Ο απόηχος της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογαν

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος

Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν δημόσια, η συνάντηση πήγε καλά, γεγονός που το επιβεβαιώνει και το κοινό ανακοινωθέν.
Η Ελληνική πλευρά δεν μιλάει πλέον για διαπραγμάτευση αλλά για βήμα -βήμα εξομάλυνση των σχέσεων, μέσα από έναν προοδευτικό διάλογο με συγκεκριμένο πλαίσιο και διαδικασίες, αντιλαμβανόμενη ότι άλλο διάλογος εντός συγκεκριμένου πλαισίου για εξομάλυνση των σχέσεων και άλλο διαπραγμάτευση (πόσο μάλλον επί θεμάτων κυριαρχίας) για επίλυση των θεμάτων.

Ευτυχώς που στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος έγινε με βάση την συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σκάϊ και τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην Καθημερινή, ακούσθηκαν ισχυρές φωνές κριτικής ανάλυσης, που επισήμαιναν την θεμελιώδη αυτή διάκριση, γεγονός που εξισορρόπησε τις αρχικές επικίνδυνες πολιτικές θέσεις περί διαπραγμάτευσης.
Ο Ερντογάν στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ζήτημα της Κύπρου, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΣΑ/ΟΗΕ και προβάλλοντας ως μονόδρομο την δική του αντίληψη για επίσημη αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον ΟΗΕ, για διχοτόμηση σε δύο κράτη και για μία επιβληθείσα πλέον από την Τουρκία πραγματικότητα.

Επίσης άδειασε τον ΓΓ/ΟΗΕ με τα όσα είπε για τον ρόλο του ΟΗΕ, ρίχνοντας ευθύνες στην Ειρηνευτική δύναμη για τα προβλήματα που οι Τουρκοκύπριοι δημιουργούν στην "Παρεμβαλλόμενη γραμμή του Ο.Η.Ε." στην Κύπρο, (πράσινη γραμμή, όπως προέκυψε όταν ο Υποστράτηγος Peter Young, που ήταν τότε διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο, την χάραξε με πράσινο μολύβι στον χάρτη).
Το ερώτημα είναι εάν θα τοποθετηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στον ΟΗΕ για τα όσα απαράδεκτα είπε ο Ερντογάν για την Κύπρο από το βήμα του ΟΗΕ.

Μην κάνουμε το λάθος και ισοσταθμίσουμε την επιθυμία μας για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, με αδράνεια/αφωνία στα όσα προκλητικά προσπαθεί να επιβάλλει ο Ερντογάν στην Κύπρο, όπου το έγκλημα της κατοχής είναι διαρκές.

Ο Κύπριος πρόεδρος σωστά δήλωσε ότι :
««Δεν υπάρχει, και ποτέ δεν θα υπάρξει, άλλη βάση για τη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος από αυτήν που υπαγορεύεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αγαπητέ κ. Ερντογάν, η παρανομία που απορρέει από την εισβολή, η επιθετικότητα και η χρήση βίας δεν μπορούν να αναγνωριστούν»

και επίσης ότι :
«όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου, διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» .

Διαβάστε ακόμη

Σχόλια