Πλημμύρισε από κόσμο η Πλατεία «Αριστοτέλης Ωνάσης» στο Κλεισάρι Άνω Δρόπολης

Η Πλατεία «Αριστοτέλης Ωνάσης» στο Κλεισάρι του νομού Αργυροκάστρου το βράδυ της Τετάρτης 14 Αυγούστου 2019 είχε πλημμυρίσει από κόσμο, ο οποίος παρέμεινε για μια ακόμη φορά πιστός στο ετήσιο ραντεβού για την γιορτή της Παναγίας.

Η προσέλευση των Κλεισαριτών και των φίλων τους κατά κοινή ομολογία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της νεότερης γενιάς των Κλεισαριτών που ως επί το πλείστον γεννήθηκαν στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και σε άλλες μεγαλουπόλεις της γενέτειρας.

Στη γιορτή παρέστησαν ο τέως δήμαρχος της Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Σταύρος Ζιώγκας και εκπρόσωποι άλλων αδελφότητων των γειτονικών χωριών.


Η γιορτή διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Κλεισαριτών με έδρα την Αθήνα, η οποία είχε μεριμνήσει για τα πάντα. Νέοι φορεμένοι με τις φανέλες της Αδελφότητας ήταν επί ποδός. Άλλοι ασχολούνταν με την υποδοχή του κόσμου και άλλοι με τις ψησταριές και τα σερβιρίσματα.

Μόλις ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου, Βαγγέλης Μάτσιας και η κομπανία του άρχισαν να τραγουδούν «Ω σε τούτα σπίτια/ γιε μου τα ψηλά / πέτρα να μην ραγίσει» η νέα γενιά της Αδελφότητας ξεκίνησε το χορό ο οποίος κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Το πρωί της Πέμπτης αρκετοί παππούδες και γονείς πήραν τα παιδιά και τα εγγόνια τους και πήγαν στον εορτάζοντα ναό της Παναγίας παρακολούθησαν με ευλάβεια και κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία. Άναψαν όπως κάθε χρόνο το κεράκι τους και προσευχήθηκαν υπέρ υγείας, ειρήνης και ευημερίας και ευτυχίας.


Η επιστροφή των ξενιτεμένων Κλεισαριτών συνεχίστηκε και ανήμερα της εορτής της Παναγίας και πολλοί περίμεναν υπομονετικά για ώρες στη συνοριακή διάβαση της Κακαβιάς, διότι ήθελαν να εορτάσουν με τους γονείς και τους παππούδες την γιορτή της Παναγίας, μιας από τις σπουδαιότερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

Την ίδια χρονική στιγμή που οι Κλεισαριώτες ξεφάντωναν στην Πλατεία «Αριστοτέλης Ωνάσης» ξεφάντωναν και οι Βοδριστινοί και οι Δεριτσιώτες. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου της Δρόπολης.

Στη Δερβιτσιάνη παρέστη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Κωνσταντίνος Τσιούρης και άλλοι ομογενείς από τη Νέα Υόρκη. Εξ άλλου οι φωτογραφίες που ανέβασε στο Facebook ο κ. Τσιούρης μιλούν από μόνες τους.





Δημήτρης Τσάκας
anamniseis.net

Σχόλια