Οι «Ελληνάρες» μετράνε κεφάλια

Της Αντας Ψαρρά

43Με αφορμή προφανώς όχι την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού αλλά τον φόβο για το «ξένο στοιχείο» που επιμένει να ζητάει την ελληνική ιθαγένεια, οι δύο βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ. Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης έκαναν ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό «για τις επιπτώσεις από την έως τώρα εφαρμογή του αντισυνταγματικού νόμου Ραγκούση». Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαρ. Αθανασίου έδωσε τα πλήρη στοιχεία για την τρομακτικά περιορισμένη απόδοση ιθαγένειας από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν γνωρίζουμε βέβαια αν η ρατσιστική και εθνικιστική πείνα όλων των ενδιαφερομένων κορέστηκε, αλλά σίγουρα τα πενιχρά νούμερα όσον αφορά την απόδοση ιθαγένειας απογοητεύουν.

Οι αναλυτικοί πίνακες αφορούν 1) παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και 2) παιδιά που πληρούσαν την προϋπόθεση φοίτησης στην Ελλάδα. Επίσης υπάρχουν πίνακες με όσους πήραν την ιθαγένεια αλλά και με όσους οι αιτήσεις τους εκκρεμούν. Το διάστημα που καλύπτεται είναι από τις 24/3/2010 έως τις 22/8/2012. Συνολικά, από τους 39.722 αιτούντες ιθαγένεια στο διάστημα αυτό την απέκτησαν 13.425. Τα φοβερά νούμερα που επικαλούνται οι ξενόφοβοι μέσω των ΜΜΕ και των κομματικών τους ανακοινώσεων και θα «αλλοιώσουν» τα σχολεία, τον στρατό και τη δημόσια ζωή εν γένει, είναι ένας πενιχρός αριθμός, μικρότερος από κάθε άλλη χώρα, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι χώρα υποδοχής μεταναστών.

Ακόμα και αν οι συνολικά 39.722 αιτούντες είχαν πάρει την ιθαγένεια, πάλι τα νούμερα θα ήταν πενιχρά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, για να μείνουμε μόνο στη δική μας ήπειρο. Τώρα, με τη βοήθεια και του κ. Κωτούλα, ο νέος νόμος σίγουρα θα βάζει ταφόπλακα στο μέλλον των παιδιών που γεννιούνται, σπουδάζουν και ζουν στη χώρα μας.

Μόνο δύο Παλαιστίνιοι!

Στον πίνακα περιλαμβάνονται οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αιτήσεων ιθαγένειας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι από τις Φιλιππίνες, χώρα που εξέθρεψε γενιές ελληνοπαίδων στο βόρεια προάστια, μόνο 31 αιτήματα έγιναν δεκτά, ενώ τα φιλοπαλαιστινιακά μας αισθήματα… έδωσαν μόνο σε 2 Παλαιστινίους την ιθαγένεια. Με ελληνική ιθαγένεια έχουμε 2 Χιλιανούς, 1 Αιθίοπα, 5 Αλγερινούς και 13 Ιρακινούς για δείγμα, μετά τις μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις, τρομάρα μας.

Πάντως, σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ο γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Σούρλας, στην ημερίδα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ανακοίνωσε πολλά μέτρα για την προστασία αυτών των παιδιών, που προέρχονται κυρίως από ασιατικές χώρες, βάσει και των άγραφων κανόνων της ελληνικής φιλοξενίας. Το πρόβλημα όμως δυστυχώς είναι οι γραμμένοι κανόνες -και κυρίως αυτοί που τώρα ξαναγράφονται.

www.efsyn.gr

Σχόλια