Το ειδικό βάρος του ΚΕΑΔ

Μπορεί σε απόλυτα νούμερα το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα) απ’ τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις να δείχνει μια κάμψη. Πρόκειται για αποτέλεσμα μη φυσιολογικής πολιτικής πίεσης ασκούμενη με όλα τα μέσα που επιτρέπει η «δημοκρατία» sui generis στην Αλβανία. Επιπλέον δε χωρίς καμιά πρόσβαση στους μηχανισμούς καταμέτρησης και καταχώρησης της ψήφου, το ΚΕΑΔ διαχρονικά έχει αποτελέσει θύμα λεηλασίας. Στοχεύοντας διαχρονικά την πολιτική συρρίκνωση και ει δυνατόν την εξαφάνιση του ΚΕΑΔ απ’ το πολιτικό σκηνικό στην ουσία το πολιτικό κατεστημένο και εξειδικευμένοι μηχανισμοί επιδιώκουν την εξάλειψη κάθε δυνατότητας ανεξάρτητης πολιτικής έκφρασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Στην ουσία δηλαδή τη στέρηση στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα δυνατοτήτων πολιτικής οργάνωσης και έκφρασης. Επί το πλείστον επιδιώκουν την εξουδετέρωση δυνατοτήτων οργανωμένης εκδήλωσης φιλελληνισμού και απόψεων για τις ανεξάντλητες δυνατότητες επέκτασης και κυρίως πολιτικής εμβάθυνσης της προσέγγισης Ελλάδας – Αλβανίας.

Η πολιτική πίεση και η χειραγώγηση στις εκλογές του ΚΕΑΔ είναι πρακτικά έκφραση αντιλήψεων ολοκληρωτισμού που θέλει υποταγμένη την κοινωνία όχι μόνο σε ζητήματα μειονοτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και στη διάσταση της εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής. Ο διαχρονικός πόλεμος κατά του ΚΕΑΔ εκφέρει στην επιφάνεια φοβίες των Τιράνων, αβάσιμες και αναχρονιστικές, για την προοπτική της ΕΕΜ ως παράγοντας ανασφάλειας στο νότο της επικράτειας.

Εν τούτοις όμως με δύο σπουδαία πολιτικά γεγονότα το ΚΕΑΔ απέδειξε απ’ τη μια το ειδικό βάρος που φέρει ως οργανωμένη πολιτική δύναμη και απ’ την άλλη πως δύναται για άλλη μια φορά την πολιτική του παρουσία να τη μετατρέψει σε άμεσο όφελος για τους ελληνικούς πληθυσμούς. Τόσο το Συνέδριο του Κόμματος τον περασμένο Ιούλιο όσο και η ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στα ζητήματα της ιδιοκτησίας και γενικότερα στη Χιμάρα και την παράκτια ζώνη στις αρχές του τρέχοντος μηνός, και για τους πλέον καχύποπτους, αποτελούν πειστικά επιχειρήματα, ότι το ΚΕΑΔ όχι μόνο δύναται να αποκτήσει και πάλι δυναμική ουσιαστικής ανάκαμψης αλλά ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ανάγκη για τον εδώ Ελληνισμό. Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι προθεσμίες εξαντλητικά πιεστικές για άλλες σκέψεις.

