Για να μιλούμε ελληνικά μεταξύ μας θα πρέπει να έχουμε βγάλει άδεια από το Δήμο

Οι εφαρμοστικές διατάξεις προς εφαρμογή του νόμου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων της αλβανικής κυβέρνησης παραβιάζουν ακρογωνιαίες ελευθερίες και δικαιώματα ξεπερνώντας κάθε δικτατορικό καθεστώς!
Οι «μόνιμοι» και μόνιμοι εκπροσωπευτικοί μας φορείς (ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ) στον ύπνο της αρκούδας, σε περασμένα μεσάνυχτα, σε αναμονή του επόμενου λάθους της κυβέρνησης για να έχουν αυτοί να φωνάζουν ως τρόπο πολιτικής τους ύπαρξης. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το μαχαίρι δεν φτάνει απλώς στο κόκαλο, αλλά το σπάει εντελώς…!!!
Για να μιλούμε ελληνικά μεταξύ μας θα πρέπει να έχουμε βγάλει άδεια από το δήμο !!!

Χθες, 01.07.2020, προσωπικά ο Υπουργός Εσωτερικών , αρμόδιος και για την τοπική αυτοδιοίκηση, Σάντερ Λέσαϊ, κάλεσε στρογγυλή τράπεζα στα Τίρανα για συζήτηση δύο προσχεδίων εφαρμοστικών διατάξεων για τον νόμο 96/2017 «Για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στη Αλβανική Δημοκρατία». Πρόκειται για το προσχέδιο εφαρμοστικής διάταξης ή νόμου που αφορά τις διαδικασίες αναγνώρισης μιας νέας εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, (ήδη υπάρχουν 8 τέτοιες αναγνωρισμένες με τον προαναφερόμενο νόμο) και για τον προσχέδιο εφαρμοστικής διάταξης «για τον τρόπο χρήσης της γλώσσας των εθνικών μειονοτήτων στις σχέσεις μεταξύ των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και των θεσμών της τοπικής διοίκησης»
Ο Υπουργός δεν κάλεσε να εκφέρουν άποψη οι ενδιαφερόμενοι φορείς, εκπρόσωποι των εθνικών μειονοτήτων. Κάλεσε τους εκπροσώπους του βαθύ αλβανικού εθνικιστικού οπλοστασίου που τρέφεται με ανθελληνισμό. Τζούφι, Μέμα, Κοτσάκι, Ταρίφα κλπ Εκείνους δλδ που παραβιάζουν καθημερινά και δημοσίως όλες τις διατάξεις του άρθρου 8 του νόμου 96/2027 (περί απαγόρευσης της δυσφήμησης σε βάρος των εθνικών μειονοτήτων). Οι συνομιλητές του Λέσαϊ όχι μόνο επιδίωξαν να αμφισβητήσουν την ιστορία του ελληνισμού στην Αλβανία, αλλά και να επιβάλλουν τις «αρχές» τους για το στραγγαλισμό και εκείνων των ελάχιστων δικαιωμάτων μας ως ιστορικά κεκτημένα! Όλα δείχνουν ότι τους φοβίζει ο σεβασμός των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας, (Μόνο αυτή έχουν υπόψη όταν κάνουν τέτοιους περιοριστικούς νόμους) σε ένα σύνδρομο και σύμπλεγμα κατωτερότητας που εκδηλώνεται στον φόβο της πλειοψηφίας από την μειοψηφία, την ελληνική μειονότητα, την οποία οι ίδιοι θέλουν να την παρουσιάσουν μικρή και ανύπαρκτη, αλλά την τρέμουν!
Ποιο ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Υπουργός με τη χθεσινή ημερίδα. Τα γνωστά από τα παλιά. Ότι στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να προχωρήσει δήθεν σε ευρωπαϊκά πρότυπα σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων, προσκρούει στην αντίσταση του αλβανικού λαού!!!! Και με την ικανοποίηση των στόχων των εθνικιστών να αποκομίσουν εθνικό ανάστημα!!
