Στο βωμό της εφήμερης πολιτικής και του αυτοσκοπού της εξουσίας θυσιάζουμε κάθε εθνικό θέμα

Του Παναγιώτη Μπάρκα

Τις προάλλες ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, για να περάσει στο αλβανικό κοινό και όχι μόνο κάποια μηνύματα, όπως
α. για να επιβεβαιώσει ότι όντως υπάρχει η ατζέντα συζήτησης αλλαγής συνόρων ανάμεσα σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία και
β. ότι επρόκειτο για μια εύκολη υπόθεση που δεν πρέπει να αναστατώσει κανένα, επιδίωξε να παρομοιάσει την υπόθεση αυτή και με τη συζήτηση που κάνει η Ελλάδα με την Αλβανία … «για τα σύνορα» … για να διορθώσει αμέσως «για τα θαλάσσια σύνορα» (ΑΟΖ)….

Το θέμα, προκάλεσε περίεργες αντιδράσεις στην Ελλάδα, (στην ουσία έδειξε πόσο απαξιωμένα αντιμετωπίζεται το εθνικό θέμα). Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιδιώχτηκε να εξυπηρετήσουν την ελλαδική πολιτική διαμάχη η οποία, απ΄ ό τι φαίνεται θα αναθραφεί προεκλογικά με εθνικά συνθήματα.
Το πρώτο περίεργο είναι ότι το θέμα έφερε στην ελληνική επικαιρότητα μια περιφερειακή ιστοσελίδα Βορειοηπειρωτών, η οποία δεν κρύβει ότι για τα ελληνικά δεδομένα, αποτελεί προέκταση της Νέας Δημοκρατίας. Ενώ στην αλβανική επικαιρότητα εκπροσωπεί τις αντιπολιτευόμενες θέσεις της ηγεσίας του ΚΕΑΔ κατά του Ράμα, αξιοποιώντας την ανθελληνική στάση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Εδώ έγκειται το κλειδί «της εθνικής» επιτυχίας της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. (Στην ουσία εκμεταλλεύεται το κοντράστ μαύρο-άσπρο δηλαδή ελληνικό-αλβανικό για να αποκρύψει τις άλλες αποχρώσεις που ενοχοποιούν εθνικά τον ίδιο πολιτικό σχήμα, λόγω συνεργασίας με τον αλβανικό παράγοντα)

Η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα έσπευσε να δηλώσει ότι «Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή».
Η ίδια ανακοίνωση εμπεριέχει και την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι ο Ράμα αναφέρθηκε στην ΑΟΖ.

Διαπιστώνεται εύκολα ότι σε περίπτωση που υπάρχει συζήτηση για διμερή θέματα συνόρων με τα Τίρανα, η Ν. Δημοκρατία, όπως και η ιστοσελίδα απ΄ όπου προμηθεύετε «τα εθνικά» θέματα, δεν νοιάζεται τόσο για το ελληνικό εθνικό συμφέρον δηλαδή αν μπορεί να επωφεληθεί εθνικά η Ελλάδα απ΄ αυτή τη συζήτηση, αν υπάρχει ιστορικά ανοιχτό εθνικό θέμα κλπ. Τόσο το περισσότερο όταν διαβάζει στο Ράμα «σκέψεις για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή» Εκείνο για το οποίο ενδιαφέρεται η Ν. Δημοκρατία είναι ότι οι σκέψεις Ράμα για τον επανακαθορισμό των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια «εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». (!!!) (Δηλαδή επιδιώκει μια θέση που να την καταξιώνει στη Δύση, κατηγορώντας έμμεσα την κυβέρνηση ότι συντρέχει με το Ράμα) Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση η Ν. Δημοκρατία στήνει στον τοίχο την κυβέρνηση για έλλειψη ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα των Βορειοπηειρωτών στην Αλβανία και καλά κάνει. Η συγκεκριμένη όμως εξέλιξη επιβεβαιώνει εντελώς το αντίθετο. Ότι το Βορειοηπειρωτικό αποτελεί και για την αντιπολίτευση στην Ελλάδα ένα «εγχείρημα» κούφιου αντιπολιτευόμενου εθνικού λόγου.

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η πολιτική ηγεσία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στην Αλβανία. Εκείνο που τη νοιάζει είναι να κάνει αντιπολίτευση για αντιπολίτευση και όχι να παράγει εθνικό έργο. (Δε θέλω να αναφερθώ σε άλλους κοντυλογράφους που βρήκαν την ευκαιρία να επιπλήξουν τον Αλβανό πρωθυπουργό για να δικαιολογήσουν τον ηγετικό κύκλο τους Βορειοηπειρωτών)

Μακάρι να έκανε ο Ράμα την ιστορική γκάφα και να έθετε θέμα «επανακαθορισμού» συνόρων (χερσαίων) με την Ελλάδα, διότι είναι σίγουρο ότι η ιστορία δεν θα επιτρέψει σε όποια μειοδοτική ελληνική κυβέρνηση να κάνει την όποια υπαναχώρηση στα ιστορικά εθνικά κεκτημένα. Δε θα τη βοηθήσει καμιά παλιά και σύγχρονη εθνική αντιστάθμιση με «άλλα εθνικά» θέματα.
Το επιβεβαιώνει αυτό και το γεγονός ότι στο πακέτο συζήτησης για την νέα συμφωνία ΑΟΖ, τα Τίρανα, με την υποκίνηση τρίτων παραγόντων, έβαλαν παράλληλα και δύο συμφωνίες για τα χερσαία σύνορα (πυραμίδες) που ήταν στην ουσία μια διμερή αναγνώριση του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας. Η Αθήνα, ενδιαφερόμενη άμεσα για την επιτυχία της νέας ΑΟΖ, συμφώνησε κατά αρχή, αλλά… αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί στη συνέχεια…!!!

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι στο βωμό της εφήμερης πολιτικής και του αυτοσκοπού της εξουσίας θυσιάζουμε κάθε εθνικό θέμα, αφού πρώτα αποκαλύπτουμε το «εθνικό" μας μπόι.


23 Φεβρουαρίου 2019
πηγή: facebook.com/panibar2011

Σχόλια