντιπολίτευση της Αλβανίας δεν πρέπει να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο», είπε, προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα συνέλευσης και διαμαρτυρίας πρέπει να ασκείται ειρηνικά».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Hahn και η Mogherini καταδικάζουν τη βία: Η απόφαση της αντιπολίτευσης εμποδίζει τη δημοκρατία

Η επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, η Federica Mogherini και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, εξέδωσαν χθες κοινή δήλωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία.


"Ενόψει των διαδηλώσεων που διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία, επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις ως βασικό χαρακτηριστικό και βασική αξία της δημοκρατίας, αλλά καταδικάζουμε έντονα κάθε ρητορική από πολιτικούς ηγέτες που κάνει κάλεσμα στη βία", αναφέρει η δήλωση.

ibna.gr

Σχόλια