Είναι αδιανόητο ένας Βορειοηπειρώτης να θεωρείται αλλοδαπός

Φωτιές άναψε πρόσφατα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό το ζήτημα του δικαιώματος ασφάλισης των καταγομένων από τη Βόρεια Ήπειρο.

Όπως εξηγεί η  κ. Αννίτα Γιώτα Σέβα Αγκόλι, στέλεχος της Ανεξάρτητης Συμμαχίας για την Αττική και ηγετικό μέλος της ομογένειας της Βορείου Ηπείρου, στο ραδιοφωνικό κανάλι SBS Australia in Greek, οι ίδιοι κινητοποιήθηκαν για να πείσουν την κυβέρνηση να τροποποιήσει το σχετικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, καθώς πιστεύουν ότι τους αδικούσε.
"Προβλέπεται ελάχιστος χρόνος παραμονής 40 χρόνων στην Ελλάδα. Αν δηλαδή κάποιος εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης αλλά δεν πληροί το κριτήριο 40ετούς διαμονής τότε υπόκειται σε διακοπή ή μείωση των ασφαλιστικών του εισφορών ή μη αναγνώρισης αυτών", αναφέρει σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση, που αφορά τους αλλοδαπούς.

Το να τους αντιμετωπίζουν ως αλλοδαπούς, λέει, είναι "αγκάθι" όχι μόνο για την οικονομική πλευρά του θέματος αλλά και για την εθνική τους συνείδηση.

"Εκ μέρους των Βορειοηπειρωτών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σαφώς θεωρείται άδικη αυτή η μεταχείριση γιατί είναι αδιανόητο ένας Βορειοηπειρώτης να θεωρείται αλλοδαπός. Είμαστε γέννημα-θρέμμα της ελληνικής συνείδησης".

Η κυβέρνηση τελικά δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην τροπολογία, αλλά μόνο μετά την "παρέμβαση" του τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα, ο οποίος έκανε το ζήτημα γνωστό στο ευρύ κοινό και "ανάγκασε" κατά κάποιον τρόπο, όπως αναφέρει η κ. Αγκόλι, τους πολιτικούς εκπροσώπους να αντιδράσουν.

"Η κινητοποίησή μας είχε ανακοινωθεί εδώ και πολλές μέρες, είχαν προηγηθεί και επιστολές προσπάθειες επαφής με τον αρμόδιο υπουργό αλλά δεν δόθηκε καμία σημασία στις δικές μας οχλήσεις. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση τηρούσε σιγή ιχθύος.

"Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας προέβη σε δημόσια δήλωση αφού είδε την τεράστια διάσταση που πήρε η κινητοποίησή μας στον τύπο και αυτό συνέβη έπειτα από τη δήλωση του «δικού μας» παιδιού του Χρήστου Μάστορα του καλλιτέχνη Βορειοηπειρώτη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Instagram και στο Facebook απηύθυνε τη δική του καταγγελία προς τον κ. Μητσοτάκη.


Τώρα, όπως λέει, περιμένουν από τον κ. Μητσοτάκη να τηρήσει την υπόσχεσή του.

Σχόλια