Οι ξένοι πρεσβευτές εντείνουν τις συναντήσεις τους με τους ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης


Εκπρόσωποι από τα κυριότερα διπλωματικά κέντρα που έχουν διαπιστευθεί στα Τίρανα έχουν εντατικοποιήσει τις συναντήσεις τους υπό το πρίσμα της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στη χώρα, μετά την ανακοίνωση της αντιπολίτευσης ότι εγκαταλείπει τις κοινοβουλευτικές εντολές της. Οι συναντήσεις αυτές ακολουθούν την επίσημη δήλωση που εξέδωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ πριν από δύο ημέρες, προτρέποντας τους πολιτικούς της χώρας να σέβονται τη δημοκρατία και να μην απειλούν τη σταθερότητα.

Χθες, ο Γερμανός πρεσβευτής στα Τίρανα, Susanne Schutz, πραγματοποίησε δύο χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης. Η πρώτη συνάντηση ήταν με τον δημοκράτη ηγέτη Lulzim Basha, ενώ η δεύτερη συνάντηση ήταν με την ηγέτιδα του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη, Monika Kryemadhi. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αλβανικού Ελεύθερου Τύπου, οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν στην απόφαση της αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει τις κοινοβουλευτικές εντολές της και στη διαμαρτυρία που αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η αντιπολίτευση μπροστά στο κτίριο του κοινοβουλίου. Ο πρεσβευτής της ΕΕ, Luigi Soreca, πραγματοποίησε επίσης συνάντηση με τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος, Lulzim Basha.

Μετά τα μέσα ενημέρωσης, ο Soreca δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι σαφής και ότι σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τη δημοκρατία στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει την διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης την Πέμπτη να είναι ειρηνική. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν πολύ σαφής και ενημερώσαμε επίσης τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος για αυτό. Είναι μια σημαντική μέρα και περιμένουμε να μη δούμε καμία βιαιότητα. Η δημοκρατική διαδικασία πρέπει να κυριαρχήσει», είπε.

Εν τω μεταξύ, η παρουσία του ΟΑΣΕ στην Αλβανία εξέδωσε χθες δήλωση που δηλώνει ότι "η παρουσία του ΟΑΣΕ συμβουλεύει έντονα εναντίων κάθε προσπάθειας να υπονομευθεί η δημοκρατία μέσω της βίας, να αλλάξει η δημοκρατική διαδικασία μέσω μη δημοκρατικής πίεσης. Εκείνοι που ενεργοποιούν και προωθούν τη βία θα θεωρούνται υπεύθυνοι γι 'αυτό. Λυπούμαστε που οι προειδοποιήσεις τόσων φίλων και μακροχρόνιων εταίρων της Αλβανίας δεν εισακούστηκαν», δήλωσε ο ΟΑΣΕ.

ΙΤΑΛΙΑ

"Οι δηλώσεις που προωθούν τη βία είναι αδικαιολόγητες". Αυτή ήταν η αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στα Τίρανα σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Ωστόσο, η πρεσβεία παραδέχεται ότι "οι διαμαρτυρίες αποτελούν νόμιμο δημοκρατικό μέσο, ​​αλλά η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία".

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Cakaj συναντά τον Hahn και τον Fleckenstein: Ανησυχίες για την πολιτική ένταση στην Αλβανία

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Αλβανία. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Επίτροπο Διεύρυνσης της ΕΕ, Johannes Hahn, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Gent Cakaj. "Επαναλαμβάνω ότι η Αλβανία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να προχωρήσει περαιτέρω στις μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει στην πορεία της προς την ΕΕ. Εξέφρασα επίσης τη μεγάλη μου ανησυχία όσον αφορά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η προώθηση της πορείας προς την ΕΕ πρέπει να είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον και να αποτελέσει εθνικό στόχο για όλους», σχολίασε ο Hahn μετά τη συνάντηση.

Εν τω μεταξύ, ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον εισηγητή της Αλβανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Knut Fleckenstein

πηγή: ibna.gr

Σχόλια