Η απόφαση του ΣτΕ για το "νόμο Κατρούγκαλου" και η ταπείνωση των Βορειοηπειρωτών

Μια τραγική μαρτυρία της απονευρωμένης προσωπικότητας του Βορειοηπειρώτη και κυρίως αυτού που βρίσκεται στην Ελλάδα, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το «ξήλωμα» του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου.
Είναι γνωστό ότι ο νόμος αυτός περιέχει δυσφημιστικές ρυθμίσεις για τον Βορειοηπειρώτη, παραβιάζοντας έτσι τα συνταγματικά και ανθρώπινα δικαιώματά του ως Έλληνα πολίτη στο ευαίσθητο σημείο των συντάξεων. Δεν είναι γνωστό αν καταργήθηκε από το Σ τ Επικρατείας η επίμαχη αυτή ρύθμιση. Είναι όμως γνωστό ότι δεν υπήρχε από τους Βορειοηπειρώτες επίσημη προσφυγή στο Σ.τ Επικρατείας. (Πέρα από τη διαμαρτυρία μου, εύχομαι την κατάργηση της ρύθμισης αυτής, η οποία μας πρόσβαλε στα άκρα την ελληνικότητα, την αξιοπρέπεια, την νοημοσύνη μας)
Με βάση τη ρύθμιση αυτή, η συνταξιοδότηση και το ύψος της σύνταξής του δικαιούχου Βορειοηπειρώτη δεν έχει σημείο αναφοράς την πραγματική συνεισφορά σε ένσημα, όπως για κάθε άλλο Έλληνα (Ελλαδίτη) πολίτη, όπως ορίζει κάθε συνταξιοδοτικός νόμος στον κόσμο, το ευρωπαϊκό δίκαιο και το σύνταγμα της Ελλάδας. Για το Βορειοηπειρώτη έχει και την επιβάρυνση σε χρόνια διαμονής στην Ελλάδα. Δλδ συνάμα με τα ένσημα απαιτεί και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα άνω των 35 χρόνων. Εννοείται που η αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση αφορά τον Έλληνα Βορειοηπειρώτη διότι είναι γνωστό ότι εκείνος στην καλύτερη περίπτωση έχει στην Ελλάδα μόλις 28 χρόνια. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων δεν νομιμοποίησαν από την πρώτη μέρα παρουσίας στην Ελλάδα τον Έλληνα Βορειοηπειρώτη, αλλά τον ταλαιπώρησαν χρόνια ολόκληρα, αντιμετωπίζοντάς τον μάλιστα και ως αλλοδαπό. Επιπλέον, τον ανάγκαζαν να εργαστεί στο μαύρο και με φτηνιάρικα μεροκάματα ως το τίμημα να μπορέσει να βρει εργασία … !!!!
Έτσι, από τότε που μπήκε σε ισχύ ο νόμος αυτός, το 2016, εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες πήραν μειωμένη σύνταξη και λόγω μη συμπλήρωσης της 35ετίας (παρά τη διαβάθμιση που ακολούθησε). Και να σημειώσουμε ότι στην πλειοψηφία των χωρών της Ε. Ένωσης, αρκούν μόνο μερικά χρόνια εργασίας και διαμονής για να απολάβει έστω και ένας ξένος μια σύνταξη επιβίωσης, αλλά μεγαλύτερη από αυτή που παίρνει ένας Βορειοηπειρώτης στην Ελλάδα με περισσότερα από 20 χρόνια εργασίας.
Στην ωμή αυτή συνταγματική παραβίαση (με νόμο της βουλής), κάποιοι άλλοι «αρμόδιοι» στην Ελλάδα προβαίνουν αυτόβουλα στον συμψηφισμό της ελληνικής σύνταξης με την πιθανή αλβανική. Ζητούν χαρτιά, βεβαιώσεις κάνουν υπαινιγμούς …. Με ποιο όμως δικαίωμα όταν μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δεν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία ;;; !!!! Σε ποιο νομικό πλαίσιο στηρίζονται;;!! Ποιος τους καλύπτει;!!!

