Ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η Πολιτεία να δείξει μέριμνα και για τους Βορειοηπειρώτες

Παραμελημένοι διαχρονικά νιώθουν οι Βορειοηπειρώτες, το πολύπαθο αυτό κομμάτι του Ελληνισμού που τις τελευταίες δεκαετίες έχει περάσει μέσα από πολλές «τρικυμίες».

Αυτό ισχύει και πάλι σήμερα. Όσοι άντεξαν και παρέμειναν στις εστίες τους είναι ξανά αποκομμένοι από τη μητέρα πατρίδα, αυτή τη φορά όχι από ηλεκτροφόρα σύρματα, αλλά λόγω της πανδημίας και της υποχρέωσης να υποστούν ένα ακριβό τεστ στην Αλβανία για να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Γεγονός που τους κάνει να αισθάνονται τουλάχιστον άβολα, όπως τονίζει ο Βαγγέλης Παπαχρήστος σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Παπαχρήστος, τ. Γενικός Γραμματέας της «Ομόνοιας», ένας εκ των πέντε ηγετών της στη δίκη των Τιράνων, δημοσιογράφος του ομογενειακού Τύπου, ζητάει παρέμβαση του Πρωθυπουργού όχι μόνο για να επιτραπεί ξανά η διέλευση των ομογενών μας από τα σύνορα μόνο με το τεστ που επί τόπου ο ΕΟΔΥ, αλλά και για να επανεξεταστούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την απονομή στους ηλικιωμένους Β/ηπειρώτες σύνταξης του ΟΓΑ.

Η επιστολή

Ο κ. Παπαχρήστος στην ανοιχτή του επιστολή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά για τους Βορειοηπειρώτες:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μην μπορώντας και μην έχοντας τη δυνατότητα να ταχυδρομήσω αυτήν την επιστολή, λόγω αποκλεισμού που υπέστη ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός από την πανδημία του κορωνοϊού, σας την διαβιβάζω διαμέσου της αξιόλογης εφημερίδας, «Πρωινός λόγος» της Ηπείρου, που σίγουρα οι σύμβουλοί Σας την διαβάζουν και Σας ενημερώνουν.

Αγωνιούσαμε κι εμείς οι Βορειοηπειρώτες να σας δούμε Πρωθυπουργό. Βάλαμε κι εμείς ένα χέρι, το καράβι βρήκε τον κατάλληλο τιμονιέρη και η χώρα το ταίρι που της αρμόζει.

Παρακολουθούμε με καρδιοχτύπι τις δικές σας, όσο και της Κυβέρνησής σας κινήσεις. Νιώσαμε ικανοποίηση που μπορέσατε να ράψετε και να φορέσετε το κοστούμι του Πρωθυπουργού και να μην μείνει στο ράφτη, όπως διαμήνυε ο τέως πρωθυπουργός.

Νιώσαμε ικανοποίηση που αντιμετωπίσατε με τόση εξυπνάδα και στρατηγική την ορμητικότητα χιλιάδων εισβολέων στον Έβρο, αναβαθμίζοντας το κύρος της Ελλάδος. Νιώθουμε υπερηφάνεια που βάζετε στη θέση του, με τις διπλωματικές ενέργειές Σας, τον απερίσκεπτο «Σουλτάνο» και η φωνή της Ελλάδος εισακούεται.

Νιώθουμε υπερηφάνεια που η Πατρίδα μας βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων της πανδημίας του covid 19 κι αυτό χάρη στα μέτρα της δικής Σας κυβέρνησης.

