Αλβανία: «1 εκατ. χαστούκια», ένας δύσκολος προς επίτευξη στόχος


Του Eduard Zaloshnja

Ο συνασπισμός που βοήθησε τον Edi Rama να γίνει πρωθυπουργός το 2013 πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους. Σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, κατέληξε στη διάσημη έκφραση «1 εκατομμύριο χαστούκια εναντίον του Berisha», την οποία χρησιμοποιούσε κάθε φορά που τον επέκριναν στο κοινοβούλιο.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, ο Rama δεν ανέφερε πλέον αυτή τη διάσημη έκφραση, επειδή ένα μέρος αυτών των ψήφων (SMI) ανήκει πλέον στην αντιπολίτευση. Αλλά τις προσεχείς εβδομάδες μπορεί να ακούσουμε αυτή την έκφραση να επαναληφθεί ξανά, επειδή ο πρωθυπουργός δήλωσε πως εάν η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις εκλογές της 30ής Ιουνίου, η προσέλευση στις εκλογές θα είναι ακόμα 1 εκατομμύριο, ανεξάρτητα από το ποιοι ψηφίζουν.

Αλλά μπορεί αυτό να επιτευχθεί;

Ας αναλύσουμε τα προηγούμενα αριθμητικά στοιχεία. Στις τοπικές εκλογές του 2015, η προσέλευση στις εκλογές ήταν 1,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Το ίδιο ποσοστό συμμετείχε και στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017. Ενώ πριν από τέσσερα χρόνια το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη ήταν σε συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) , πριν από δύο χρόνια αγωνιζόταν εναντίον του. Μετά τις εκλογές, η SMI προσχώρησε στο μέτωπο της αντιπολίτευσης μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πριν από δύο χρόνια, και τα δύο αυτά κόμματα έλαβαν 680 χιλιάδες ψήφους, ενώ το SP πήρε 765 χιλιάδες ψήφους. Εν τω μεταξύ, άλλα κόμματα (PDIU, PSD, LIBRA κ.λπ.) έλαβαν 145 χιλιάδες ψήφους.

Προκειμένου η προσέλευση στις εκλογές της 30 Ιουνίου να είναι 1 εκατομμύριο, όλοι οι ψηφοφόροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρέπει να κατευθυνθούν στις κάλπες μαζί με 235 χιλιάδες άλλους, οι οποίοι μπορούν να ψηφίσουν μικρά κόμματα ή ανεξάρτητους υποψηφίους. Επί χάρτου αυτό είναι εύκολο, αλλά η πραγματικότητα μπορεί να μας βάλει μπροστά σε δύο διαφορετικά σενάρια.

Πρώτο σενάριο: Δεν υπάρχουν περιστατικά στις εκλογές

Οι προειδοποιήσεις του Berisha σχετικά με μια πιθανή πολιτική σύγκρουση θα μπορούσαν απλώς να είναι μια μπλόφα για να αναγκάσουν τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για προσωρινή κυβέρνηση χωρίς τον πρωθυπουργό Edi Rama. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση της, προτρέποντας τους Αλβανούς να ψηφίσουν και να προειδοποιήσουν την αντιπολίτευση ενάντια σε πράξεις βίας.

Την ημέρα των εκλογών ο καθένας ψηφίζει ελεύθερα, ενώ μόνο σποραδικά περιστατικά που καταγράφονται στα εκλογικά τμήματα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος “1 εκατομμύριο”. Ωστόσο, σε έναν αγώνα όπου οι σοσιαλιστές υποψήφιοι θα ανταγωνίζονται μικρά κόμματα και ανεξάρτητους υποψηφίους, οι μόνοι που θα μπορούσαν να κληθούν να ψηφίσουν είναι αυτοί που την υποστηρίζουν (θα ήθελαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για μεγάλα κόμματα). Εν τω μεταξύ, από τους 765 χιλιάδες σοσιαλιστές ψηφοφόρους, μόνο οι μισοί από αυτούς μπορεί να ασχοληθούν με την ψήφο τους, επειδή η νίκη των σοσιαλιστών υποψηφίων είναι βέβαιη σχεδόν σε κάθε δήμο. Ως εκ τούτου, η προσέλευση στις εκλογές μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Δεύτερο σενάριο – Αναταραχή κατά τη διάρκεια της εκλογικής ημέρας

Οι προειδοποιήσεις του Berisha για πολιτικές συγκρούσεις υλοποιούνται στις 30 Ιουνίου. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκρούονται με την αστυνομία στα εκλογικά κέντρα. Εν τω μεταξύ, οι εικόνες αυτών των συγκρούσεων μεταδίδονται ζωντανά σε διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα και στο εξωτερικό.

Αν συμβεί αυτό, οι 765 χιλιάδες σοσιαλιστές ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν για να στείλουν στον Berisha ένα σαφές μήνυμα ότι δεν φοβούνται τις απειλές του (παρά το γεγονός ότι μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση Rama). Αλλά αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί με ψηφοφόρους που υποστηρίζουν μικρά κόμματα ή υποψηφίους. Αν υπάρχουν σκηνές βίας στα εκλογικά κέντρα, αυτοί οι ψηφοφόροι ενδέχεται να μην είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οποιονδήποτε κίνδυνο. Ως εκ τούτου, η προσέλευση μπορεί να είναι πολύ μικρότερη από 1 εκατομμύριο.

Το άρθρο αυτό έχει συνταχθεί για την εφημερίδα Albanian Free Press και την ιστοσελίδα www.albanianfreepress.al

Σχόλια