Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Λαμποβιτιάδης


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών άφησε στις 11 Φεβρουαρίου 2014 ο πρώην Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ», Γιώργος Λαμποβιτιάδης, ένας άνθρωπος που κουβαλούσε στην "πλάτη" του διωγμούς, εξορίες, φυλακίσεις αλλά και την συγκλονιστική ιστορία των γονιών του που βασανίστηκαν απάνθρωπα και μαρτύρησαν στα κολαστήρια τις δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα.

Ο πατέρας του Γρηγόρης Λαμποβιτιάδης, οδοντίατρος στο Αργυρόκαστρο και με καταγωγή από τη Δούβιανη της Δρόπολης, υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ελληνικής μειονότητας και εκτελέστηκε, ως σκληρός αντικαθεστωτικός, από την δικτατορία του Ενβέρ Χότζα στις 28/12/1945.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Γρηγόρης Λαμποβιτιάδης, είχε χάσει την πρώτη του γυναίκα Ανδρονίκη, κατά τους ιταλικούς βομβαρδισμούς.

Μετά το θάνατό της παντρεύτηκε τη Μαρία Σπετσαρία, μητέρα του Γιώργου, που οδηγήθηκε μαζί με τον γιο της, στις φυλακές του Δέλβινου, όπου βασανίστηκε και τελικά πέθανε.
Ο Γιώργος προσήχθη σε «δίκη» όπου καταδικάσθηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη ως «εχθρός του λαού και γόνος του εχθρού του λαού και της κατασκόπου των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών».

Ο δεύτερος κύκλος των διώξεων ξεκίνησε 3 μόλις μέρες μετά την αποφυλάκισή του, οπότε και εξορίστηκε στη Βόρεια Αλβανία στην πόλη Μπουρέλι. Τον συνόδευσε εκεί η σύζυγός του, Βασιλική, κόρη Έλληνα αγωνιστή με τον οποίο γνωρίστηκε στις φυλακές του Δέλβινου, καθώς και οι τρεις κόρες που στο μεταξύ απέκτησε μαζί της.

Το 1991 μετανάστευσε στην Ελλάδα, ενώ το 1996 επέστρεψε στη Β. Ήπειρο και εξελέγη Πρόεδρος της Οργάνωσης ΔΕΕΕΜ «Ομόνοια» έως το 1999 και επέστρεψε στην Ελλάδα, ασκώντας αρχικά το επάγγελμα του οδηγού.

Το 2006 απέκτησε την Ελληνική ιθαγένεια. Επέστρεψε στην Αλβανία για την ανακάλυψη και την ταφή των οστών των γονέων του, που πράγματι επετεύχθη με τη βοήθεια μαρτύρων, φίλων και του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου.

Η κηδεία του έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 2014, στο νεκροταφείο Ζωγράφου. 

Σχόλια