Τα Τίρανα πήραν το μήνυμα από την αναφορά Τσίπρα στην Ελληνική Μειονότητα

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε στην Αλβανία η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times, με τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας να επικεντρώνουν στο σημείο εκείνο που αφορούσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Τιράνων.

Έγραφαν π.χ. οι μεγαλύτερες εφημερίδες της Αλβανίας:

Λιμπεράλε : Η Ελλάδα προβάλλει βέτο, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας βάζει όρους στην Αλβανία για τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας

Albanian Daily News: Ο.Κ με προϋποθέσεις για την Αλβανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά… για τους λόγους που η Αλβανία θα πρέπει να βελτιώσει την κατάσταση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας.

Γκαζέττα Σκιπτάρε : Ο Τσίπρας θέτει όρους στην Αλβανία: Ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει εάν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της Μειονότητας Σέκουλι - Τσίπρας προς Ράμα: Σεβάσου τα δικαιώματα της Μειονότητας εάν θέλεις ένταξη στην Ε.Ε.

Επίσης, οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες είχαν τους εξής τίτλους:

Ora News – Τσίπρας: Το είπα στο Ράμα, να σεβαστεί την Ελληνική Μειονότητα, διαφορετικά ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει

Balkanweb.com – Ο Τσίπρας θέτει όρους στην Αλβανία: Ο δρόμος προς την Ε.Ε θα κλείσει εάν…

Syri.net –Τσίπρας: Δεν θα τιμωρήσουμε τη Βόρεια Μακεδονία για χάρη της Αλβανίας

Lapsi.al – Ο Τσίπρας μιλά για τους όρους που έθεσε στο Ράμα: Να σεβαστείτε τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας, διαφορετικά δεν υπάρχει έναρξη διαπραγματεύσεων.

Shqiptarja.com - Ελληνικοί όροι. Τσίπρας: Υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων εάν η Αλβανία σεβαστεί τη Μειονότητα.

Όπως προκύπτει από τους τίτλους, τα Τίρανα ενδιαφέρονται πολύ για την ευρωπαϊκή τους προοπτική και είναι σαφές ότι η τακτική της Αθήνας να τη συνδέει με το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία αποδίδει καρπούς.

Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το άρθρο της εφημερίδας Σέκουλι «Κρατικοποίηση των περιουσιών στις ακτές Ιονίου, το τηλεφώνημα Τσίπρα ακύρωσε την απόφαση» .

Γράφει, μεταξύ άλλων, το άρθρο: Η απειλή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων Αλβανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί από το σεβασμό των δικαιωμάτων, ειδικά των ιδιοκτησιακών της Ελληνικής Μειονότητας, υποχρέωσε την αλβανική κυβέρνηση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Τσίπρα και Ράμα, να αλλάξει την υπ. αρ. 708 της 21 ης Νοεμβρίου 2018 Απόφαση για την παραχώρηση 10 και πλέον χιλ. στερεμάτων στις ακτές, από Αυλώνα στους Αγίους Σαράντα, σε ιδιώτες για επενδύσεις. Βασικό ρόλο στην αναθεώρηση της Απόφασης, έπαιξε η κυβέρνηση της Ελλάδος η οποία κατήγγειλε τις παραβιάσεις σε βάρος των περιουσιών της Ελληνικής Μειονότητας.

Στις 29 Μαρτίου, με ανάρτηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το αλβανικό κράτος ολοκλήρωσε την “καταλήστευση” των περιουσιών προς όφελος στρατηγικών επενδύσεων, μία ημέρα αργότερα όμως κατέβασε την ανάρτηση, μετά από πιέσεις της Αθήνας.

Με δηλώσεις του στις 29 Μαρτίου, οι οποίες δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες, ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έθεσε θέμα σεβασμού των μειονοτικών και περιουσιακών δικαιωμάτων της Μειονότητας. Η Αθήνα δεν αρκέστηκε με τις δηλώσεις, επέμενε για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, επικοινωνία την οποία επιβεβαιώνει και το αλβανικό ΥΠΕΞ ότι πραγματοποιήθηκε.

Υ.Γ.: Αυτά τα θέματα, βεβαίως, δεν απασχολούν την ελληνική πολιτική ζωή και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας…


Βασίλης Σκουρής
Παιχνίδια Εξουσίας/news247

Σχόλια