Διαδήλωση στα Τίρανα για την κατεδάφιση σπιτιών

Οι κάτοικοι διαδηλώνουν μπροστά από το κοινοβούλιο ενάντια στην κατεδάφιση των σπιτιών τους και φωνάζουν «Δεν είμαστε παράνομοι».

Ένας απογοητευμένος διαδηλωτής δήλωσε «Ζω περικυκλωμένος από ερείπια. Η οικογένειά μου και εγώ ζούμε περικυκλωμένοι από ερείπια και παγωμένο κρύο».
Απαιτεί να συναντήσει τον δήμαρχο Erion Veliaj για να βρεθεί λύση.
«Έχουν αγνοήσει πολλά αιτήματα να συναντηθούν μαζί μας, έτσι αποφασίσαμε να φράξουμε αυτόν τον δρόμο για να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να περπατήσουν παντού», είπε ο αρχηγός της οικογένειας με 13 μέλη.
Ισχυρίζεται ότι το σπίτι του γκρεμίστηκε, χωρίς καν να υπογράψει συμφωνία.

Ένα κυβερνητικό διάταγμα που υπογράφηκε πριν από μερικές εβδομάδες έδωσε το πράσινο φως για την κατεδάφιση πολλών κτιρίων στο πλαίσιο της μετασεισμικής διαδικασίας ανοικοδόμησης.
Ωστόσο, οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι δεν υπέστησαν ζημιές όλα τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν από τον σεισμό. Μερικοί από αυτούς αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν με τις αρχές και δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση.
Καθώς τα σπίτια τους έγιναν ερείπια, ισχυρίζονται ότι δεν έχουν λάβει καμία βοήθεια ενοικίου.

Η βουλή θα συνεδριάσει και θα συζητήσει διάφορα σημαντικά νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου ενός συμβολαιογράφου για την εγγραφή των ιδιοκτητών γης.

Καταδικάζει τις κατεδαφίσεις ο Μπερίσα
Ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα είπε ότι η κατεδάφιση των σπιτιών είναι ένα «ανθρώπινο δράμα» που άφησε τις οικογένειες έξω στο δρόμο.
«Είναι το ανθρώπινο δράμα ορισμένων πολιτών των οποίων τα σπίτια κατεδαφίστηκαν πέρα ​​από κάθε νομικό ή συνταγματικό κανόνα, αν και ζούσαν εκεί για 20 χρόνια», είπε ο Μπερίσα ενώ πήγαινε στο κοινοβούλιο.
«Υπάρχουν ηθικές υποχρεώσεις. Πρέπει να εξηγήσετε ποιο είναι το πρόγραμμα και να ακούσετε τα λεγόμενά τους τους», πρόσθεσε ο Μπερίσα.

Σχόλια