Επιστολή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης

Αγαπητέ Δήμαρχε του ομογενειακού Δήμου Δρόπολης κ. Δημήτρη Τόλη,
Αγαπητέ Δήμαρχε του ομογενειακού Δήμου Φοινικαίων κ. Χρήστο Κίτσο,
Αγαπητέ αντιδήμαρχε του ομογενειακού Δήμου Φοινικαίων κ. Ηλία Καλυβιώτη,
Αγαπητέ Διευθυντά του Παραρτήματος Πανεπιστημίου Τιράνων στους Άγιους Σαράντα κ. Κοτέ,
Αγαπητέ Διευθυντά του Γραφείου Προπανεπιστημιακής Παιδείας Φοινίκης-Δρόπολης κ. Λούτση,
Αγαπητή Συντονίστρια Εκπαίδευσης Αλβανίας κα Λευκοθέα Κάτσενου,

Εκ μέρους του Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ Χάρη Κοντοέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδειγματική φιλοξενία σας στην ομάδα μας. Η δυνατότητα που μας προσφέρατε να έρθουμε σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ελληνικής ομογένειας αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία, μια εμπειρία ζωής θα έλεγα για εμένα και το συνάδελφο μου Λευτέρη Θεοδωρόπουλο. Ο ενθουσιασμός των παιδιών και η δίψα τους για μάθηση θα αποτελεί οδηγό για εμάς από εδώ και πέρα.

Επιπλέον, τόσο στην Ημερίδα στο Αργυρόκαστρο όσο και στο σεμινάριο στους Άγιους Σαράντα είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε φοιτητές, καθηγητές, επαγγελματίες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών γεωργίας και πυροσβεστικής των Δήμων και να συζητήσουμε μαζί τους για θέματα που αφορούν την διαχείριση φυσικών καταστροφών, την ηλιακή ενέργεια και την βιώσιμη γεωργία.

Θα είναι πραγματικά χαρά για εμάς να συνεχίσουμε αυτή την επικοινωνία που ξεκίνησε με αφορμή την επίσκεψη μας και να βρούμε δυνατότητες συνεργασίας. Όπως συζητήσαμε και από κοντά επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε κοντά στους μαθητές και τους καθηγητές των σχολείων με μελλοντικές δράσεις. Από την πλευρά μας θα σας ενημερώνουμε για όλες τις νέες δράσεις που θα υλοποιεί η ομάδα μας, ενώ επίσης θα σας φέρουμε σε επαφή με επιστήμονες και ερευνητές από διαφορετικά επιστημονικά πεδία προκειμένου να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι ορίζοντες των παιδιών.

Όλα τα ανωτέρω δεν θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα χωρίς την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας και συγκεκριμένα της Πρέσβεως κας Σοφίας Φιλιππίδου και της Προξένου κας Μαρκέλλας Μεγαλοκονόμου και του Έλληνα Προξένου στο Αργυρόκαστρο κ. Δημήτρη Σαχαρίδη αλλά και τους συνεργάτες, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο γιατί δίχως αυτόν η επίσκεψη μας δεν θα ήταν εφικτή! Τέλος, θα θέλαμε να μεταβιβάσετε τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό του Πολιτιστικού Κέντρου Δερβιτσάνης και του Πολιτιστικού Κέντρου Λιβαδείας καθώς έκαναν οτιδήποτε ήταν δυνατόν για να υλοποιηθούν άρτια οι εκπαιδεύσεις στα σχολεία.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας και θα χαρούμε πολύ να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία και να σας ξεναγήσουμε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε κάποια από τις επόμενες επισκέψεις σας στην Ελλάδα.

Υγ. Επισυνάπτω ενδεικτικά μια φωτογραφία από το Πολιτιστικό Κέντρο Λιβαδείας όπου θεωρώ ότι αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό μικρών και … μεγάλων σε αυτό το ταξίδι!

Με εκτίμηση,
Χάρης Κοντοές
Λευτέρης Θεοδωρόπουλος
Δημήτρης Μαραγκός

Δείτε ακόμη:

Σχόλια