Και η ελληνική μειονότητα γιόρτασε την 25η Μαρτίου

Την επέτειο της 25ης Μαρτίου γιόρτασε και η ελληνική ομογένεια της Αλβανίας τις προηγούμενες ημέρες. Την Κυριακή επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν η Κορυτσά, ανήμερα της επετείου τελέστηκε δοξολογία και παρέλαση στη Δερβιτσάνη, ενώ τη Δευτέρα σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στο Αργυρόκαστρο.

Ο Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου Νικόλαος Κοτροκόης παρέθεσε δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας, στελέχη της ομογένειας, αλλά και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι από τα Γιάννενα. Ανάμεσά τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης, καθώς και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης συλλόγου «Σωματείο Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών Ηπείρου», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος «Ελληνοαλβανικής Φιλίας».

Εξάλλου, πολύς κόσμος βρέθηκε στο Κινηματοθέατρο Αργυροκάστρου για την επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε το τοπικό παράρτημα Ομόνοιας σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

Την επετειακή ομιλία εκφώνησε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, για να ακολουθήσει ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Την παράσταση έκλεψαν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου που ίδρυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στο Αργυρόκαστρο που τραγούδησαν  και χόρεψαν ελληνικούς χορούς και τραγούδια. Επίσης χόρεψαν και τα κορίτσια του οικοτροφείου θηλέων του Βουλιαρατιού.

Ιδιαίτερα έντονο χρώμα παράδοσης έδωσε η παρουσία δυο συγκροτημάτων της Άνω Δρόπολης: το χορευτικό των κοριτσιών και ο πολυφωνικός όμιλος. Τα κορίτσια με την ωραία δροπολίτική στολή χόρεψαν τη «Δεροπολίτισσα» και άλλους παραδοσιακούς χορούς της Β. Ηπείρου, ενώ ο πολυφωνικός όμιλος μας τραγούδησε το «Μάρκο Μπότσαρη» και άλλα πολυφωνικά της περιοχής.

πηγή: vimanews.gr

Σχόλια