Πραχτικά, με τον δεύτερο εφαρμοστικό νόμο, η κυβέρνηση με την ταχτική της σχετικότητας, (δλδ, ενώ για τις εθνικές μειονότητες που αποτελούν ένα αρκετά υψηλό συμπαγές σύνολο, 20% του πληθυσμού μιας διοικητικής διαίρεσης, καθιερώνεται νομικό πλαίσιο για τη χρήση της μητρικής γλώσσας, για τα υπόλοιπα διάσπαρτα μέλη τους στην αλβανική επικράτεια, δεν υπάρχουν νομικές ρυθμίσεις), επιδιώκει να φτιάξει από την μία γκέτο και από την άλλη να υπομονεύει, αγνοεί και παραβιάζει όποτε θέλει και όποιος θέλει τα δικαιώματα των διάσπαρτων μελών των εθνικών μειονοτήτων που δεν αποτελούν συνεκτικές ομάδες του 20% του πληθυσμού σε συγκεκριμένες διοικητικές μονάδες. Δλδ ακόμα και στους Αγίους Σαράντα, το Αργυρόκαστρο το Δέλβινο τη Χιμάρα, άσε μετά τα Τίρανα, την Κορυτσά, το Δυρράχιο κλπ, οι Έλληνες θα είναι αρκετά ευάλωτοι όταν πρόκειται για τη χρήση της μητρικής γλώσσας, ακόμα και μεταξύ τους. Σημαίνει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δε θα υπάρχει νομικό πλαίσιο που θα στηρίζουν τη λειτουργία των ελληνικών σχολείων.(δλδ σε κάθε περίπτωση μπορεί να κλειστούν)
Ταυτόχρονα με το συγκεκριμένο σχέδιο εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση στρέφεται με σκληρά νομικά μέτρα για να περιορίσει ακόμα και τη χρήση της μητρικής γλώσσας σε περιοχές με συμπαγή μειονοτικό πληθυσμό. Έχει στο νου της αποκλειστικά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα ή τον Ελληνισμό της Αλβανίας, διότι μόνο εμείς μπορούμε να εκπληρώσουμε τον όρο αυτό (του 20%).
Επίσης και ο όρος 20% κρύβει τη σκοπιμότητα, ώστε η Ελληνική Μειονότητα να μη πετύχει νέες περιοχές αναγνώρισης ελληνικότητας, πέρα απ΄ αυτές που αυθαιρέτως αναγνωρίζει το αλβανικό κράτος και εκπροσωπούνται πλέον με τους δύο ελληνικούς μειονοτικούς δήμους, οι οποίοι δυστυχώς περικλείουν 10 τουλάχιστον χωριά λιγότερα από τα 100 που αναγνώριζε το καθεστώς Χότζα. Ταυτόχρονα, ούτε ο νόμος, αλλά ούτε ο εφαρμοστικός νόμος δεν μας λέει τον τρόπο αναγνώρισης του 20 τοις εκατό!!!
Γενικώς, τόσο ο νόμος 96/2017 για τις εθνικές μειονότητες, αλλά άλλο τόσο ο συγκεκριμένος εφαρμοστικός νόμος εξουδετερώνει ιστορικά κεκτημένα που αποχτήθηκαν με αίμα και θυσίες.
Ο εφαρμοστικός αυτός νόμος ως προσχέδιο, δεν επιδιώκει να ρυθμίσει τη χρήση της μητρικής γλώσσας από τα μέλη μιας εθνικής μειονότητας (διάβασε πάντα Εθνική, Ελληνική Μειονότητα), στις σχέσεις τους με τους κρατικούς θεσμούς, αλλά το πώς οι κρατικοί θεσμοί θα ελέγχουν τη χρήση της μητρικής γλώσσας ακόμα και στην μεταξύ τους επικοινωνία. (Όπως αναφέραμε δημιουργείται ταυτόχρονα προηγούμενο ώστε να ξεχάσουμε τον σεβασμό τέτοιων δικαιωμάτων πέρα από περιοχές με πάνω από 20% Έλληνες,- δλδ στην υπόλοιπη αλβανική επικράτεια). Έτσι, το σημείο 1 του προσχεδίου αυτού αναφέρει ότι ένα μέλος μιας εθνικής μειονότητας για να επικοινωνήσει στη μητρική του γλώσσα με ένα άλλο μέλος της ίδιας μειονότητας, πρέπει να ανήκει σε μια συμπαγή εθνική κοινότητα που αποτελεί το 20 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μιας διοικητικής διαίρεσης και αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια από το δημοτικό συμβούλιο. Δλδ η ρύθμιση αυτή δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο, διότι θα απαγορεύει με νόμο τη χρήση της μητρικής γλώσσας από τους φορείς της, χωρίς κρατική άδεια!!
Πιο ωμή παραβίαση του ίδιου του αλβανικού συντάγματος και της Διεθνούς Νομοθεσίας δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.
