Ο Ράμα επιμένει στην διεξαγωγή των εκλογών και η αλβανική αντιπολίτευση στο μποϊκοτάζ

Ενώ η πολιτική κρίση στη χώρα συνεχίζεται, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε χθες ένα νέο μέτρο που στοχεύει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να παραιτηθεί και να κηρύξει πρόωρες γενικές εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο κόμμα αντιπολίτευσης στη χώρα, ενώθηκε με άλλα έξι πολιτικά κόμματα για να σφυρηλατήσει έναν συνασπισμό ο οποίος δεσμεύθηκε να μποϋκοτάρει τις προσεχείς τοπικές εκλογές τον Ιούνιο.

Η συμφωνία που υπέγραψαν τα κόμματα του συνασπισμού δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχουν στις εκλογές έως ότου παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση, σχηματιστεί προσωρινή κυβέρνηση και προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αυτά τα πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι θα καταστήσουν «αδύνατη την πραγματοποίηση των εκλογών». Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την πορεία δράσης που θα αναλάβει αυτός ο συνασπισμός.

Τη συμφωνία αυτή υπέγραψε και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, o οποίος σε δηλώσεις του στα αλβανικά ΜΜΕ κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν.

Οι εκλογές δεν θα αναβληθούν δηλώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός

“Οι εκλογές δεν θα σταματήσουν ούτε θα αναβληθούν”, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης θεωρεί αυτό το συνασπισμό “ως μια άλλη άνευ προηγουμένου μορφή πολιτικής αυτοκτονίας μετά την απόφαση να μποϋκοτάρει το κοινοβούλιο”.

«Μετά την απόφαση να παραιτηθεί από το κοινοβούλιο, ο συνασπισμός εναντίον των εκλογών αναδύεται με μια άλλη άνευ προηγουμένου μορφή, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο στην πολιτική αυτοκτονία! Οι χρόνιοι ηττημένοι παραμένουν όμηροι της δικής τους απελπισίας, αλλά δεν μπορούν ποτέ να κρατήσουν τη χώρα ως όμηρο. Οι εκλογές δεν θα σταματήσουν ούτε θα αναβληθούν. Στις 30 Ιουνίου οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν σε κάθε δήμο της χώρας», δήλωσε ο Ράμα.

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα στη χώρα να βρουν μια λύση

Ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Bernd Borchardt, δήλωσε σήμερα ότι ο ΟΑΣΕ ενθαρρύνει τα πολιτικά κόμματα να βρουν μια λύση.

«Ενθαρρύνουμε τα πολιτικά κόμματα να βρουν μια λύση. Δεν εναπόκειται σε εμάς να τους πούμε ποια λύση είναι η καλύτερη», δήλωσε ο Borchardt.

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά την ιδέα της αλλαγής της ημερομηνίας των εκλογών, ο Borchardt είπε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας των τοπικών εκλογών θα ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή, αυτό που γνωρίζουμε είναι σίγουρα το γεγονός ότι έχουμε μια ημερομηνία εκλογών στις 30 Ιουνίου. Η αλλαγή αυτής της ημερομηνίας θα ήταν μια πολύ περίπλοκη διαδικασία», δήλωσε σήμερα ο Borchardt στους δημοσιογράφους.

Ερωτηθείς εάν η αναβολή των εκλογών θα αποτελέσει λύση, είπε ότι «φυσικά, οι εκλογές αναβλήθηκαν το 2007, αλλά είναι αυτή μια καλή λύση; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασιστεί από πολιτικούς παράγοντες στη χώρα».

Εκπνέει η προθεσμία εγγραφής στην κεντρική εκλογική επιτροπή
Εν τω μεταξύ χθες ήταν η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής των κομμάτων στην κεντρική εκλογική επιτροπή για τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου. Σε αυτές δήλωσαν την συμμετοχή τους πάνω από 30 κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και το Κόμμα "Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον", με τον επικεφαλής του, Χρήστο Κίτσιο, σε ανακοίνωση του να σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως το ΕΕΜΜ θα εστιάσει στα προβλήματα της ΕΕΜ.

Σχόλια