Που έγκειται όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Βορειοηπειρώτη;!! Καμιά δια του νόμου ένσταση. Μεμονωμένη ή οργανωμένη! Από πολιτικούς θεσμούς εκπροσώπησης των Βορειοηπειρωτών, από συλλόγους, ή από οργανωμένες ομάδες …Τίποτε !!!
Το λέω αυτό διότι δεκάδες παθούντες Βορειοηπειρώτες απευθύνθηκαν σε μένα προσωπικά για την αδικία αυτή. Και όταν τους είπα ότι ο δρόμος είναι μόνο ένας: Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης στο νόμο Κατρούγκαλο και προσφυγή στα τα ποινικά δικαστήρια στην Ελλάδα για το δεύτερο θέμα του συμψηφισμού των συντάξεων (μήνυση κατά των συγκεκριμένων υπαλλήλων), η απάντησή τους ήταν η εκδήλωση του φόβου, ενός περίεργου φόβου και απογοήτευσης μαζί, χωρίς καν να δοκιμάσουν να διεκδικήσουν το συνταγματικό τους δίκαιο. Οι πιο «τολμηροί» μου έλεγαν ότι συνάντησαν τον «Χ» βουλευτή και τα είπαν !!!! Ή έβριζαν τον Κατρούγκαλο και την κυβέρνηση (στο δρόμο, στο καφενείο….) Τους πολιτικούς στην Ελλάδα συνάντησαν και οι δικοί μας πολιτικοί, αλλά περισσότερο εκμεταλλεύτηκαν την αδικία αυτή, δλδ στην ουσία δεν επιδίωξαν κάποια λύση αλλά εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να πετύχουν καλύτερη μεταχείριση από την Αθήνα. Ομολόγησαν την αδικία και Έλληνες βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές της προηγούμενης και της νυν κυβέρνησης…. Αλλά…

Πληροφορίες μου λένε ότι εκείνοι που προσέφυγαν στο Σ τα Επικρατείας δεν περιέλαβαν στην εισήγησή τους και τη ρύθμιση Κατρούγκαλου σε βάρος των Βορειοηπειρωτών ….!!! Που σημαίνει ότι όντως ο νόμος Κατραγκούλου μπορεί να ξηλωθεί για άλλες ρυθμήσεις που δεν άπτονται στην πολιτική της νέας κυβέρνησης. Όμως μπορεί να μείνει άθιχτη η επίμαχη ρύθμιση που δυσφημίζει σε οικονομικά δικαιώματα τους Βορειοηπειρώτες.
Υπάρχει ακόμα μια πληροφορία ότι δεν υπάρχουν Βορειοηπειρώτες νομικοί και δικηγόροι για να αναλάβουν την υπόθεση, όπως και για να συντάξουν ένα κείμενο με τα δικαιώματα και αιτήματα που απαιτούν οι Βορειοηπειρώτες σε Ελλάδα και Αλβανία από τη νέα Κυβέρνηση, η οποία κυβέρνηση, αναφέρουν οι ίδιες βάσιμες πληροφορίες, προς τιμή της, ζήτησε ένα τέτοιο υπόμνημα.

Τι να πει κανείς! Τι να περιμένει από τους απλούς Βορειοηπειρώτες, τους οποίους τους φαντάζουμε πλέον χωρίς ραχοκοκαλιά! Τόσα σωματεία στην Ελλάδα, πολιτική οργάνωση στην Αλβανία με ισχυρά παραρτήματα στην Ελλάδα (!!), Βουλευτές, δήμαρχοι. Δεκάδες Βορειοηπειρώτες στην Ελλάδα σου κουνούν αλαζονικά το πτυχίο νομικού και δικηγόρου από ελληνικά ή και ξένα πανεπιστήμια, καταλαμβάνουν από μια θέση «εκπροσωπώντας», δήθεν, τα συμφέροντα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε διάφορα πάνελ (το λιγότερο) αλλά και σε διάφορα σοβαρά ιδρύματα με ισχυρά συμφέροντα στη Βόρειο Ήπειρο (κυρίως σε ότι αφορά τη διαχείριση των διαθηκών των ευεργετών μας), κατεβαίνουν υποψήφιοι πολιτευτές σε διάφορους συνδυασμούς για να πάρουν τους ψήφους των Βορειοηπειρωτών για λογαριασμό πολίτικων σχηματισμό (αποβλέποντας με τον τρόπο αυτό σε προσωπικά οφέλη). Όμως δε κάνουν τίποτε για τους ταλαίπωρους Βορειοηπειρώτες και για την ιδιαίτερη πατρίδα τους !!!!

Ναι, μπορεί να παρακάμψεις, να αμελήσεις, να αδιαφορήσεις μια συλλογική υπόθεση και να κατηγορηθείς (ή μη), να φέρεις ευθύνες (ή μη) να απολογηθείς (ή μη)… Όταν όμως αφαιρείς αυτόβουλα το δικαίωμα να διεκδικήσεις την νόμιμη επιβίωσή σου … τότε τι να πεις και σε τι συλλογικό και κοινοτικό να ελπίσεις!!!

Παναγιώτης Μπάρκας
6 Οκτωβρίου 2019
αναδημοσίευση από τη σελίδα: facebook.com/panibar2011

Διαβάστε επίσης: Ο σκιώδης χαρακτήρας του σύγχρονου Έλληνα Βορειοηπειρώτη

Σχόλια