Νιώθουμε πίκρα που η χώρα πλήττεται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και συμπονούμε τους πληγέντες. Νιώθουμε οδύνη που ορισμένοι επιχειρούν ν’ αμαυρώσουν το όνομα και το κύρος της χώρας και να την πληγώνουν.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχοντας μέσα μας και κρατώντας αυτά τα εγκαλλωπίσματα, νοιώθουμε και απελπισμένοι. Νιώθουμε απελπισμένοι διότι μέλη της Κυβέρνησής σας ή σύμβουλοί σας, ακόμα δεν μπορούν να το καταλάβουν πως εμείς δεν είμαστε αλλοδαποί, ούτε μετανάστες στην Μητέρα μας, αλλά γνήσιοι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων, εδώ στα προγονικά μας μέρη. Νιώθουμε απελπισμένοι διότι ο Βορειοηπειρωτικός χώρος αδειάζει και σ’ αυτό συντελεί και η ίδια η Ελλάδα. Είχα την ευκαιρία, σε παλαιότερη επίσκεψη του Γενικού Προεδρείου της οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, να συναντήσω τον αείμνηστο πατέρα σας, τον εξαίρετο Πρωθυπουργό και Πολιτικό της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και να βουίζει ακόμα στ’ αφτιά μου η παραγγελία του: «Να παραμείνετε στα πάτρια εδάφη σας κι εμείς θα σας βοηθήσουμε».

Πώς μπορούμε λοιπόν εμείς, ως Έλληνες πολίτες, που παραμένουμε στα πάτρια εδάφη, για να λάβουμε κάποιο επίδομα ή την σύνταξη του ΟΓΑ να έχουμε μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα, που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκληριστούμε;

Πώς μπορεί να περιπαίζεται η νοημοσύνη μας, με ανόητες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των δικών σας υπουργών και συμβούλων; Είναι σαν να σπαράζουν τα οστά όλων εκείνων που θυσιάστηκαν στα αλβανικά κάτεργα με μόνο τους αμάρτημα ότι ήταν Έλληνες και αγαπούσαν την Ελλάδα.

Πώς μπορεί να ξαναδημιουργούνται «ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα» με πρόσχημα τον covid 19 για να χωριστούν στα ζώντα οι από δω με τους απ’ εκεί οικογένειες; Διότι, όπως αρχίζω και την επιστολή μου, δεν έχουμε την δυνατότητα να ’ρθουμε στην Ελλάδα, αφού πρέπει να κάνουμε το τεστ του κορωνοϊού που ισοδυναμεί με 100 ευρώ, ή με μια μηνιαία σύνταξή μας (και που ένας Θεός γνωρίζει πόσο έγκυρο είναι) όταν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ ξανακάνουν τα τεστ στις συνοριακές διαβάσεις. Όλα αυτά είναι χρήματα εξ ουρανού στις τσέπες των Αλβανών οι οποίοι νίβουν τα χείρας τους γι’ αυτό το θεϊκό δώρο. Ας πληρώνουμε το συμβολικό ποσό των 20 ευρώ στις συνοριακές διαβάσεις και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν προς το ελληνικό δημόσιο.

Όπως πληροφορηθήκαμε, όλες οι γειτονικές χώρες με την Αλβανία κατάργησαν το μέτρο αυτό. Στην δε Ελλάδα μπορούν να εισέρχονται μόνον αυτοί που έχουν ελληνικές ταυτότητες και άδεια παραμονής. Οι περισσότεροι είναι ομογενείς Βορειοηπειρώτες, άρα τα μέτρα είναι γι’ αυτούς.

Γνωρίζουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, τα μέγιστα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πατρίδα μας και συμμεριζόμαστε την ανησυχία σας και τον προβληματισμό σας. Είμαστε σίγουροι πως θα τα βγάλετε εις πέρας. Όπως είμαστε σίγουροι πως κι εμείς θα είμαστε στην ατζέντα Σας, και θα υλοποιήσετε την υπόσχεσή σας υπέρ υμών.

Με την ευχή της Παναγίας όλα να πάνε καλά, να σας ευχηθώ μακροζωία, και να προσαράξετε το μεγάλο Καράβι, στην τωρινή φουρτουνιασμένη θάλασσα, με επιτυχία στην Στεριά.

Με θερμούς πατριωτικούς χαιρετισμούς


Διαβάστε επίσης:

Σχόλια