Η ομιλία Καραμέλιου στο αλβανικό κοινοβούλιο για τη δολοφονία Κατσίφα

Η ομιλία του βουλευτή και προέδρου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ Κορυτσάς, Γρηγόρη Καραμέλιου, που εκφωνήθηκε στην ολομέλεια του αλβανικού κοινοβουλίου στις 28 Οκτωβρίου 2019.

Αξιότιμη κυρία πρόεδρος της βουλής, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές!

Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον φόνο του Αλβανού υπηκόου με ελληνική εθνικότητα, του Κωνσταντίνου Κατσίφα στης Βουλιαράτες της Δρόπολης. Όλα τα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας όπου και να βρίσκονται αισθάνονται αγανακτισμένοι και ανήσυχοι για το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί η αλήθεια και πως δεν υπάρχει  μια επίσημη εκδοχή για αυτό το μακάβριο φόνο.
Αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και το ΆΛΦΑ της ύπαρξης ενός κράτους δικαίου, ώστε η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι, η κοινότητα, η κοινή γνώμη να λάβουν απάντηση στο ερώτημα: Γιατί σκοτώθηκε ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, στις 28 Οκτωβρίου, την ημέρα της Εθνικής Εορτής της Ελλάδος, σε ύποπτες, αινιγματικές, και όχι ξεκάθαρες περιστάσεις; Γιατί ο φόνος αυτός δεν εμποδίστηκε; Τα ερωτήματα είναι πολλά, οι  καμουφλαρισμένες εικασίες και η εθνικιστική προπαγάνδα ανεξέλεγκτη.
 Από τις δύο πλευρές των συνόρων ο Κωνσταντίνος Κατσίφας αντιμετωπίζεται στα άκρα, του προσάπτονται βιαστικά επίθετα και ετικέτες: Έλληνας εξτρεμιστής και ήρωας!
Ο πρώτος χαρακτηρισμός στην Αλβανία από τα ΜΜΕ, την προπαγάνδα, την πολιτική κ.α είναι  εξευτελιστικός, διχαστικός και προσβλητικός για όλα τα μέλη της Ε.Ε.Μ. Κανένας δεν αναφέρει των Κωνσταντίνο Κατσίφα ως Αλβανό πολίτη, ανεξάρτητα από την εθνικότητα του, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί κατ’ αυτό το τρόπο διότι η διαφοροποίηση αποτελεί διάκριση, είναι λεκτική βία της πλειοψηφίας κατά της ελληνικής μειονότητας, είναι εκρηκτικό κατά της εθνικής συμβίωσης και οπισθοχώρηση σε σχέση με τις  βασικές αρχές μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι σημαντικό να τονίσω εδώ πως οι περιστάσεις που οδήγησαν στο περιστατικό στις Βουλιαράτες και τα υπόλοιπα γεγονότα στην συνέχεια θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, αποφευχθεί με πολλή προσοχή. 
Στην πραγματικότητα εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που ένας Γάλλος κοινωνιολόγος το ονομάζει «τυραννία της πλειοψηφίας» πράγμα που είναι και η μεγαλύτερη απειλεί της δημοκρατίας.
Αυτό το γεγονός σίγουρα όξυνε την είδη τεταμένη κατάσταση των σχέσεων στην χώρα και αντί να τις βελτιώσει τις όξυνε περισσότερα.
Η Ε.Ε.Μ επιθυμεί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις να είναι εξαιρετικές, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα τους  είναι σκιώδης διότι δέχεται περισσότερες επιδράσεις από  το περιστατικό της σειράς, παρά από τις ισχυρές πολυετείς βάσεις και την επιθυμία της ΕΕΜ. Αυτό επιβεβαιώθηκε έντονα από την έκρηξη μίσους για την άλλη πλευρά και συγκεκριμένα κατά την επικήδεια ακολουθία του  συγχωρεμένου στις Βουλιαράτες από κάποιες φωνές (όχι από όλους) που φώναξαν συνθήματα μίσους για τους Αλβανούς, αλλά και στην Αλβανία η υστερία των εκατοντάδων, χιλιάδων σχόλιων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ήθελαν αίμα.  Το πανό που εκτέθηκε σε αγώνα ποδοσφαίρου από τους οπαδούς της ομάδας Παρτιζάνι (όχι από όλους) στον αγώνα με το Σκεντερμπέι της Κορυτσάς, ή οι ανούσιες εθνικιστικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας  κ.α συμπληρώνουν αυτό το αυξανόμενο αμοιβαίο μίσος.