Η περίεργη επιδείνωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, υπαιτιότητα και επιλογή των Τυράννων, καθώς επίσης και η συνεχή όχληση των ελληνικών πληθυσμών σε όλο το εύρος της γεωγραφίας που ιστορικά ζουν και μαρτυρούν, όχι μόνο με την ανοχή της πολιτείας αλλά πολλές φορές ως δική της πολιτικής επιλογή και ρητορική ενθάρρυνση, κατέδειξαν ότι στην ουσία ο εδώ ελληνισμός ψηφίζοντας άλλα πολιτικά κόμματα έχει πυροβολήσει τα πόδια. Είναι διαχρονικό το φαινόμενο που μέλη της ΕΕΜ έχουν προσχωρήσει στους συνδυασμούς των μεγάλων αλβανικών κομμάτων παρασύροντας δυστυχώς στο παιχνίδι τους το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής ισχύος του Βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Στη συνέχεια όμως έχουν σιωπήσει όχι μόνο έναντι των κυβερνητικών πολιτικών που στρέφονται κατά της ΕΕΜ αλλά ακόμη και σε επιλογές εξωτερικής πολιτικής ρήξεων με την Ελλάδα. Αυτό είναι εξόφθαλμο πλέον και στερεί προσχηματικές δικαιολογίες ακόμη και απ’ τους αριστερά πολιτευόμενους που καθώς στο παρελθόν κυβερνήσεις τους ακολουθούσαν πιο φιλελληνικές προσεγγίσεις στην περιφερειακή πολιτική, κατάφερναν δημαγωγικά να εξαπατούν το εκλογικό σώμα της ΕΕΜ.

Παράλληλα με τις δράσεις του ΚΕΑΔ που προαναφέραμε στις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα κλπ βρέθηκαν σε μερικών ημερών επισκέψεις τόσο ο Πρόεδρος του ΣΚ και Πρωθυπουργός Ράμα όσο και ο Πρόεδρος του ΔΚ, αξιωματική αντιπολίτευση Μπάσα. Ούτε ο πρώτος και ούτε ο δεύτερος αναφέρθηκαν έστω και στο περιθώριο των συναντήσεων τους σε θέματα της ΕΕΜ ή των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Σε ένα ακροατήριο μάλιστα που θέλει να ακούσει. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: στατιστική εξαφάνιση στην απογραφή, συστηματική καταπίεση καθημερινή, απομόνωση μέσω της διαβόητης διοικητικής μεταρρύθμισης, ιδιοκτησιακή απογύμνωση και στη συνέχεια κοροϊδία μέσω των δικών μας που τους εξυπηρετούν.

Επιστρέφοντας όμως στις δύο εκδηλώσεις του ΚΕΑΔ  να αναφερθεί ότι έστω και συμβολικά το Κόμμα αυτό που αυτούσια εκπροσωπεί την ΕΕΜ και τις δικές της αντιλήψεις για το πολιτικό γίγνεσθαι στην Αλβανία και τη δική της προοπτική, μετατράπηκε σε βήμα στο κέντρο της Αλβανικής πρωτεύουσας. Βήμα για να εκφραστούν οι αγωνίες, οι ανησυχίες αλλά και η διαμαρτυρία για τις αστοχίες των κυβερνητικών πολιτικών. Το ειδικό βάρος του ΚΕΑΔ δεν έγκειται μόνο στη χαρισματική προσωπικότητα και πολιτική οξύτητα του Προέδρου του Β. Ντούλε. Έχει σχέση κυρίως με την αποφασιστικότητα των   στελεχών του να συνεχίσουν να εκφράζονται αυτόνομα αλλά συντεταγμένα σε ότι αφορά την αντίληψη της ΕΕΜ για ζητήματα δικαιωμάτων της και την εξέλιξη των σχέσεων Αλβανίας – Ελλάδας χωρίς επαναφορά απολιθωμάτων του παρελθόντος.

Επειδή μάλλον οι εξελίξεις στην Αλβανία πρόκειται να είναι προς το χειρότερο τόσο σε ότι αφορά τις εσωτερικές πολιτικές όσο και την συμπεριφορά και προσεγγίσεις στα περιφερειακά, καθώς επίσης οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ισλαμική βία ενδέχεται να ενταθούν, το ειδικό βάρος του ΚΕΑΔ πρέπει να αξιοποιηθεί δεόντως.

Είναι η πιο ενδεικνυόμενη αντίδραση της ΕΕΜ στις εξελίξεις. Προφανώς θα πρέπει και από πλευράς των ιθυνόντων του ΚΕΑΔ να υπάρξει καλύτερη μελέτη του φυσικού φαινομένου ότι η μάζα, η πολιτική μάζα εν προκειμένω είναι παράγοντας του εκλογικού όγκου και του ειδικού βάρους της πολιτικής ουσίας του προγράμματος του.

tachydromos.org

Σχόλια