Το τελευταίο αντίο στον Κώστα Μάντη από την Άνω Επισκοπή Δρόπολης

Ο Κώστας Μάντης δεν είναι πια µαζί µας… Ναυτεργάτης, συνδικαλιστής, συνδέθηκε µε το κίνηµα των Ελλήνων ναυτεργατών αντιστασιακών, ιδιαίτερα µε το στέλεχος Στέλιο Αµπατιέλο, µε τον οποίο στη συνέχεια δούλεψαν για πολλά χρόνια στους βρετανικούς σιδηροδρόµους. ∆ιατήρησαν στενή φιλία µέχρι που ο Στέλιος έφυγε από τη ζωή πριν λίγο καιρό.

Ο Κώστας Μάντης δούλεψε και ως δηµοσιογράφος στις εφηµερίδες «Ελεύθερη Πατρίδα» και «Παροικιακή Χαραυγή» (στην πορεία µετονοµάστηκε σε «Παροικιακή») µαζί µε τη συναγωνίστρια δηµοσιογράφο Χριστίνα Αρέστη και άλλους . Επίσης δούλεψε στην τότε αρχαιότερη εφηµερίδα της κυπριακής παροικίας Βρετανίας «Το Βήµα» και ως συνεργάτης του «Ριζοσπάστη». Ανήσυχο µυαλό, ο Κώστας Μάντης µε πανεπιστηµιακή µόρφωση (φιλοσοφία) και ευρεία γνώση σε θέµατα ιστορίας και πολιτισµού και όχι µόνο. Άνθρωπος µε διαλεκτική σκέψη και πλατιούς ορίζοντες. Ήταν πολλά και τα ταξίδια του. Τη ∆ευτέρα 29 Ιουλίου 2019 το τελευταίο. Σεµνός άνθρωπος, ανένδοτος αγωνιστής για ένα δίκαιο κόσµο. Όλοι θα φύγουµε κάποια µέρα. ∆εν έχει και τόση σηµασία το πόσο θα ζήσουµε και πότε θα πεθάνουµε όσο το πώς θα ζήσουµε και πώς θα πεθάνουµε. Ακεραιότητα, αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και απέραντη αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτά ήταν τα προσωπικά χαρακτηριστικά, οι ιδιότητες του Κώστα Μάντη στα 83 χρόνια που διήρκεσε το ταξίδι της ζωής του. Ο Κώστας Μάντης που υπήρξε εξαίρετος οικογενειάρχης, πατέρας και παππούς, γεννήθηκε στην Άνω Επισκοπή της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία το 1936. Το 1950 σε ηλικία µόλις 14 χρόνων έφυγε στο εξωτερικό.

Είδε ξανά το χωριό του το 1991, ύστερα από 41 χρόνια, όταν άνοιξαν τα σύνορα. Στην Ελλάδα και ύστερα στο Λονδίνο όπου τελικά κατέληξε και παντρεύτηκε την Ελληνοκύπρια Νίνα µε την οποία απέκτησαν την Αθηνά και τον Θανάση, ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του προοδευτικού και δηµοκρατικού κινήµατος.

Έντονη η δράση του στον αντιδικτατορικό αγώνα για αποκατάσταση της δηµοκρατίας στην Ελλάδα, έντονη η δράση του και στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. Ακόµα, αξιόλογη η δράση του στους αγώνες του βρετανικού εργατικού κινήµατος. Πάντα αλληλέγγυος στο πλευρό των αγωνιζόµενων λαών, δραστήριος υποστηρικτής του αγώνα των Κούρδων για εθνική λευτεριά. Την Πέµπτη 8 Αυγούστου 2019 τον αποχαιρετήσαµε, η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές.

Στο κρεµατόριο του Νιου Σάουθγκεϊτ στο Βόρειο Λονδίνο η κηδεία και η αποτέφρωσή του. Γιορτάσαµε το ταξίδι της ζωής του, γιορτάσαµε τους αγώνες του για ελευθερία, δηµοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Ήταν µια σεµνή, λιτή εορτή που περιελάµβανε: Το παραδοσιακό ηπειρωτικό τραγούδι Γιάννη µου το µαντήλι σου. Καλωσόρισµα και οµιλία από τον ιερέα Αντρέα Παυλήµπεη, καταγωγή Αραδίππου Λάρνακα. Απότιση φόρου τιµής, οµιλία για τη ζωή και τη δράση του Κώστα Μάντη από την κόρη του Αθηνά. Ακολούθησε βιολί από την εγγονή του, Νίνα, που έπαιξε κοµµάτι από κονσέρτο του Αντόνιο Βιβάλντι. Το ρεµπέτικο τραγούδι «Βρέχει στη φτωχογειτονιά» από το µουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Πολιτεία», στίχοι Τάσος Λειβαδίτης, ερµηνεία Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Το ελληνικό λαϊκό τραγούδι «Μάνα µου και Παναγιά» από το ίδιο µουσικό έργο, αλλά ερµηνεία από Μαρία Φαραντούρη. Αιωνία η µνήµη του φίλου και συναγωνιστή µας Κώστα Μάντη!

Βασίλης Κωστής
dialogos.com.cy

Σχόλια