Κομισιόν : Να συνεχιστεί η έρευνα για τον θάνατο Κατσίφα


Να συνεχιστεί «με διαφάνεια και ενδελέχεια» η έρευνα που παραμένει σε εξέλιξη για τις συνθήκες του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα συνιστά η Κομισιόν στην Αλβανία.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις».

«Όσον αφορά τα συγκεκριμένα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2018, εναπόκειται στις αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου να συνεχίσουν με ενδελέχεια και διαφάνεια την εν εξελίξει έρευνα σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός πολίτη», επισημαίνει ο Χαν.

Υπογραμμίζει ακόμη πως στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της με την Αλβανία, η Κομισιόν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εδραίωση του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς.

Στην γραπτή ερώτηση την οποία υπέβαλε στις 29/10/2018 ο Νότης Μαριάς επεσήμανε ότι «η ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες».

Ανέφερε ακόμη πως έχει επανειλημμένα καταγγείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται «στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητα, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφωρα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου»

Σχόλια