Τρία μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία

Τρία μνημόνια συνεργασίας υπέγραψαν παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία μετά την κοινή συνάντηση των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών χτες στη Σόφια.
Οι αρμόδιοι υπουργοί των δυο χωρών υπέγραψαν ένα μνημόνιο στον τομέα της γεωργίας, ένα στον τομέα των μεταφορών και ένα για τη στήριξη και προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Kiril Petkov, « είναι σαφές ότι υπάρχει τεράστια συνέργεια και τεράστια πλεονεκτήματα όταν υπάρχει καλή γειτονία. Στην πραγματικότητα, αυτά τα μνημόνια έχουν έναν κύριο τελικό στόχο - την οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής που θα γίνει αισθητή στους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και στους πολίτες της Βουλγαρίας μέσω βελτιώσεων του βιοτικού επιπέδου».

Από την δική του πλευρά ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την συνάντηση . «Είναι σημαντικό ότι οι υπουργοί μας συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας για συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένες ιδέες που χρειάζονται για την μελλοντική μας οικονομική ανάπτυξη» -δήλωσε.
Είναι η δεύτερη προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών από τους νέους πρωθυπουργούς , οι οποίοι συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες στα Σκόπια , αλλά και των υπουργών των δυο νέων κυβερνήσεων, καθώς τα τελευταία δυο χρόνια το βουλγαρικό βέτο εμποδίζει τη διαδικασία ένταξης της Βορείας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Οι δυο πρωθυπουργοί εξέφρασαν ενθουσιασμό όσον αφορά την εξεύρεση λύσεων στην Μικτή Ιστορική Επιτροπή με τον Kiril Petkov να τονίσει ότι πριν από τις συχνές συναντήσεις, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και αναμένει ότι ο διάλογος θα αντικαταστήσει τον εθνικισμό και τη ρητορική μίσους.
Ενώ ο Dimitar Kovacevski όταν ρωτήθηκε για το αίτημα να συμπεριληφθούν και οι πολίτες βουλγαρικής καταγωγής στο Σύνταγμα της χώρας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν συνταγματικές μεταρρυθμίσεις για αυτό το θέμα. Επεσήμαινε ότι το Σύνταγμα θα ανοίξει στον δρόμο για την ΕΕ και δεδομένου ότι η χώρα είναι εξαιρετικά ένα πολυεθνικό κράτος, οι κοινότητες έχουν το δικαίωμα να επιδιώξουν να είναι μέρος του Συντάγματος, κάτι όμως το οποίο- όπως είπε- απαιτεί τα δύο τρίτα των ψήφων στο κοινοβούλιο.

Αλέξανδρος Μάρκου

Διαβάστε ακόμη:

Σχόλια