Δήλωση Παπαδημούλη στην αλβανική εφημερίδα Shekulli, με αφορμή την πολιτική κρίση στην Αλβανία


Δήλωση στην αλβανική εφημερίδα Shekulli παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα.

«Η Δημοκρατία διαθέτει τα μέσα και τα θεσμικά όργανα για να γεφυρώσει τις διαφωνίες και να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, σεβόμενη τις πολιτικές διαφορές. Έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αναμένουμε να το δούμε και στην Αλβανία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαδημούλης.

Η πλήρης δήλωση του Δημ. Παπαδημούλη:

«Είναι απαραίτητο για κάθε χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή βρίσκεται στη διαδικασία ένταξής της, οι δημοκρατικοί θεσμοί και ιδιαίτερα το Κοινοβούλιό της να  λειτουργούν σωστά, δεδομένου ότι συνιστά τον θεματοφύλακα της Δημοκρατίας και τον χώρο όπου διεξάγεται ένας παραγωγικός δημοκρατικός διάλογος. Οι διαφορές και οι έντονες διαφωνίες είναι αποδεκτές και αποτελούν κοινό φαινόμενο σε κάθε χώρα. Επιπλέον, το δικαίωμα των ανθρώπων να διαδηλώνουν με ειρηνικό τρόπο είναι θεμελιώδες σε οποιαδήποτε Δημοκρατία.

Συνιστά κοινό φαινόμενο στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όταν οποιαδήποτε πολιτική δύναμη απέχει από τα εθνικά κοινοβούλια, να προκαλείται πολιτική αστάθεια, να επιβραδύνεται η υιοθέτηση και η ορθή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και συνεπώς να παρουσιάζονται σημαντικές αδυναμίες στην οικονομία και κοινωνία της εκάστοτε χώρας, καθώς και στους πολίτες της, και στην πορεία της ένταξής της στην Ε.Ε..

Η Δημοκρατία διαθέτει τα μέσα και τα θεσμικά όργανα για να γεφυρώσει τις διαφωνίες και να δημιουργήσει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, σεβόμενη τις πολιτικές διαφορές. Έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αναμένουμε να το δούμε και στην Αλβανία, η οποία διαβλέπει την εντατικοποίηση της διαδικασίας ένταξής της στο μέλλον».

Δείτε εδώ το link με το σχετικό δημοσίευμα: http://shekulli.com.al/parlamenti-evropian-zgjidhni-me-dialog-krizen-politike/?fbclid=IwAR2Cm54eMvliJqEvB2gJb97YnBGRWiiBGYuIOsY16Y2p5r8poe9rYWltEa0

Σχόλια