Η Αλβανία επί Χότζα είχε χάσει τα χρώματά της

Μπουγιάρ Αλιμάνι, ο Αλβανός σκηνοθέτης, που έζησε 22 χρόνια στην Αθήνα, αγαπημένο μέλος της κινηματογραφικής μας κοινότητας, συνεχίζει πια από το εξωτερικό. Βγαίνει την Πέμπτη στις αίθουσες η πολυβραβευμένη ταινία του «Η αντιπροσωπεία», ένα δραματικό θρίλερ για τις τελευταίες μέρες του κομμουνιστικού καθεστώτος στην πατρίδα του.
Νομιζεις ότι βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου ζει από το 2014 έχοντας φύγει με την οικογένειά του από την Αθήνα μετά από 22 χρόνια. Και τον βρίσκεις στη Γερμανία τον Μπουγιάρ Αλιμάνι. Γιατί, ενώ εσύ τον κυνηγάς γιατί βγαίνει επιτέλους την Πέμπτη στις αίθουσες η πολυβραβευμένη και σπουδαία ταινία του «Η αντιπροσωπεία», ο Αλβανός σκηνοθέτης ήδη γυρίζει μία άλλη, στη Γερμανία και στα βουνά της Αλβανίας, με τον περίφημο Γιοργκ Γουίντμερ πίσω από την κάμερα, συνεργάτη του Βέντερς, του Μάλικ, του Ινιαρίτου. Περιμένει τα χιόνια για να την τελειώσει και είναι, μας λέει, ένα δράμα με θέμα την καταπίεση και την ελευθερία της γυναίκας. Ο τίτλος, «Albanian Virgin», λέει πολλά.

Ενα άλλο αλβανικό «δράμα», απόλυτα πολιτικό αυτό, μας θυμίζει στην «Αντιπροσωπεία». Το κομμουνιστικό καθεστώς που ο ίδιος το έχει ζήσει, αφού γεννήθηκε το 1969 στην Αλβανία κι εκεί σπούδασε Καλές Τέχνες και σκηνοθεσία θεάτρου. Η ιστορία της ταινίας είναι πολύ δυνατή. Το 1990, ενώ ο Χότζα βρίσκεται ακόμα στην εξουσία και τα άλλα κομμουνιστικά κράτη καταρρέουν, το καθεστώς έχει ανάγκη από μια συμφωνια με την Ευρώπη.

Καταφτάνει λοιπόν στην Αλβανία μια αντιπροσωπεία Ευρωπαίων ειδικών που απαιτούν να ελέγξουν τυχόν καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ενας από αυτούς ζητά επίμονα να συναντήσει Αλβανό διανοούμενο, συμφοιτητή και φίλο του παλιά από το Παρίσι, που όμως βρίσκεται δεκαέξι χρόνια έγκλειστος σε ορεινή φυλακή. Οι τρομοκρατημένοι Αλβανοί αξιωματούχοι σπεύδουν να τον αποφυλακίσουν και του ζητούν να ωραιοποιήσει στους Ευρωπαίους την κατάσταση, με αντάλλαγμα την ελευθερία του και άλλα οφέλη. Τι θα κάνει αυτός ο ωραίος άνθρωπος, θα παίξει το παιχνίδι της εξουσίας;

Διαβάστε τη συνέχεια efsyn


Σχόλια