Βοηθάει άραγε στην βελτίωση των σχέσεων ή μήπως τις οξύνει περεταίρω αυτές, η μαζική κήρυξη ανεπιθύμητων προσώπων (non grata) 54 Ελλήνων πολιτών (μάλιστα αναφέρεται πως υπάρχουν και αλβανοί πολίτες!!!!!), όταν εκείνοι είναι προσωπικότητες, ευρωβουλευτές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκλεγμένοι κ.α; Εξυψώνει ή καθηλώνει την εικόνα υποψήφιας ευρωπαϊκής χώρας? Μήπως δημιουργεί μια νέα εστία διακρατικής σύγκρουσης; Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα έχουν δημιουργήσει κλίμα σύγκρουσης με την ΕΕΜ,  σε πολλά θέματα και το χειρότερο είναι πως ο ίδιος ακόμη δεν έχει αντιδράσει για να βοηθήσει, ηρεμήσει την τεταμένη κατάσταση με την ΕΕΜ και για την περίπτωση Κατσίφα να βγει να πει την αλήθεια η οποία θα ηρεμούσε την Ε.Ε.Μ από το άγχος της ανασφάλειας.
Γεννάται το ερώτημα για το πως θα πρέπει να αντιδράσει η κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ώστε η επιθυμητή εποικοδομητική λογική να μην μείνει στα χαρτιά αλλά να εφαρμοσθεί πρακτικά και οι διακρατικές σχέσεις να βελτιωθούν;
Μια ισχυρή βάση γι’ αυτό είναι αντίστοιχα το Σύμφωνο Φιλίας Αλβανίας Ελλάδας, το οποίο υπεγράφη κατά την περίοδο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Σαλί Μπερίσα – και νομικά ακόμη σε ισχύ- όπως και οι προσπάθειες των δύο πρώην πρωθυπουργών του Ντ Μπουσάτη και Νίκου Κοτζιά για την επίλυση των περισσότερων διμερών προβλημάτων στα πλαίσια ενός νέου συμφώνου φιλίας.
Μια άλλη απαραίτητη επένδυση είναι οι πολιτικές που τα Τίρανα πρέπει να εφαρμόσουν σχετικά με την ΕΕΜ. Να αυξήσει τις επενδύσεις στις υποδομές, να ενισχύσει την διατήρηση και την αύξηση του πληθυσμού και όχι το άδειασμα των χωριών της μειονότητας, να εφαρμόσει στην πράξη το νόμο που αφορά τις μειονότητες,  να παραιτηθεί από την αλλοτρίωση των  ακίνητων περιουσιών, να επιτρέψει την έκφραση του αυτοπροσδιορισμού  κατά την απογραφή του πληθυσμού, να υποκινήσει τα μέλη της ΕΕΜ με στόχο την συμμετοχή τους στην διαχείριση  των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Με το τρόπο αυτό να μην αισθάνονται πιά απομακρυσμένοι, απομονωμένοι  από το αλβανικό εθνικό στοιχείο.
Εάν ακολουθηθούν πολιτικές και εφαρμοσθούν προς όφελος της ΕΕΜ όχι μόνο πραγματοποιείται η εκδημοκράτιση της χώρας αλλά και αυξάνεται η ροπή  της χώρας προς την ένταξη.
Τέλος, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα μπορούσε να προσφέρει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων είναι τα ΜΜΕ των δύο χωρών. Έχοντας ένα ουσιαστικό ρόλο στην δημιουργία της κοινής γνώμης τα ΜΜΕ χρειάζεται να βοηθήσουν ώστε να αποφευχθούν οι επιτήδειοι χρωματισμοί που πολλές φορές οδηγούν στην έκρηξη του μίσους, ενός μίσους που συνεχίζει να υποβόσκει και στις δυο πλευρές των συνόρων.
Ανέφερα κάποιες ανησυχίες της ΕΕΜ για να τα μεταφέρετε στον πρωθυπουργό , στην κυβέρνηση του, στην πολιτική, στην κοινή γνώμη, όχι με κακή διάθεση, αλλά για να βοηθήσω και να μαρτυρήσω πως η επίλυση τους είναι όχι μόνο εις όφελος της ΕΕΜ, αλλά και όλης της χώρας και πως τίποτα το κακό δεν έχει προέλθει και ούτε πρόκειται να προέλθει στην χώρα μας από την ΕΕΜ. Προσωπικά, η πολιτική μου σταδιοδρομία ήταν και θα είναι στην υπηρεσία αυτού του ζητήματος. Ό, τι ταπεινά έχω προσφέρει τα έχω προσφέρει αθόρυβα και τώρα πρόσφατα σε σχέση με την θετική στάση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αφού πιστεύω πως η ένταξη στην ΕΕ εξυπηρετεί όλους εμάς, κυβέρνηση και αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στην ΕΕΜ. Εμείς δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας με αυτό που συνέβη τελευταία και ούτε να αντικαταστήσουμε την ένταξη με την απομόνωση επιστρέφοντας στον εθνικισμό ως ένα τρόπο διαφύλαξης ψήφων για τις επόμενες εκλογές ή γυρίζοντας τα μάτια μας αλλού. Ο μοναδικός δρόμος για μας είναι αυτό προς την Ευρώπη, όπου θα πρέπει να φτάσουμε με οποιοδήποτε κόστος.
Ευχαριστώ. 


Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ"

Σχόλια