Πλήθος πιστών στον τάφο του Αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι

Η ανακαινισμένη εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το μοναστήρι μα και όλος ο γύρω χώρος  στο Κολικόντασι Βερατίου, παρά την ασφυκτική ζέστη, ήταν κατάμεστα από πιστούς. Από νωρίς κάτοικοι της περιοχής μα και πάρα πολλοί πιστοί από διάφορα μέρη της χώρας κατέκλεισαν τον Ιερό Ναό, για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία, την λιτανεία της εικόνας του Αγίου και να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

Δεν απουσίασε ούτε εφέτος ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριότατος Αναστάσιος, που μαζί με τον Μητροπολίτη Βερατίου Ιγνάτιο, Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαο, τον βοηθό του επίσκοπο Ναθαναήλ και μιας πλειάδας ιερέων, χοροστάτησαν στην Θεία Λειτουργία.

Το μήνυμα της αγάπης προς το Χριστό και την Παναγία, την εκκλησία και την Ορθοδοξία, μα και προς τον συνάνθρωπό μας, εξέφρασε ο Αρχιεπισκοπός στο κήρυγμά του. Διότι ο Θεός έχει πολλά ονόματα, τόνισε. Το πιο κυριότερο και σημαντικότερο είναι ΑΓΑΠΗ. Και καλούσε όλους, όσοι είχαν βαπτιστεί και μη  ν’ αγκαλιάσουν αυτό το μήνυμα που λέει: Κάτω το μίσος, ζήτω η αγάπη…

Ήρθε, όπως κάθε χρονιά, και ο Περιφερειάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης, ο Μιχάλης ο Τρίτος, μαζί με πενήντα άλλους πιστούς από τα Ιωάννινα και το Μέτσοβο, όπως κι ένα πούλμαν με πιστούς από την Ρουμανία, βλάχικης καταγωγής.

Τρέχουν οι πιστοί διότι ο Άγιος αυτός είναι κάτι το σημαντικό γι’ αυτούς. Περπάτησε όλα τα μέρη τους, δίδαξε σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, άφησε μια μεγάλη παρακαταθήκη με τις εύλογες διδαχές και τις ανεπανάληπτες προφητείες του,  έδωσε τη ζωή του σ’ αυτά τα μέρη, για ν’ αγιάσει μαζί με το όνομά του και ο χώρος όπου δίδαξε.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μπήκε στην ιστορία της Ορθοδοξίας ως ο Άγιος της Βορείου Ηπείρου.


Βαγγέλης Παπαχρήστος
αναδημοσίευση από: sfeva.gr

Σχόλια