Επίσης, το σχέδιο αυτό εφαρμοστικού νόμου, περιορίζει το δικαίωμα χρήσης της μητρικής γλώσσας στις σχέσεις των φορέων της με την τοπική αυτοδιοίκηση σε κάποιες τυπικές και ασήμαντες δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, για την καθεμιά απ΄αυτές θα χρειάζεται πρώτα εξασφάλιση άδειας από το δημοτικό συμβούλιο!!! (Έτσι εξηγείται που κάποιοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν καταργήσει «αυτόβουλα» το δικαίωμα υποβολής εγγράφων στη μητρική γλώσσα, ή τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στην επίσημη λειτουργία του θεσμού που εκπροσωπούν και διοικούν, παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση Πλαίσιο για τις μειονότητες και ο ίδιος ο νόμος 96/2017, είναι ανοιχτός) Δλδ έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το σύνταγμα της χώρας, αλλά και με τον νόμο στον οποίο αναφέρεται ο νυν εφαρμοστικός νόμος (96/2017) και ασφαλώς με τις αντίστοιχες Διεθνείς Συμβάσεις που θεωρούν αυτονόητο την ισότιμη χρήση της μητρικής με την επίσημη γλώσσα στις σχέσεις των μελών (ως άτομα μάλιστα, δλδ πέρα από το 20%) μιας εθνικής μειονότητας με τους κρατικούς φορείς!!
Προκύπτει τέλος, ότι ο συγκεκριμένος εφαρμοστικός νόμος να φανερώνει ανοιχτά την σκοπιμότητα του νόμου 96 /2017, σύμφωνα με τον οποίο, όχι μόνο δε σημειώνεται πρόοδος σε ό τι αφορά τον σεβασμό των εθνικών μας δικαιωμάτων, αλλά καταργούνται ιστορικά κεκτημένα. Για τα πάντα χρειάζεται άδεια από το κράτος, με επίκεντρο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα και η ελευθερία χρήσης στην καθημερινότητα της μητρικής γλώσσας εισέρχεται στην καραντίνα περιοριστικών νομικών πλαισίων που αναδεικνύουν την τάση απόλυτου ελέγχου από το κράτος και το δικαιώματος αυτού. Όπως όμως αναφέραμε και στην αρχή, οι εκπρόσωποί μας αδιαφορούν γι΄αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, ή καταναλώνονται σε φλυαρίες σε ΜΜΕ, όμως δεν προβαίνουν σε επίσημες καταγγελίες, σε αντιδράσεις και προτάσεις! Η ίδια απαθέστατη στάση όπως συνέβη από την ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ και στη διαδικασία ψήφισης του νόμου 96/2017 για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων με το σκεπτικό να έχουν να κατηγορούν την κυβέρνηση, ως το μόνο οξυγόνο για την πολιτική τους ύπαρξη!

Παναγιώτης Μπάρκας
2 Ιουλίου 2020
Αναδημοσίευση από τη σελίδα facebook.com/panibar2011

Σχόλια

  1. Panda i POLITIKI dhithen gia to kalo tou topou ,gia tin dhithen oirini sti perioxi prospathoun na zbisoun mikrofoties rixnountas kouva me venzini ,dhen ksero se pion simferi kai pios plironi gia to kopo afto omos na poume tin alithia sas exi fai kana dio ores afti i ekthesi .Kante kapia stigmi kati pio usiodhes ,pio anthropines ,xoris sinora kaifraktes ,imaste anthropi ishi mbrosta sto theo kai kapia stigmi tha logodhotisoume gia tis praksis mas ,mi perimenoume tin teleftea stigmigiatibori na mi aksizi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σταματήστε να αναδημοσιεύετε αυτόν τον αγράμματο. Εκτός από ελληνικά προφανώς δεν καταλαβαίνει ούτε αλβανικά. το νομοσχέδιο αναφέρεται στην χρήση της γλώσσας ανάμεσα στα μέλη της μειονότητας και τις αρχές (από την μία ο λαός και από την άλλη ο δήμος δηλαδή) όχι μεταξύ των μελών της μειονότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών