Αργυρόκαστρο: «200 χρόνια σύγχρονη ελληνική ποίηση»

«200 χρόνια σύγχρονη ελληνική ποίηση» , μια λαμπρή εκδήλωση, αντάξια της ελληνικής παράδοσης και του ελληνικού πολιτισμού. Την απολαύσαμε στο ανοιχτό θέατρο της παλιάς πόλης του Αργυροκάστρου στις 26 Μαΐου.
Τη διοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού και το Τμήμα Αλβανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

Η εκδήλωση «200 χρόνια σύγχρονη ελληνική ποίηση» που έλαβε χώρα στο υπαίθριο αμφιθέατρο της παραδοσιακής πόλης του Αργυροκάστρου στις 26 Μαΐου, δεν ήταν απλώς μια επιτυχία την οποία μπορεί να αποδώσεις σ ένα όνομα, ή απλώς στους συντελεστές της βραδιάς. Ήταν μια βραδιά που είχε χάρη, ομορφιά, περηφάνια, πολιτισμό και τέχνη. Ήταν μια βραδιά που αποτέλεσε την κεντρική είδηση και λόγο  στην πόλη Αργυροκάστρου, Μια βραδιά που δείχνει ότι  υπάρχουν δυνάμεις δημιουργικές και αφοσιωμένες που μπορεί να παράγουν αξίες, να προβάλλουν τον Ελληνικό πολιτισμό σε ιδιαίτερα υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και με τρόπο που να γίνεται αποδεχτό με ενθουσιασμό και όχι μόνο από τους Έλληνες. Ήταν και πάλι μια εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, έχοντας συνέταιρο το Τμήμα Αλβανικής Λογοτεχνίας στο ίδιο πανεπιστήμιο και λειτούργησε η πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόακστρο. Η εκδήλωση αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός στη βδομάδα Ελληνικού Πολιτισμού  στην Αλβανία. 
Ασφαλώς!  Ήταν μια χωρίς προηγούμενο εκδήλωση στην οποία συνδυάζονταν σ ένα οι Έλληνες ποιητές, απαγγέλοντας μάλιστα οι ίδιοι δικά τους ποιήματα, και στη συνέχεια απαγγέλλονταν ελληνικά και αλβανικά από τους γνωστούς ηθοποιούς Λιλιάνα Ριστάνη και Βασίλη Τσούκλα. Ήταν τα μελοποιημένα ποιήματά τους από τους πιο γνωστούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευμένα από τους εξίσου γνωστούς Έλληνες τραγουδιστές,  Σε μια σύνθεση λόγου ηθοποιών, μουσικής υπόκρουσης από την Μιμόζα Τσαμπελή και μουσικής και τραγουδιών Ελλήνων καλλιτεχνών,  που ταίριασε αρμονικά και με τέχνη ο  Αριστομένης Μάντης.  Ζωντανή ελληνική μουσική από τον ταλαντούχο  τραγουδιστή και πρώην φοιτητής του Τμήματός, Κώστα Σούτζιο, αλλά και επιτόπια λαϊκή μουσική παράδοση από τα συγκροτήματα της Λειβαδιάς και της Δρόπολης.
Όλα μαζί διήρκησαν 150 λεπτά σε μια σκηνή φαντασμαγορικά  στολισμένη από την Όλγα Παπά Παγούνα, με τον καλύτερο φωτισμό και ήχο  που διαθέτει η πόλη Αργυροκάστρου και συντόνιζε ο Κλιοντιάν Κόρε.
Η χωρίς προηγούμενο εκδήλωση, κράτησε επί δυόμισι ώρες καθηλωμένο το πολυπληθές κοινό αποτελούμενο από Έλληνες και Αλβανούς (στην ουσία  όλη την αφρόκρεμα)  σε μια ανοδική συγκίνηση και ενθουσιασμό.  Τη γενική παραγωγή και συντονισμό είχε αναλάβει προσωπικά και υπεύθυνα ο πρόεδρος του Τμήματος Παναγιώτης Μπάρκας
Για την επιβεβαίωση των όσο λέμε δείτε σήμερα ένα σύντομο βίντεο, μέχρι να ολοκληρωθεί το μοντάζ της όλης εκδήλωσης που ανέλαβαν οι ταλαντούχοι και παθιασμένοι κάμεραμαν Βιλσόν Κούτσι και Αρντιάν Ρέτζιο!

Σχόλια