10 Απριλίου 1994: Η 2η Συνδιάσκεψη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ

Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας η Δεύτερη Γενική Συνδιάσκεψη οριστικοποιήθηκε για τις 10 Απριλίου 1994. Οριστικοποιήθηκαν εν τω μεταξύ και οι ημερομηνίες διεξαγωγής των Συνδιασκέψεων των Παραρτημάτων, αφού ολοκληρωθήκαν οι εκλογές στις τοπικές οργανώσεις.

Έτσι την 2α Μαρτίου, με εκπροσώπους απ’ όλες τις τοπικές οργανώσεις, συνήλθε η Δεύτερη Συνδιάσκεψη για το Παράρτημα των Αγίων Σαράντα. Η Συνδιάσκεψη εξέλεξε το Συμβούλιο του Παραρτήματος το οποίο ανάδειξε το Προεδρείο.  Πρόεδρος εκλέχτηκε ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος.

Στις 20 Φεβρουαρίου συνήλθε η Συνδιάσκεψη για το Παράρτημα της Κορυτσάς η οποία εξέλεξε το Συμβούλιο και Πρόεδρο την κ. Ερμιόνη Ανδρέα.

Στις 27 Φεβρουαρίου συνήλθε η Δεύτερη Συνδιάσκεψη για το Παράρτημα των Τιράνων η οποία εξέλεξε το Συμβούλιο και Πρόεδρο τον κ. Θωμά Σιάρα.

Στις 27 Φεβρουαρίου συνήλθε και η  Συνδιάσκεψη για το Παράρτημα της Αυλώνας, στο οποίο υπάγονται η Αυλώνα, το Φίερι, το Πατόσι, η Λιούσνια, η Κουτσόβα  και το Βεράτι, ανέδειξε το Συμβούλιο του Παραρτήματος και Πρόεδρο τον κ. Πέτρο Κώτσια.

Στις 3 Μαρτίου 1944 συνήλθε η Δεύτερη Συνδιάσκεψη για το Παράρτημα Αργυροκάστρου η οποία ανέδειξε το Συμβούλιο του Παραρτήματος και Πρόεδρο τον κ. Θοδωρή Βεζιάνη.

Αφού ολοκληρώθηκαν οι Συνδιασκέψεις των Παραρτημάτων, στις 10 Απριλίου 1994, μέσα σ’ ένα κλίμα φόβου, λόγω των επεισοδίων της Επισκοπής,  συνήλθε η Δεύτερη Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας. Γενικός Πρόεδρος ξανά εκλέχτηκε ο Σωτήρης Κυριαζάτης o οποίος ανάμεσα στ’ άλλα ανάφερε:

«…Σκοπός αυτής της οργάνωσης είναι να εδραιωθεί η Δημοκρατία στην Αλβανία, διότι πιστεύει ότι μέσα σε δημοκρατική Αλβανία, σε δημοκρατικά πλαίσια μπορεί να κερδίσει τα δίκαια αιτήματα. Γι’ αυτό σαν δημοκράτες Έλληνες έχουμε στηρίξει τις προσπάθειες των δημοκρατικών δυνάμεων της Αλβανίας για την, πορεία της προς την Ευρώπη. Τα αιτήματά μας βασίζονται στις διεθνείς Συμβάσεις, στο Διεθνές Δίκαιο. Ζητάμε από την αλβανική ηγεσία μέσω ενός Ψηφίσματος το οποίο έχει παραδοθεί, όλα τα δίκαια αιτήματά μας. Ζητάμε απ' την Ελληνική Κυβέρνηση, διότι βάσει της Δ.Α.Σ.Ε. οι εθνικές μειονότητες δεν ανήκουν μόνο στα κράτη που ζουν,  αλλά και στα κράτη που ανήκουν.  Ζητάμε από τους  Διεθνείς Οργανισμούς  να μας στηρίξουν στα δίκαια αιτήματά μας. Απ' τα βασικά προβλήματα που μας απασχολούν τα Διεθνή προγράμματα που υπάρχουν να εφαρμοστούν όσο πιο γρήγορα και κυρίως τα προγράμματα για την ανάπτυξη των διασυνοριακών περιοχών. Το κυριότερο που πρόκειται να αρχίσει είναι η κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Ζητάμε αυτή η συγκοινωνία να έρθει κάθετα και προς τα μέρη μας και κυρίως στα χωριά μας, διότι χωρίς συγκοινωνία δεν υπάρχει πολιτισμός και εξέλιξη.

Υπάρχει ενδιαφέρον για να γίνουν αυτοί οι δρόμοι. Νομίζω ότι πρέπει να προβάλλουμε στον τύπο αυτές τις προσπάθειες που γίνονται από τους ντόπιους και τις μικροεταιρείες, όπως λ. χ. το γαλακτοκομείο της Πλάκας, τα διάφορα συνεργεία, τα σπίτια που χτίζονται και με το εμπόριο που πάει να πάρει τον εαυτό του. Ένας δρόμος είναι οι επενδύσεις ξένων, οι μικτές επιχειρήσεις και ο άλλος οι επενδύσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους μας και είναι καλά να αρχίσουμε από τον τρίτο δρόμο, διότι πρέπει να γίνουμε νοικοκυραίοι του τόπου.

Ζητάμε την ελεύθερη επικοινωνία με τον Εθνικό Κορμό. Είναι ανάγκη να δοθεί το καθετί στον καιρό του. Το ζήτημα της Παιδείας μας απασχολεί και γενικά το πρόβλημα της στελέχωσης  αυτού του τόπου. Θα επιμείνουμε στα αιτήματά μας προς όλες τις κατευθύνσεις».

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)
sfeva.gr

Σχόλια