Αλβανία: Έντονη διαμάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την εκλογική μεταρρύθμιση

Τα κόμματα του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού δήλωσαν ότι η προσπάθεια της πλειοψηφίας να αλλάξει το συνταγματικό και εκλογικό σύστημα υπονομεύει τη συμφωνία της 5ης Ιουνίου, με τη μεσολάβηση διεθνών εταίρων.

«Η προσπάθεια παραβίασης της συμφωνίας της 5ης Ιουνίου, που επιτεύχθηκε με την πλήρη υποστήριξη και διαμεσολάβηση των στρατηγικών μας εταίρων, των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι ευθύνη του Έντι Ράμα. Αυτή η πράξη υπονομεύει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας και αποδεικνύει στην κοινή γνώμη ότι ο Έντι Ράμα είναι έτοιμος να θυσιάσει το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας για την εξουσία του », δήλωσε το Δημοκρατικό Κόμμα στη δήλωσή του.

Η εκλογική μεταρρύθμιση, ένας όρος που έθεσε η ΕΕ για συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην ΕΕ, συμφωνήθηκε από την αλβανική πλειοψηφία και την αντιπολίτευση μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Ωστόσο, μετά την εξεύρεση συναίνεσης με την εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση, η πλειοψηφία έπρεπε να καταλήξει σε συμφωνία με την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, η οποία θα είναι αυτή που θα προσφέρει τις ψήφους, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα και το ΣΚΕ τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν το Κοινοβούλιο παραδίδοντας τις έδρες τους.

Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, βουλευτές που αντικατέστησαν αυτούς που παραιτήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεση των κομμάτων τους, έχουν θέσει δύο προϋποθέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση: επαναφορά ανοιχτών καταλόγων υποψηφίων, ενός συστήματος που θέτει δύο εκλογικούς υποψηφίους τον ένα απέναντι στον άλλον , επιτρέποντας στους πολίτες να ψηφίσουν το άτομο, ανεξάρτητα από το κόμμα. Το τρέχον σύστημα επιτρέπει στους πολίτες να επιλέγουν μόνο το κόμμα, και ο βουλευτής που θα τους εκπροσωπεί αποφασίζεται μέσα από προκαθορισμένες λίστες των κομμάτων. Αυτό θα επέτρεπε στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους να αποφασίσει τη μελλοντική κυβέρνηση, παρά τον μεγαλύτερο συνασπισμό, κάτι στο οποίο η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» αντιτίθεται έντονα. Η κυβέρνηση του Ράμα, από την άλλη πλευρά, αποφάσισε να τις δεχτεί.

«Κάθε βρώμικο παιχνίδι για να αλλάξει κρυφά και μονομερώς το Σύνταγμα από τον άνθρωπο που τρομοκρατείται από τις εκλογές και τη βούληση των πολιτών είναι η απόδειξη του αναπόφευκτου τέλους του. Αυτή η πράξη επιβεβαιώνει ότι ο Έντι Ράμα είναι ένας δόλιος απατεώνας που, για τη δύναμή του, πουλά τα συμφέροντα της χώρας και των Αλβανών, καταστρέφει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και απομονώνει την Αλβανία, απειλώντας σοβαρά την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της χώρας ", δήλωσε Το Δημοκρατικό Κόμμα στη δήλωσή του που εκδόθηκε σήμερα.

«Το Σύνταγμα και η εκλογική μεταρρύθμιση μπορούν να αποφασιστούν μόνο από πολίτες με δημοψήφισμα. Η Ενωμένη Αντιπολίτευση θα υπακούσει μόνο τους πολίτες και όχι τα εγκληματικά συμφέροντα της προσωπικής εξουσίας του Έντι Ράμα », δήλωσε το ΔΚ.

Ράμα: Οι προεκλογικοί συνασπισμοί δεν θα σταματήσουν. Το αλβανικό κοινοβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση
Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, υπερασπίστηκε την απόφασή του υπέρ των Συνταγματικών Τροποποιήσεων που επιτρέπουν τους «ανοικτούς καταλόγους», ενώ ισχυρίζεται ότι οι νέες τροποποιήσεις θα επιτρέψουν μόνο περισσότερες γυναίκες ως υποψήφιες, θα επιτρέψουν στους πολίτες να αποφασίσουν ποιος τους εκπροσωπεί.
«Βλέπω ότι η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση αισθάνεται ταραγμένη. Θα εφαρμόσουμε κάθε άρθρο της συμφωνίας μας, αλλά οι προσβολές και οι προκλήσεις σίγουρα θα τη θέσουν σε κίνδυνο. Το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο. Το Κοινοβούλιο ακούει όλους, αλλά παίρνει την τελική απόφαση. Με ανοιχτές λίστες επιτρέπουμε στους πολίτες να αποφασίζουν ποιος τους εκπροσωπεί και εγγυόμαστε την εκπροσώπηση των γυναικών. Αυτό είναι καλό μόνο για τη χώρα », είπε ο Ράμα.

«Η εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση (Δημοκρατικό Κόμμα) και η προεδρική αντιπολίτευση (ΣΚΕ, που ιδρύθηκε από τον νυν πρόεδρο Ίλιρ Μέτα), δεν πρέπει να ανησυχούν για τη μοίρα των προεκλογικών συνασπισμών, γιατί κανείς δεν θα εμποδίσει την ενωμένη αντιπολίτευση να συμμετάσχει στις εκλογές μαζί . Αλλά θα πρέπει να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του κοινοβουλίου. Τους αρέσει ή όχι, το Κοινοβούλιο αποφασίζει », είπε ο Ράμα.

Σχόλια