Ο πιο ευσυνείδητος...στο πιο ιερό καθήκον!

Για τον αξιότιμο κ. Γιώργο Σούρλα είχα ακούσει και διαβάσει πολλά. Για τον χαρακτήρα του, για την εντιμότητα και την ευσυνειδησία του, για την εμμονή του και την αποτελεσματικότητα να φέρει εις πέραν όποια καθήκοντα του είχαν ανατεθεί στον εξουσιαστικό και πολιτικό του βίο. Οπότε επειδή τελευταία ανέλαβε το ιερότατο καθήκον περί εύρεσης, ταυτοποίησης και αποκατάστασης των οστών των Ελλήνων Πεσόντων του έπους του 40 στα δύο νεκροταφεία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, του Βουλιαρατιού και της Κλεισούρας, δε γίνεται να τον φανταστείς διαφορετικό, αν και συνταξιούχος πια.

Ίσως να μη χρειάζονταν όλη αυτή η εισαγωγή αν γνώριζα ότι αυτό το ιερότατο καθήκον που του έχει ανατεθεί θα είχε απήχηση στο ευρύτερο κοινό, καθήκον το οποίο φέρνει εις πέραν αξιοπρεπώς. Και όχι μόνο! Αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα της περιόδου απ’ όταν ανέλαβε το καθήκον ο κ. Σούρλας θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο αριθμός των ευρεθέντων πεσόντων έχει διπλασιαστεί, αν και μακρόχρονη η περίοδος, σαν συνέπεια και η αδιαφορία των μετέπειτα γενεών.  Οπότε αναπόφευκτη η ενοχή της επίσημης Ελλάδας,  μάλιστα και για την αδιαφορία της στο να είχε συλλέξει περιγραφές και σχεδιαγράμματα από τους  επιζώντες συμπολεμιστές των πεσόντων, καθώς θα βοηθούσαν πάρα πολύ για την εύκολη εύρεση της ταφής των, μη εξαιρώντας και τους συμπατριώτες μου στην ιδιαίτερη πατρίδα.

Κυρίως τους υπερήλικους πριν αφήσουν τα εγκόσμια οι οποίοι (πλην εξαιρέσεων) θα μπορούσαν να αφήσουν όποια πληροφορία ( ασχέτως αν δικαιολογημένα, γιατί καραδοκούσε και η «δαμόκλειος σπάθη». Γιατί όχι και τους επιζώντες υπερήλικες οι οποίοι μετά το άνοιγμα των συνόρων, ασχέτως βεβιασμένοι μήπως προλάβουν να αποκαταστήσουν τα 40 χρόνια «κεκλεισμένων» των συνόρων, αδιαφόρησαν εντελώς στο να μεταφέρουν πληροφορίες από τους γεροντότερους, έστω για όσους πεσόντες γνώριζαν ότι ενταφιάστηκαν στα χωριά μας ή στα περίχωρα.

Αναφέρθηκα στα παραπάνω για τον κ. Σούρλα για το γεγονός ό,τι απευθυνόμενος με ένα μήνυμα στο email του, όχι μόνο ανταποκρίθηκε και ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, αλλά υποσχέθηκε ότι εντός 20 ημερών θα ανέβει και στο χωριό μας. Επίσης ότι θα ενδιαφερθεί για τον τέταρτο αγνοούμενο φαντάρο, ενταφιασμένος κάπου πίσω από την εκκλησία του χωριού μας, υποσχόμενος μάλιστα να συνεισφέρει ώστε η 28 του Νοέμβρη, ημέρα μνήμης των πεσόντων, να καθιερωθεί και για το χωριό μας επίσημη εορτή.       

Τηλέμαχος Λαχανάς

Σχόλια